Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Loza poškropljena vinom

I ove godine među srijemskim Hrvatima obilježen je blagdan Sv. Vinka (22. siječnja), zaštitnika vinograda i vinogradara. Riječ je o jednom od pet »zapovijednih« blagdana vinara ukorijenjenih u tradiciji, a pored njega obilježavaju se i dan Sv. Jurja (23. travnja), Sv. Ivana Krstitelja (24. lipnja), Sv. Mihovila (29. rujna) i dan Sv. Martina (11. studenoga). Kako običaji nalažu, za Jurjevo treba posaditi novi nasad loze, a starom završiti rezidbu, pognojiti i okopati trsje. Za Ivanje se loza drugi put okopa, oplijevi i poprska. Poslije ovih spomendana u vinogradu se samo kidaju zaperci i odrađuju redovita prskanja i iščekuje se Miholje koje označava početak berbe. Aktivni radovi završavaju, a vinarski započinju za Martinje kada se sveti mlado vino. Na Svetog Vinka, kakve god da su vremenske prilike, ide se u vinograd. To je dan iščekivanja proljeća i provjere trenutačnog stanja loze, odrežu se tri grane i poškrope vinom za bogat rod.

Petrovaradin

Petrovaradinci su se okupili dan ranije, 21. siječnja. Tamošnji vinogradari i ostali posjetitelji su se prvo okupili u kući i vinskom podrumu Josipa Župančića, u kući koja je inače druga najstarija kuća u Petrovaradinu i kao takva je danas pod zaštitom države kao spomenik kulture. Župančić je deveta generacija vinogradara u obitelji, prvi vinograd je posađen 1781. godine. Kuća je podignuta 1798., a kako Josip kaže izgled kuće se od vremena njegovog šukundjeda nije značajnije promijenio kao i da u proizvodnji vina još uvijek koristi staru presu naslijeđenu od šukundjeda. Svi posjetitelji bili su posluženi vinom iz domaćinovog podruma.

»Odabrao sam par vrsta vina za degustaciju koje trenutno prezentiraju našu proizvodnju: od bijelih sorti – chardonnay, zatim cabernet sauvignon na više načina i ono što nitko u blizini ne proizvodi, a to je naš ice wine, odnosno 'ledeno vino'«, govori Župančić.

Nakon čašćenja u Župančićevom podrumu, svi prisutni su zajedno sa župnikom Eduardom Španovićem otišli na blagoslov domaćinovog vinograda na Zanošu, potom je blagoslovljen i jedan mladi vinograd podno Mišeluka u vlasništvu Roberta Štimca koji je preuzeo ulogu domaćina. U rasadniku Roberta Štimca gosti su bili počašćeni pečenim kobasicama i slaninom, uz naravno neizostavnu degustaciju vina.

Organizator Vinkova u Petrovaradinu je HKPD Jelačić. Predsjednik udruge Mirko Turšić kaže kako se zna da je vinogradarstvo prisutno u Petrovaradinu 250 godina, a da je ovo treći put da na ovaj način obilježavaju ovaj blagdan:

»Proslavljamo dan Sv. Vinka koji je i početak iščekivanja proljeća, odnosno početak vinogradarske obrade i čuvanja vinograda. Jer, kao što svi znamo, vinograd ima domaćina, ali domaćin je ipak sluga vinograda«.

Među prisutnima na ovom događaju bili su i zamjenik pokrajinskog tajnika za kulturu i javno informiranje Goran Kaurić kao i predstavnici MZ Petrovaradin, lokalnog vatrogasnog te lovačkog i ribolovačkog društva. Kaurić je, među ostalim, rekao kako Vinkovo u Petrovaradinu ima dobre turističke potencijale i kako bi po ugledu na Ilok moglo i trebalo prerasti u jednu manifestaciju koja ima širi značaj.

Sv. Vinko ili Vincent od Zaragoze bio je đakon i vrstan propovjednik za vrijeme Dioklecijanovog progona kršćana. Prokonzul Dacijan ga je podvrgnuo mukama da bi se odrekao svoje vjere i potom njegovo tijelo bacio zvijerima. Prema legendi njegovo izmučeno tijelo obranio je gavran, pa su ga s kamenom oko vrata bacili u more, no more ga je ponovo izbacilo na obalu. Umro je 22. siječnja 304. godine i tog datuma obilježava se njegov spomendan. Zaštitnik je vinogradara, vinara, trgovaca vinom, ali i Portugala, Lisabona, Valencije, Zaragoze, Vicenze.

Ruma

U Rumi se za obilježavanje Sv. Vinka pobrinulo HKPD Matija Gubec. U prostorijama udruge 22. siječnja okupili su se članovi sekcije Sveti Vinko koja djeluje u sklopu Gupca, kako bi obilježili ovaj blagdan. Nakon kuhane rakije i doručka, uputili su se zajedno sa svećenikom u vinograd Miroslava Galara, na blagoslov vinove loze. Po tradicionalnom običaju, na vinovu lozu su vješali kulen i kobasicu i vinograd posvetili starim vinom, vjerujući da će rod biti kvalitetniji i plodonosniji.

Simbolično je orezan jedan trs vinove loze koji je rumski župnik Josip Ivešić posvetio kako bi vino bilo kvalitetno i lijepo. Iako je vinogradara sve manje u rumskoj općini, ovaj se običaj tradicionalno obilježava u rumskoj udruzi godinama. O njegovoj važnosti govori i činjenica da je uvršten u katalog nematerijalne kulturne baštine Hrvata u Srbiji.

Gibarčani

Blagdan sv. Vinka obilježen je i u Slankamenu, a obilježili su ga i Srijemci koji više ne žive u svojem zavičaju. Zavičajna udruga Gibarac obilježila je ovaj blagdan u okviru 26. susreta Gibarčana koji je održan u Čepinu (Hrvatska). Gosti su došli iz Beča, Slavonskog Broda, Slatine, Petrinje, Lipika, Okučana, Novog Sada, Srijemskih Karlovaca, Šida, Tovarnika te Osijeka i okolnih mjesta.

Lozu su simbolično orezali Martin Kopić i Šćepo Proleta. Rezali su na rod, da bude dosta vina. Skupu se obratio dr. Đura Josić, koji je čestitao što udruga postoji 28 godina i radi na očuvanju kulturne baštine i okupljanju Gibarčana, te naglasio da ovaj susret vidi kao prigodu za slavljenje života i zajedništva.

Pobjednik kviza o poznavanju Gibarca bio je Josip Fišer, koji je točno odgovorio na sva pitanja. Nastupio je i pjesnik Mato Damjanović, a goste je zabavljao TS Čuvari noći.

I. B. / S. D. / H. R.

 

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika