Tema Tema

Stručnjaci: Nakon trovanja, rupe treba zatrpati

Prošlogodišnja topla zima bez padalina pogodovala je razmnožavanju poljskih glodavaca čiji broj se toliko povećao da su se poljoprivrednici cijele godine suočavali s problemima oštećenja usjeva što je naročito kulminiralo jesenas. I tijekom ovih zimskih mjeseci usjevi su izloženi napadima. Strna žita pripadaju grupi usjeva koji omogućavaju optimalne uvjete za život glodavaca, a za sitne glodavce koji ne padaju u zimski san pšenica je vrlo važna u prehrani. Glodavci oštećuju i mlada stabla voćaka i oštećenja od njih često dovode do slabljenja, pa i sušenja stabla i grana. Problem brojnosti glodavaca, ali i načina njihovog trovanja posljednjih dana u središtu je pažnje u Vojvodini zbog uginuća osam srna u ataru Kule za što se sumnja da je uzrok upravo otrov namijenjen glodavcima.

»Vraćam se oranju«

Poljoprivrednik Marin Gabrić iz Bajmaka kaže da na svojim njivama ima nezapamćeni broj glodavaca i da za njihovo trovanje treba izdvojiti pored dodatnih sredstava i puno vremena, naročito ako se rupe zatrpavaju, kako nalaže struka.

»Od jesenas aktivno trujem glodavce na svojim njivama. Prisutni su i prave mi štetu na usjevima žita i uljane repice. Za njihovo suzbijanje koristim otrov cinkosan koji se pokazao kao efikasan. Na parcelama koje sam tretirao njime nisu se pojavile nove rupe. Ipak, problem je što sve to košta i dodatno umanjuje i ovako upitnu zaradu od poljoprivrede. Za trovanje glodavaca treba i puno vremena, naročito ako se zatrpavaju rupe kako je i preporuka struke. Za sada nisam angažirao radnike za ovaj posao već ih pokušavamo trovati sami, mi iz obitelji«, kaže Gabrić.

Navodi on kako će čim vrijeme dopusti ponovno ući u njive i nastaviti sa suzbijanjem glodavaca, jer nije sve stigao jesenas.

Gabrić kaže i kako je primijetio da na njivama na kojima nije primjenjivao reduciranu obradu tla ima puno manje glodavaca, odnosno gotovo da ih i nema te će zbog toga ove godine orati sve parcele.

»Neki novi trend je reducirana obrada tla, tj. ne oranje ali tako na površini ostane puno žetvenih ostataka i to privlači miševe. Ne želim ovakav problem imati i sljedeće godine, a moguće da će ga biti jer su sada zime sve toplije, tako da se vraćam oranju«, kaže Gabrić.

Trovali glodavce, otrovali srne

Problem brojnosti glodavaca, ali i načina njihovog trovanja posljednjih dana u središtu je pažnje u Vojvodini zbog uginuća osam srna u ataru Kule za što se sumnja da je uzrok upravo otrov namijenjen glodavcima. Pomoćnik pokrajinskog tajnika za inspekcijske poslove Nemanja Ivanović rekao je za Radio-televiziju Vojvodine kako su poslani uzorci uginulih srna na Znanstveni institut za veterinarstvo te se čekaju toksikološki nalazi. Dodao je i kako ovo nije prvi slučaj da lovne vrste stradaju od faktora čovjeka, tj. poljoprivrednih proizvođača. Kako bi se to rjeđe događalo, apelirao je da sredstva za suzbijanje glodavaca koriste na pravilan način.

»Svi proizvođači daju uputstvo a i na sajtu Ministarstva, odnosno Uprave za zaštitu bilja, postoje instrukcije kako se korsiti, odnosno da se ti rotencidi polako spuštaju u rupe gdje su glodavci i da se zatrpavaju, što jeste dodatni posao i iziskuje dodatno vrijeme, ali sigurno ne bismo imali ovakve štete«, naveo je Ivanović.

Ako se proizvođači ne budu pridržavali ovih uputa, odnosno ne budu zatrpavali rupe nakon trovanja, osim uginuća divljači, riskiraju i da podlegnu kaznenoj prijavi baš kao što se dogodilo i u Kuli, rekao je Ivanović.

»Oni koji su odgovorni za uginuće srna snosit će neke financijske posljedice. Sud će odrediti kaznu koja nije mala, u ovisnosti je li fizička ili pravna osoba. Na temelju te presude lovačko udruženje koje gospodari ovim divljačima potražuje naplatu štete«, upozorio je Ivanović.

Preporuke prognozno-izvještajne službe

Koordinatorica prognozno-izvještajne službe zaštite bilja Autonomne Pokrajine Vojvodine pri Poljoprivrednoj stručnoj službi Subotica Olga Vidaković također govori o važnosti pravilnog suzbijanja glodavaca.

»Trenutačno na našem tržištu postoji samo jedan registrirani rodenticid – preparat arvalin ili cinkosan. Preporuka je da se najprije vidi koje su aktivne rupe. To se radi tako što se jedan dan prije, ako je to moguće, zatvore rupe i izgaze nogama. Ako je rupa aktivna, sutradan će ona opet biti otvorena. Preporuka je da se gotovi mamci sipaju u te rupe, 10 do 15 grama mamaka i vrlo je važno da se rupe zatvore kako ne bi došlo do trovanja ptica i drugih životinja. Vrlo važno je kod glodavaca da se suzbijanje radi na što većim površinama, jer oni lako migriraju s jedne parcele na drugu. Nekada je to bilo lakše kada smo imali one velike kombinate pa se suzbijanje glodavaca radilo na velikim površinama što sad nismo u mogućnosti uraditi. Korisna je i svaka obrada zemljišta – da se ne radi reducirana obrada već klasična, jer na taj način uništavate njihova staništa.«

Preporučila je Vidaković proizvođačima da prate sajt prognozno-izvještajne službe, jer ondje daju blagovremeno preporuke za njihovo suzbijanje kao i za suzbijanje drugih štetočina.

»U okviru prognozno-izvještajne službe mi pratimo njihovu populaciju. Samo da podsjetim da smo mi prvu preporuku za njihovo suzbijanje dali prošle godine 17. veljače i preporuka se odnosila na suzbijanje miševa u uljanoj repici, jer smo zapazili da do povećanja njihove brojnosti dolazi baš na tim usjevima. Moj dojam je bio da u to vrijeme nitko nije baš nešto posebno na to obraćao pažnju, nisam vidjela nijednog proizvođača da je išao u uljanu repicu i suzbijao miševe. To je dovelo do toga da su oni migrirali u vrijeme cvjetanja pšenice i ječma s usjeva uljane repice na usjeve strnih žita. Imali smo pojavu da su miševi zbog tolike brojnosti oštećivali i hranili se zelenim dijelovima biljke. Tako smo imali na nekim njivama oaze praznih mjesta gdje nije bilo uopće biljaka pšenice i ječma«, kaže Vidaković.

Dodaje ona kako je jesenas urađena detaljna procjena prisustva glodavaca u raznim usjevima Vojvodine u okviru prognozno-izvještajne službe.

»Monitoring smo radili na lucerištima, u voćnjacima, na ledinama, zapuštenim zemljištima, u novoposijanim usjevima – tad je to bila samo uljana repica, to je bio početak listopada. Prema našim procjenama, zabilježili smo visoku brojnost u lucerištima, ledinama i voćnjacima što iziskuje, tj. tolika je brojnost bila da je ona tražila da se uradi jedno trovanje rodenticidima«, navodi Vidaković i pojašnjava otkuda ovakva najezda glodavaca: »Do ovako povećanog broja glodavaca došlo je zbog blage prošlogodišnje zime, jer je to omogućilo bolje prezimljavanje, zbog reducirane obrade zemljišta, zbog toga što nema organiziranog suzbijanja na većim površinama, a ima i nešto manje prirodnih neprijatelja jer je manje šuma gdje bi mogle živjeti razne ptice koje su im prirodni neprijatelji«.

J. D. B.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika