Aktualno Aktualno

DSHV: Projekti prekogranične suradnje pridonijeli razvoju institucionalnog okvira, kulturnih i medijskih praksi, obrazovanju te očuvanju kulturne i sakralne baštine Hrvata u Srbiji

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini izražava veliko zadovoljstvo što je uspješno realizirano svih 25 projekata, odobrenih na temelju javnog poziva iz Programa prekogranične suradnje između Hrvatske i Srbije za 2023. godinu Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, na čijem je čelu ministar Šime Erlić.

U DSHV-u podsjećaju da su projekti realizirani u području kulturne suradnje, razvoja medijske scene, obrazovanja na hrvatskome, obnove i opremanja infrastrukturnih objekata hrvatske zajednice u Vojvodini te zaštite kulturnog naslijeđa Katoličke Crkve.

»Njihovom realizacijom se značajno pridonijelo razvoju institucionalnog okvira, kulturnih i medijskih praksi, obrazovanju te očuvanju kulturne i sakralne baštine Hrvata u Srbiji. Dodatna je vrijednost u realizaciji projekata iz ovoga Programa odgovoran i transparentan način trošenja dodijeljenih sredstava od strane hrvatskih institucija i organizacija, a ostvareni rezultati pozitivno su ocijenjeni kako u Hrvatskoj, tako i u Vojvodini. Posebno ističemo činjenicu da je teritorijalna disperzija realiziranih projekata uračunavala ravnomjernu zastupljenost svih područja u kojima Hrvati žive«, navodi se u priopćenju DSHV-a koje je potpisao predsjednik Tomislav Žigmanov.

U priopćenju se dalje navodi »da je riječ, inače, o drugoj godini trajanja Programa prekogranične suradnje između Hrvatske i Srbije, koji ima za cilj da pridonese, kako je navedeno u tekstu Javnog poziva, osnaživanju pograničnog područja Hrvatske i Srbije, njihovom gospodarskom i svekolikom razvoju, osiguravanju pretpostavke za jačanje konkurentnosti i ostvarenje prekograničnih razvojnih potencijala te poticanje aktivacije svih dionika na zajedničkom radu za dobrobit hrvatskog naroda u Srbiji. Inicijativa za ovaj, novi program podrške hrvatskoj zajednici potekla je od Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini 2021. godine, čiju je operativnu konkretizaciju pomogao Ivan Anušić, tadašnji župan Osječko-baranjske županije, a uspostavio se i počeo se realizirati zahvaljujući zalaganju tadašnje ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataše Tramišak početkom 2022. godine te podršci Vlade Hrvatske na čelu s Andrejom Plenkovićem. Ukupna opredijeljena sredstva prve godine bila su oko 400.000 eura, a prošle godine uvećana su za 25 % i iznosila su 530.000 eura, od čega je više od polovice bilo namijenjeno hrvatskim institucijama i organizacijama. Uspješnoj realizaciji projekata iz Programa prekogranične suradnje između Hrvatske i Srbije uvelike je pridonio i profesionalni tim Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije na čelu s ravnateljicom Uprave za europsku teritorijalnu suradnju Stellom Arneri, zatim postojanje stalne logistike i servisiranja potreba, osobito kada je riječ o predfinanciranju troškova, što je osiguralo Hrvatsko nacionalno vijeće te stručna podrška Srđana Vezmara«.

Novi natječaj Programa prekogranične suradnje između Hrvatske i Srbije Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije za 2024. godinu bit će raspisan uskoro.

»Hrvatima u Republici Srbiji će na raspolaganju biti, kako je više puta najavljeno, čak 2 milijuna eura, što je višestruko uvećanje u odnosu na prijašnje godine. Ovo doživljavamo kao priznanje za dosadašnji uložen trud te snažnom potvrdom da su se hrvatske institucije i organizacije dokazale kredibilnim i odgovornim partnerima u ovome Programu. To nas dodatno obvezuje da i svi novi predloženi projekti u 2024.godinu budu kvalitetni i u funkciji razvoja hrvatske zajednice u Vojvodini. Stoga pozivamo sve hrvatske institucije, ustanove i organizacije te Katoličku Crkvu da se dobro pripreme te sukladno i na vrijeme odgovore na ovaj izazov ažurnim pribavljanjem i kvalitetnom razradom projektnih dokumenata te osiguranjem partnera iz Republike Hrvatske«, zaključuje se u priopćenju DSHV-a.

H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika