Kolumne Kolumne

Novi početak

U godini koja je tek počela smiješe nam se opet izbori. Oni lokalni sigurno (izuzimajući 65 lokalnih samouprava gdje su 17. prosinca građani birali i svoju lokalnu vlast). Beogradski se još važu. Hoće li morati biti ponovljeni ili će vlast ustrajati u namjeri da dokaže da su izbori za glavni grad bili bez mrlje? Mišljenja su podijeljena. Od onih da će to biti ustupak oporbi i nezadovoljnim građanima na ulici do onih da Vučić neće dati Beograd.

Podijeljena su i mišljenja o tome treba li oporba koja prosvjeduje prihvatiti osvojena zastupnička mjesta u republičkoj i pokrajinskoj skupštini i time priznati izborne rezultate ili bojkotirati ulazak i tako sebe ostaviti van institucija. Presjeći će morati oni sami, ali i jedna i druga odluka neće proći bez posljedica. Ako uđu, iznevjerit će očekivanja građana čiju potporu imaju i koji su izašli na prosvjede. Ako ne uđu, uskratit će sebi priliku da političku borbu vode za skupštinskom govornicom. Usudila bih se reći: bit će zadovoljni i ako se ponove (samo) beogradski izbori. Tim prije, jer je izostala neka ozbiljnija potpora Zapada onima koji osporavaju regularnost prosinačkih izbora. Usprkos tome što Europska unija ima i gospodarsku i političku moć da »pritisne« službeni Beograd. Ali čini se da je od te moći veći strah od definitivnog okretanja Beograda istoku (Moskvi i Pekingu), pa se za sada važe koliko, kada i kako pritisnuti srbijansku vlast i koliko, kada i kako dati potpore oporbi.

I sve to u godini kada se održava nekoliko izbora koji će utjecati na globalnu politiku. Europska unija bira nove zastupnike za Europski parlament, predsjednika Rusija, Sjedinjene Američke Države, Tajvan.

Europski izbori ne bi trebali donijeti neke tektonske promjene, ali EU u 2024. godini treba dogovoriti paket mjera za migracije i azil, ali i usvojiti konkretne mjere za vječno problematični zapadni Balkan. Za Europsku uniju 2024. je i godina u kojoj je Unija proširena na zemlje nekadašnjeg Istočnog bloka.

No, godina je tek počela.

Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika