Aktualno Aktualno

Žigmanov: Ostvareni rezultati, s obzirom na uvjete, pravi su podvig

Republička izborna komisija objavila je konačne rezultate izbora za zastupnike u Narodoj skupštini Srbije. Među ostalim, koalicija Ujedinjeni za pravdu, koju čine Stanka pravde i pomirenja i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, u novom sazivu imat će dva narodna zastupnika.

Komentirajući konačne rezultate izbora, predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov naveo je sljedeće:

»Postignuto i ostvareni rezultati Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini na ovim izborima, s obzirom na uvjete, kontekste i pogibeljnoj izloženosti, pravi su podvig! Naša koalicija sa Strankom pravde i pomirenja (SPP) je parlamentarna i nastupat ćemo u borbi za naše interese zajedno! Na tako što nas obvezuje kako 5000 glasova Hrvata, tako i dosadašnje dosljedno djelovanje. Naša bitka će i dalje uračunavati i važne psihološke i narativne komponente, o kojima ne govorimo često. Već desetljećima nas neprijatelji svih boja i vrsta karakteriziraju kao nesposobnu, autoritarnu, suboticocentričnu te posvađanu i razjedinjenu zajednicu koja je maltene osuđena na propast. Jedan od većih uspjeha DSHV jeste upravo da je ova kriva i nametnuta predodžba, barem u Hrvatskoj, u svojim temeljima dekonstruirana, a rezultati izbora tako što također potvrđuju«, objavio je Žigmanov na platformi X.

Kako je RIK objavio, Skupštinu Srbije ulazi deset lista. SNS ima 129 mandata, Srbija protiv nasilja 65 mandata, SPS 18 mandata, NADA 13 mandata, Mi glas iz naroda (prof. dr. Branimir Nestorović) 13 mandata, SVM 6 mandata, Ujedinjeni za pravdu (SPP i DSHV) 2 mandata, SDA Sandžaka (dr. Sulejman Ugljanin) 2 mandata, lista Politička borba Albanaca se nastavlja (Šaip Kamberi) 1 mandat, Ruska stranka 1 mandat.

H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika