Aktualno Aktualno

DSHV: Poruke Andreja Plenkovića važne za hrvatsko-srpske odnose mediji u Srbiji prešutjeli

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini u svom pripćenju iskazuje žaljenje što medijsku pozornost u Srbiji nije dobio govor premijera Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, koji je održao na prijemu Srpskoga narodnog vijeća u povodu Božića na Badnji dan po julijanskome kalendaru 6. siječnja u Zagrebu.

»Žaljenje prati i stanovita zabrinutost ne toliko zbog činjenice da je javnost u Srbiji na taj način ostala uskraćena za cjelovitu sliku s ovog skupa, već stoga što su prešućeni sadržaji važni za ukupne hrvatsko-srpske odnose, a onda i za odnose Republike Srbije i Republike Hrvatske. Naime, činjenica da oni nisu preneseni može dodatno usložniti ionako kompleksne odnose između dviju država te uvećati nesporazume, napose kada je riječ o ocjenama društvenog položaja Hrvata u Republici Srbiji i Srba u Republici Hrvatskoj te pratećih politika njihovonjihovog unaprjeđenja«, navodi se u priopćenju DSHV-a.

Kako se dodaje, premijer Plenković istaknuo je vrijednosti »međusobnog razumijevanja i poštovanja«, »tolerancije i uzajamnog uvažavanja« te načelo »da je u srcu svakog društva, pa tako i hrvatskoga, bogatstvo različitosti te da pravoslavni Božić građanima Hrvatske pruža priliku da slave i cijene upravo tu raznolikost«. Mediji u Srbiji, pak, nisu prenijeli kako je kazao da je »odnos hrvatske države i srpske manjine u Hrvatskoj strukturiran i riješen na kvalitetan i odgovarajući način«, uz, a to je za nas ovdje još važnije, prateća očekivanja da se »treba pristupiti tome da i položaj Hrvata u Srbiji dođe barem na približno jednaku razinu kao što je to položaj Srba u Hrvatskoj«.

»U izjavi za medije nakon skupa premijer Plenković je dodatno pojasnio, što mediji u Srbiji također nisu prenijeli, kako ‘jednaka prava’ imaju vrijediti ‘osobito kad je riječ o provedbi sporazuma između dvije zemlje, a koje bi omogućilo i Hrvatima u Srbiji da imaju zajedničko političko predstavljanje i na nacionalnoj razini, na razini Narodne skupštine Srbije, i na razini pokrajine, u Vojvodini’. Ujedno je iskazao i zabrinutost ‘što Demokratski savez Hrvata u Vojvodini nije ostvario mandat u Narodnoj skupštini Srbije na izborima’. Drugim riječima, hrvatski je premijer izravno govorio i o unutrašnjim političkim pitanjima Srbije, i to u dijelu koji se odnosi na položaj hrvatske nacionalne manjine i pitanje demokratske participacije Hrvata u političkom životu, što je njegovo legitimno pravo s obzirom na to da je ono predmetom i međudržavnog sporazuma«, navodi se u pripćenju DSHV-a koji je potpisao predsjednik Tomislav Žigmanov.

U priopćenju DSHV-a podsjeća se kako je riječ o obvezi koju je Srbija preuzela na temelju bilateralnog sporazuma s Hrvatskom o međusobnoj zaštiti nacionalnih manjina iz 2004. godine. »U članku 9. toga Sporazuma Srbija se obvezala Hrvatima osigurati ‘sudjelovanje u predstavničkim i izvršnim tijelima na način da će unutarnjim zakonodavstvom osigurati: zastupljenost nacionalnih manjina u predstavničkim i izvršnim tijelima na lokalnoj razini’ te u ‘predstavničkim tijelima na pokrajinskoj i republičkoj razini’. Kao što je poznato, u Hrvatskoj se ova odredba Sporazuma primjenjuje institutom zajamčenih mandata za pripadnike nacionalnih manjina, što Srbi u potpunosti uživaju više od 20 godina. Institut ‘prirodnog praga’ koji postoji u Srbiji za političko predstavljanje nacionalnih manjina, koji odgovara isključivo brojčano većim i teritorijalno koncentriranim nacionalnim zajednicama, ne ispunjava tu obvezu iz međudržavnog sporazuma, na što DSHV u kontinuitetu ukazuje«, navodi se u pripćenju DSHV-a.

Na Božićnom prijemu Srpskog narodnog vijeća bili su nazočni i visoki dužnosnici DSHV-a Mirko Ostrogonac i Ivan Budinčević, dok se predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić i obratila prigodnim govorom.

»Spomenuto je posljedica uznapredovale i bogate suradnje na partnerskim osnovama između institucija Hrvata iz Srbije i Srba iz Hrvatske«, naglašava se u pripćenju DSHV-a.

H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika