Aktualno Aktualno

DSHV: I pitanje političke participacije Hrvata u Srbiji u raspravi u Europskom parlamentu

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini pozdravio je to što je pitanje političke participacije Hrvata u Srbiji bila tema o kojoj su govorili hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu tijekom plenarne rasprave o situaciji u Republici Srbiji nakon parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora. Nakon rasprave, u kojoj je sudjelovalo najviše članova klubova zastupnika Europske pučke stranke te Progresivnog saveza socijalista i demokrata, najavljeno je da će Europski parlament 8. veljače usvojiti rezoluciju na ovu temu.

»Za Hrvate u Srbiji i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini je od velike važnosti da je i pitanje političke participacije Hrvata u Srbiji bila tema u raspravi pojedinih eurozastupnika, što se prvi puta dogodilo u povijesti«, navodi se u priopćenju DSHV-a.

Kako DSHV navodi, zastupnica Europske pučke stranke iz redova Hrvatske demokratske zajednice Željana Zovko u svojemu se inerventu osvrnula na temu rasprave, ustvrdivši kako je »još rano donositi zaključke o regularnosti izbora u Srbiji, dok ne dobijemo konačno izvješće ODIHR-a«. Zovko je kazala i kako je »u ovom trenutku bitno za put Srbije da radi na daljnjim koracima prema demokratizaciji zemlje, izbornog procesa, a iznad svega javnog diskursa. Očekujemo i brže formiranje vlasti, s obzirom na pokazatelje o velikoj zastupljenosti stranke na vlasti u parlamentu«, kazala je ona.

»Ono što mene prvenstveno brine, kao zastupnicu Hrvata u Europskom parlamentu, gdje god oni bili, je da Srbija pokaže reciprocitet u pristupu i tretiranju hrvatske manjine, i da budu dionici u vlasti kad već, zbog izbornog sustava, nisu ušli u parlament. Također, bitno je da se otvori dijalog oko pitanja nediskriminatorne uporabe hrvatskoga jezika i poštivanja hrvatske kulturne baštine i tradicije u Srbiji«, navela je Zovko, dodaje se u priopćenju.

I hrvatski zastupnik Tonino Picula, iz redova Socijalista/demokrata, također je spomenuo da su izbori u Srbiji održani u ozračju »nepoštovanja bilateralnog sporazuma o zaštiti manjina«, što za posljedicu ima i izostanak političkog predstavništva hrvatskog naroda u Srbiji. Srbiji. O političkoj participaciji Hrvata u Srbiji govorio je i eurozastupnik Ladislav Ilčić.

»Dijelovi intervenata zastupnika (koji dolaze iz politički suprotstavljenih skupina), i spominjanje (post)izborne situacije u kojoj se nalaze Hrvati u Srbiji, bili su jedini koji su se u čuli izvan dominantnog konfliktnog diskursa na glavnu temu rasprave. DSHV se na tome zahvaljuje eurozastupnicima! Nerado ali uporno ukazujemo i potvrđujemo, uoči 20. obljetnice potpisivanja Bilateralnog sporazuma o zaštiti manjina između Republike Hrvatske i Republike Srbije, da je ovako dugo kašnjenje u primjeni dijela Sporazuma koji se odnosi na pitanje sudjelovanje manjina u procesima donošenja odluka na način zajamčenih mandata od stane jedne države potpisnice, Hrvate nanovo dovelo u neravnopravni i nepravedni položaj. On nije riješen srbijanskim izbornim zakonodavstvom. Uz zagovaranje upravo takvog ishoda nakon dva desetljeća, dok se on ne dogodi, DSHV ističe potrebu iznalaženja drugih, makar ad hoc, mehanizama osiguravanja sudjelovanja legitimnih političkih predstavnika hrvatske manjine u procesima donošenja odluka na sve tri teritorijalne razine vlasti u Republici Srbiji«, zaključuje se u priopćenju DSHV-a.

H. R.


 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika