Aktualno Aktualno

DSHV: Diskriminacija u političkoj participaciji nacionalnih manjina?

Predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov smatra kako postoji diskrepancija glede raspodjele zastupničkih mandata u Narodnoj skupštini Republike Srbije kada je riječ o manjinskim listama:

»Kada je riječ o brojevima dobivenih glasova i složenom izračunu osvojenih zastupničkih mandata, valja istaknuti da se i kod nacionalnomanjinskih izbornih lista bilježe brojne nelogičnosti i nejednakosti, koje su bile negativne po koaliciju DSHV i SPP.

Recimo, za jednog zastupnika SVM-a bilo je potrebno 10.791 glas, za zastupnika SDA-a 10.913, a naša koaliciji je osvojila 29.066 glasova i dobila samo dva zastupnika, što znači da jedan naš zastupnik vrijedi čak 14.533 glasa birača. Za treći mandat nedostajalo je 1504 glasa - to jest, skoro 8700 glasova DSHV-a i SPP-a ostalo je neizraženo u mandatima. Inače, riječ je o broju od gotovo 30% Hrvata s pravom glasa! Je li ove elementarne usporedbe i prikaz brojeva govore u prilog postojanja diskriminacije u političkoj participaciji nacionalnih manjina?

Za izbore za Skupštinu AP Vojvodine, lista DSHV-a i SPP-a dobila je povjerenje 4979 glasova birača te je nedostajalo samo 266 glasova za osvajanje mandata. Promatrano u postotcima, riječ je o daleko većem broju glasova nego što dobivaju kandidati SDSS-a za Sabor«, naveo je Žigmanov u objavi na platformi X.

H. R.

Najava događaja

15.06.2024 - Godišnji koncert HKPD »Matija Gubec« iz Rume

Godišnji koncert Velikog tamburaškog orkestra HKPD-a Matija Gubec iz Rume bit će održan u subotu, 15. lipnja, u Velikoj sali Kulturnog centra Brana Crnčević u Rumi, s početkom u 19.30 sati. Ovom prigodom obilježava se i 121. obljetnica djelovanja te hrvatske udruge. Koncert je humanitarnog karaktera.

16.06.2024 - Festival »Djeca su ukras svijeta« u Tavankutu

HKPD Matija Gubec iz Tavankuta organizira XXIX. festival dječjeg stvaralaštva Djeca su ukras svijeta koji će biti održan u nedjelju, 16. lipnja, u Tavankutu. Program se održava na ljetnoj pozornici Etnosalaša Balažević a počinje u 18 sati. U slučaju loših vremenskih uvjeta, festival će biti održan u mjesnom Domu kulture. Festival se održava u sklopu Tavankutskog kulturnog lita 2024..

22.06.2024 - ​​​​​​​Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji

U organizaciji splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika od 22. do 26. lipnja bit će priređeni »Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji«. U bogatom programu nastupit će HKPD Matija Gubec i Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame iz Tavankuta, HGU Festival bunjevački pisama iz Subotice, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ.

22. 6. (subota) u 19:30 sati

Velika dvorana Nadbiskupskoga sjemeništa

Predstavljanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«

Glazbena pratnja tamburaša HGU-a »Festival bunjevački pisama«

(HMI Podružnica Split, MH Ogranak Split, HU Benedikt, Hrvatsko Nadzemlje)

23. 6. (nedjelja) u 11 sati

Svečana pjevana Misa u crkvi sv. Josipa na Mertojaku

Predstavljanje likovnog stvaralaštva u tehnici slame

(HMI Podružnica Split, župa sv. Josipa – Mertojak, LU »Emanuel Vidović«)

23. 6. (nedjelja) u 20 sati

Gradina Solin

Folklorni koncert HKPD-a »Matija Gubec« Tavankut, Tamburaškog orkestra HGU-a »Festival bunjevački pisama«, Folklornog ansambla »Jedinstvo« i Kulturno-umjetničkog društva »Salona«

(HMI Podružnica Split, Javna ustanova u kulturi »Zvonimir – Solin«)

25. 6. (utorak) u 19:30 sati

Dvorac Vitturi – Kaštel Lukšić

Predstavljanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«

Glazbena pratnja tamburaša HGU-a »Festival bunjevački pisama« i folklorna koreografija HKPD-a »Matija Gubec« Tavankut, KUD-a »7 Kaštela« i KUD-a »Ante Zaninović«

(HMI Podružnica Split, MH Ogranak Kaštela)

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika