Kultura Kultura

Kultura u 2023. godini: Dužijanca u Mostaru, incijativa za reosnutak hrvatske drame u Subotici, brojne nagrade i obljetnice

Područje kulture ovdašnjih Hrvata najživlje je po pitanju događaja a tako je bilo i ove godine. Kod uvrštanja u pregled koji slijedi vodili smo se značajem događaja, od toga da ima regionalni/nacionalni karakter ili da spada u red »brandova« hrvatske zajednice i okuplja veliki broj sudionika ili posjetitelja, da sadržava neki vid nagrađivanja, da je bio u znaku neke obljetnice ili da predstavlja neku značajnu novinu u kulturnom prostoru.

 

SIJEČANJ

Preminuo Bela Francišković

12. siječnja u Subotici je preminuo glumac, fotograf i kulturni djelatnik u hrvatskoj zajednici Bela Francišković (1936. – 2023.)

 

Adaptacija Zavičajne kuće u Gibarcu

Društvo za očuvanje šokačkih Hrvata Gibarac izrazilo je želju da više od 200 godina staru župnu kuću adaptiraju u spomen na nekadašnji Gibarac. Donacijama predsjednika Društva Đure Martinovića i članova nabavljen je materijal i namještaj za kuću, a početak obnove župne kuće odobrio je i srijemski biskup koadjutor mons. Fabijan Svalina.

 

Preminula s. Mirjam Pandžić

24. siječnja u Subotici je preminula časna sestra, orguljašica i zborovoditeljica Mirjam (Julijana) Pančić (1942. – 2023.)

 

Veliko prelo u Subotici uz visoke uzvanike

HKC Bunjevačko kolo priredilo je 28. siječnja Veliko prelo u dvorani Tehničke škole Ivan Sarić u Subotici. Goste su zabavljali Najbolji hrvatski tamburaši i ansambl Ruže iz Subotice. Među brojnim visokim uzvanicama bili su i ministri vanjskih poslova Srbije i Hrvatske Ivica Dačić i Gordan Grlić Radman koji su istoga dana ranije održali sastanak u Subotici.

 

Monografija predstavljena u Banatu

Znanstvena monografija Hrvati u Banatu: Doseljavanje, tradicijska baština, identitet, čija je glavna urednica izv. prof. dr. sc. Marijeta Rajković Iveta, predstavljena je 29. siječnja u Opovu i Starčevu.

 

20 godina od prvog broja Hrvatske riječi

NIU Hrvatska riječ podsjetila je 31. siječnja kako je na taj datum prije 20 godina izišao prvi broj informativno-političkog tjednika Hrvatska riječ.

 

Obnovljen križ na crkvi u Starčevu

Na crkvi svetog Mauricija u Starčevu postavljen je obnovljeni križ. Križ je obnovljen u suradnji starčevačke i opovačke župe sv. Elizabete. Donator križa je predsjednik crkvenog odbora crkve sv. Elizabete Željko Horvat.

 

VELJAČA

CD Alena Kopunovića Legetina

Povodom 25 godina od osnutka Požeške biskupije i ređenja njezinog prvog biskupa msgr. dr. Antuna Škvorčevića, hrvatski orguljaš podrijetlom iz Subotice Alen Kopunović Legetin objavio je izdanje Cantantibus Organis u nakladi Croatia recordsa.

 

Valentini Jurković titula Šokački cvit

Valentina Jurković iz Bača izabrana je za najljepšu djevojku u narodnom ruhu u okviru natjecanja za titulu Šokački cvit održanog 10. veljače u sklopu Šokačkog sijela u Županji. Šokačko sijelo najveća je manifestacija tradicijske kulture u županjskoj Posavini i traje već 56 godina.

 

Mačkare u Golubincima

Više od 100 sudionika, odjevenih u raznolike maske, okupilo se 19. veljače na karnevalu, središnjem programu u sklopu tradicionalnih Golubinačkih mačkara u organizaciji mjesnog HKPD-a Tomislav. Dan ranije upriličeno je pokladno jahanje.

 

Obnovljen Petrovaradinski karneval

Mjesni HKPD Jelačić i UG Petrovaradin Media obnovili su Petrovaradinski karneval nakon stanke duže od osam desetljeća. Velika karnevalska povorka pod maskama održana je u 18. veljače, okupivši lijep broj maskiranih sudionika.

 

Predstavljen udžbenik Učimo hrvatski

Novi, autorski udžbenik Učimo hrvatski za izborni predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture predstavljen je 23. veljače u Gradskoj knjižnici u Subotici. Udžbenik je namijenjen za učenike koji pohađaju prvi i drugi razred osnovne škole, a autorice su Ljiljana Dulić i Marina Piuković.

 

OŽUJAK

Večernjakova domovnica za Croart

HLU Croart iz Subotice dobila je nagradu Večernjakova domovnica za najuspješniju hrvatsku udrugu izvan Hrvatske. Za ovu nagradu udrugu su predložili njezini članovi koji žive u Njemačkoj, Ankica i Ante Karačić. Svečana dodjela 17. Večernjakove domovnice održana je 4. ožujka u Bad Homburgu (Njemačka).

 

Knjižničarska nagrada za Bernadicu Ivanković

Knjižničarska savjetnica Gradske knjižnice Subotica Bernadica Ivanković dobila je nagradu Zaklade Dr. Ljerka Markić-Čučuković u kategoriji knjižnica, ustanova, udruga ili pojedinaca koji promiču knjižničarsku struku i bibliotekarstvo općenito za 2022. godinu. Dodjela nagrade održana je 3. ožujka u Vijećnici Filozofskoga fakulteta u Zagrebu.

 

Obnovljena Špilerova kuća u Petrovaradinu

Obnovljena je Špilerova (Špilerkina) kuća u Petrovaradinu, koja važi za najstariju kuću na području današnjeg Novog Sada. Pretpostavlja se da je izgrađena u prvim godinama XVIII. stoljeća, a podigli su je isusovci. Izvođač radova obnove bio je Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada.

 

Nagrada Utjecajna hrvatska žena uručena Katarini Čeliković

V. d. ravnateljici ZKVH-a i dugogodišnjoj aktivistici u kulturnom i vjerskom životu Hrvata u Srbiji Katarini Čeliković 8. ožujka u Zagrebu uručena je nagrada Utjecajna hrvatska žena za 2023. godinu. Nagradu dodjeljuje Croatian Women’s Network / Mreža hrvatskih žena sa sjedištem u Torontu. Nagrađeno je ukupno 23 utjecajne žene, a Čeliković je nagrađena u kategoriji Umjetnost i kultura.

 

50 godina od smrti Matije Poljakovića

Petnaestog ožujka navršilo se pedeset godina od smrti poznatog subotičkog dramskog pisca iz redova hrvatske zajednice Matije Poljakovića (1909. – 1973.). Tim povodom, a u sklopu projekta Godine novog preporoda, ZKVH je digitalizirao njegove knjige i postavio ih na svoje mrežne stranice. U povodu ove obljetnice, Zavod su posjetile unuke Matije Poljakovića: Gordana Poljaković Dafna i Nina Milosavljević.

 

Blagdan Sv. Josipa u Hrtkovcima

U Hrtkovcima je 19. ožujka obilježen jedan od četiri praznika hrvatske zajednice u Srbiji – blagdan Sv. Josipa, zaštitnika hrvatskoga naroda. Dan zajednice organizirali su Hrvatsko nacionalno vijeće i mjesna hrvatska udruga Dr. Nikola Dogan. U crkvi sv. Klementa služena je misa, nakon koje je u župi priređen prigodni program.

 

150. obljetnica rođenja biskupa Lajče Budanovića

U okviru Godine novog preporoda Hrvata u Srbiji u Subotici je obilježena 150. obljetnica rođenja biskupa Lajče Budanovića (1873. – 1958.). Proslava jubileja započela je 26. ožujka, svetom misom u katedrali-bazilici sv. Terezije Avilske, a nastavljena 27. ožujka, u Velikoj vijećnici Gradske kuće svečanom akademijom na kojoj je djelovanju ovog velikana govorio povjesničar dr. sc. Robert Skenderović iz Zagreba. U kontekstu obljetnice, i ovogodišnja izložba »S Božjom pomoći« u Subotici bila je posvećena temi »Stvarateljski opus biskupa Lajče Budanovića« dok je u Beregu održan kolokvij posvećen ovom velikanu.

 

15 godina od osnutka ZKVH-a

15. obljetnica od osnutka Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata obilježena je 29. ožujka. Naime, 29. ožujka 2008., HNV, kao suosnivač, potvrdilo je odluku Skupštine AP Vojvodine (od 10. ožujka 2008.) o osnutku te ustanove kulture. Od ove godine 29. ožujka obilježava se kao Dan Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, a tim je povodom postavljena i svečano otkrivena nova ploča s nazivom ove institucije.

 

Preminuo Ante Rudinski

30. ožujka u Subotici je preminuo arhitekt i urbanist Ante Rudinski.

 

Desetljeće Bunjevačkog puta križa

Nakon otvorenja uskrsne izložbe u Tavankutu, 31. ožujka, obilježeno je i 10 godina od osnutka neformalnog pokreta Bunjevački put križa. Riječ je o inicijativi laika-vjernika sa željom da nešto obnove, stvore, promišljaju i da se sjećaju na temu muke Isusa Krista. Inicijator pokreta je Tomislav Žigmanov. Predavanje o pokretu te o križevima krajputašima u tavankutskom ataru održala je predsjednica Galerije Prve kolonije naive u tehnici slame Ljubica Vuković Dulić.

 

TRAVANJ

Predstavnici ZKVH-a kod ministrice Obuljen Koržinek

Hrvatska ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek primila je 21. travnja predstavnike ZKVH-a, v. d. ravnateljice Katarinu Čeliković i tajnika Josipa Bakoa. Na sastanku je bilo riječi o jačanju zajednice vojvođanskih Hrvata te naporima koji su uloženi u zaštitu materijalne i nematerijalne baštine tog područja. Ministrica Obuljen Koržinek pohvalila je projekte koji su pokrenuti posljednjih nekoliko godina i uspješno realizirani u suradnji s različitim institucijama u Hrvatskoj. Također, razgovaralo se i o suradnji u području nakladništva te sudjelovanja na sajmovima knjiga.

 

ZKVH u Noći knjige 2023.

U sklopu manifestacije Noć knjige u Hrvatskoj, predstavili su se i Hrvati iz Srbije. U prostorijama Hrvatske matice iseljenika u Zagrebu 21. travnja ZKVH je održao predstavljanje znanstvenih monografija o Hrvatima u Banatu i Srijemu, koje je realizirao u suradnji s profesorima i studentima Filozofskog fakulteta u Zagrebu, kao i svoje nakladničke djelatnosti. U HMI je također otvorena i izložba »Nematerijalna kulturna baština Hrvata u Srbiji – Živa baština« u produkciji ZKVH-a.

 

Uspjeh recitatora

Recitatori na hrvatskom jeziku ostvarili su uspjehe na 53. pokrajinskoj smotri Pjesniče naroda mog koja je održana od 21. do 23. travnja u Sečnju. Emilia Tonković iz OŠ Ivan Milutinović iz Subotice osvojila je Zlatnu diplomu i plasman na republičku smotru recitatora dok je Ivan Huska iz ZKVH-a (Subotica) osvojio Zatnu diplomu.

 

Preprekovo proljeće u Novom Sadu

HKUPD Stanislav Preprek iz Novog Sada organizirao je 22. travnja 14. po redu Preprekovo proljeće. U okviru programa proglašene su najbolje pjesme ovogodišnjeg pjesničkog natječaja, a prvu nagradu dobio je Bojan Đurđević iz Požege za pjesmu Hodnik. Udruga je tradicionalno organizirala i manifestaciju Preprekova jesen (28. listopada) na kojoj je na natječaju za kratku priču prvu nagradu dobila Marijana Balog Parazajda (Gore je uvijek sunčano).

 

Izložba Ružice Miković Žigmanov u Osijeku

U sklopu programa »Burza kreativnosti« na 9. Kreativnoj rizinici, u Auli glagoljice Ekonomskog fakulteta u Osijeku 27. travnja otvorena je izložba likovnih radova Otisci bjeline Ružice Miković Žigmanov iz Subotice. Postav čini 35 slika malih dimenzija u tehnici akrila.

 

SVIBANJ

50 godina zbora Albe Vidaković

U subotičkoj katedrali sv. Terezije Avilske 12. svibnja održan je 32. uskrsni koncert Katedralnog zbora Albe Vidaković koji je povezao nekoliko važnih jubileja: 50 godina djelovanja toga zbora, 250. obljetnicu početka gradnje subotičke katedrale i 150. obljetnicu rođenja biskupa Lajče Budanovića. Usku povezanost ovih jubijela potvrđuje podatak da je zbor formiran upravo za jubilej – 200. obljetnicu početka gradnje subotičke katedrale.

 

Susret KUD-ova Matija Gubec u Tavankutu

U povodu Noći muzeja 13. svibnja u Tavankutu su održani i XIX. susreti KUD-ova koji nose ime Matije Gupca. Nastupili su KUD-ovi iz Bakovića – Fojnica, Karlovca, Sotina, Donjeg Miholjca, Slavonskog Kobaša, Ilače, Rume i Tavankuta. Ovogodišnji susreti organizirani su uz obilježavanje dva jubileja: 450 godina od Seljačke bune i 20 godina od prvih susreta.

 

Izložba Lee Vidaković u Zagrebu

U Galeriji Prsten Doma Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu 17. svibnja otvorena je izložba Obiteljski portret međunarodno afirmirane vizualne umjetnice Lee Vidaković (podrijetlom iz Subotice).

 

Golubinačke mačkare na karti Federacije europskih karnevalskih gradova

Na generalnoj skupštini europske konvencije u Leskovcu 18. svibnja manifestacija Golubinačke mačkare službeno je postala članica Federacije europskih karnevalskih gradova. Ideja da Golubinačke mačkare podignu na višu razinu potekla je od HKPD-a Tomislav iz Golubinaca uz podršku Općine Stara Pazova i Turističke organizacije tog grada.

 

ZKVH na Panonskom sajmu knjige

Na prvom Panonskom sajmu knjige u Osijeku 28. svibnja predstavio se i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice. ZKVH je predstavio svoju djelatnost s naglaskom na nakladničku produkciju i svoja dva časopisa – Godišnjak za znanstvena istraživanja i Nova riječ.

 

LIPANJ

Bunjevci bez granica u Kaćmaru

Kulturna manifestacija Bunjevci bez granica, koja okuplja udruge bunjevačkih Hrvata iz Srbije i Mađarske održana je 3. lipnja u Kaćmaru (Mađarska). Uz domaćine, nastupili su još i KUD Rokoko iz Čikerije, HKUD Vladimir Nazor, Sombor, Plesna skupina Hrvatske samouprave iz Čavolja, HGU Festival bunjevački pisama iz Subotice, Zora iz Bačkog Aljmaša, HKC Bunjevačko kolo, Subotica, Bunjevačka zlatna grana iz Baje i HKPD Matija Gubec iz Tavankuta.

 

150 godina od rođenja Matoša

Ovogodišnji, 7. po redu Dani Antuna Gustava Matoša bili su u znaku 150. obljetnice rođenja tog velikoga književnika. Bogat program manifestacije održan je u čak pet mjesta (Kaćmar, prvi puta, Tovarnik, Beograd, Plavna i Zagreb) uz suorganizaciju i sudjelovanje ZKVH-a i hrvatskih kulturnih djelatnika iz Srbije. Kada je u pitanju Srbija, središnji program održan je 10. lipnja u Fondaciji Antun Gustav Matoš u Beogradu. U sklopu programa, među ostalim, izveden je performans Voyage s Matošem u izvedbi članova Književno-teatarskog kružoka HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice Zoltana Siča, Nevene Baštovanović i Vedrana Peića (isti performans izveden je kasnije i u Zagrebu, u Društvu hrvatskih književnika). Također, predstavljena je i knjiga Domovini iz tuđine koju je uredila Katarina Čeliković, a izbor pjesama sačinila Nevena Baštovanović. Nakon Beograda, 11. lipnja u Plavni, rodnom mjestu Matoševa oca, služena je misa za Matoša u crkvi sv. Jakova.

 

Inicijativa za reosnutak hrvatske Drame u Subotici

Elaborat pod nazivom (Ponovni) Osnutak Drame na hrvatskom jeziku u Narodnom kazalištu u Subotici predstavljen je na istoimenom znanstvenom kolokviju ZKVH-a 29. lipnja u Subotici. Na inicijativu i u dogovoru s ovom ustanovom kulture, te DSHV-om i HNV-om, elaborat je sačinila i ovom prigodom predstavila master profesorica književnosti i jezika Nevena Baštovanović. Elaborat je ranije 16. lipnja predstavljen predstavnicima osječkog Hrvatskog narodnog kazališta i Gradskog vijeća, nakon čega je na sceni spomenutog kazališta Književno-teatarski kružok HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice izveo predstavu Avaške godine po tekstu Milovana Mikovića, a u režiji Nevene Baštovanović. Elaborat je kasnije službeno predan predstavnicima osnivača subotičkog Narodnog kazališta – Grada Subotice i AP Vojvodine.

 

SRPANJ

100 godina Družbe Kćeri milosrđa u Subotici

U povodu obilježavanja 100. obljetnice djelovanja sestara Družbe Kćeri milosrđa u Subotici, 1. i 2. srpnja priređen je bogat kulturno-duhovni i stručni program, a središnje euharistijsko slavlje u nedjelju, 2. srpnja, u crkvi sv. Roka predslavio je đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit mons. Đuro Hranić. Dvodnevna proslava počela je stručnim simpozijem.

 

Takmičenje risara

Takmičenje risara održano je 8. srpnja u Đurđinu, na njivi pokraj župne crkve. U natjecateljskom risu (košenju) sudjelovala su 24 para iz Srbije, Hrvatske, Mađarske i BiH, a pobjedu je ponovno odnio risarski par Stipan Kujundžić i Ruža Juhas iz Subotice. Uz prikaz tradicionalnog košenja žita prikazani su i stari strojevi koji su se nekad koristili u vršidbi, dječja igra kasalisica, a održano je i natjecanje u kuhanju tradicionalnog jela – tarane.

 

38. Kolonija slamarki u Tavankutu

HKPD Matija Gubec i Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame organizirali su 38. Koloniju slamarki u Tavankutu koja je trajala od 8. do 15. srpnja. Na ovogodišnjoj Koloniji sudjelovalo je oko 25 sudionica. U okviru kolonije održano je i predavanje Baranjski šokački vezovi – zaštićena nematerijalna baština Hrvatske – na primjeru predmeta iz zbirki Muzeja Slavonije.

 

Umrla Marija Vojnić

U Tavankutu je 11. srpnja preminula umjetnica u tehnici slame i slikarica Marija Vojnić (1948. – 2023.).

 

250. obljetnica crkve u Baču

Svečanom misom koju je 2. srpnja predslavio beogradski nadbiskup u miru Stanislav Hočevar obilježena je 250. obljetnica izgradnje crkve sv. Pavla u Baču. Kamen temeljac blagoslovljen je 11. srpnja 1773. Crkva je završena 1780. godine, a službeno blagoslovljena tek na njezinu 200. obljetnicu. Riječ je o spomeniku kulture – nepokretnom kulturnom dobru od velikog značaja, velikoj jednobrodnoj baroknoj građevini s tornjem visokim 60 metara.

 

Dužijanca u Mostaru

Subotička manifestacija Dužijanca predstavljena je 22. i 23. srpnja u prapostojbini Hrvata Bunjevaca – u Mostaru i okolici. Manifestacija je otvorena misom u crkvi Presvetog Trojstva u Blagaju te otkrivanjem obnovljene spomen-ploče bunjevačkih Hrvata iz 1933. godine na istoj crkvi. U okviru bogatog programa s velikim brojem sudionika, održana je tribina Bunjevačke grane hrvatskog stabla u Hrvatskoj, Mađarskoj i Srbiji, folklorno-tamburaška večer te prikazana izložba Bunjevačka nošnja i ris. Program je nastavljen svečanom misom u mostarskoj katedrali koju je predvodio biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski Petar Palić, nakon čega je održan mimohod sudionika, a gradonačelniku Mostara Mariju Kordiću simbolično predan kruh.

 

Dužionica u Somboru

Žetvena svečanost Dužionica u Somboru održana je 23. srpnja 89. puta u organizaciji HKUD-a Vladimir Nazor. Svetkovina je započeta misom zahvalnicom u crkvi Presvetog Trojstva koju je predvodio župnik Josip Pekanović. Nakon mise, bandaš i bandašica su poveli skup u Županiju gdje su posvećeni kruh od novog žita predali gradonačelniku Antoniju Ratkoviću.

 

KOLOVOZ

STO nagrađen u Pragu

Subotički tamburaški orkestar osvojio je Grand prix u kategoriji instrumentalnih izvođača na 37. Festivalu i natjecanju umjetnosti Zvijezde Praga 2023. održanom u glavnom gradu Češke. STO je nastupio pod dirigentskom palicom Marijane Marki.

 

Središnja proslava subotičke Dužijance

Središnja proslava Dužijance 2023., od petka do nedjelje okupila je nekoliko tisuća posjetitelja koji su pratili bogat program od tamburaške i folklorne večeri, pa sve do Bandašicinog kola, čime je završena Dužijanca. Vrhunac proslave jeste euharistijsko slavlje zahvale koje je ove godine u subotičkoj katedrali predvodio biskup koadjutor Srijemske biskupije mons. Fabijan Svalina. Uslijedio je mimohod sudionika, a na svečanosti na središnjem gradskom trgu predan je kruh gradonačelniku Subotice Stevanu Bakiću.

 

Nagrade za Leu Vidaković

Animirani film Obiteljski Portret Lee Vidaković, podrijetlom iz Subotice, dobio je specijalno priznanje žirija na festivalu Insomnia u Rusiji. Također, nagrađen je i Grand prixom na festivalu Animist u Tallinnu u Estoniji.

 

Bunjevačko kolo pobjedilo u Vodnjanu

Folkloraši reprezentativnog ansambla HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice pobijedili su na XXI. Međunarodnom festivalu folklora Leron održanom 25. i 26. kolovoza u Vodnjanu. Žiri je Subotičane nagradio za ukupni dojam, odnosno »za instrumentalni virtuozitet, sjajno predstavljanje izvornih plesova te za raznolike i bogate nošnje«.

 

RUJAN

HGU Festival bunjevački pisama u Požegi

Tamburaški orkestar HGU-a Festival bunjevački pisama iz Subotice pod ravnanjem prof. Mire Temunović nastupio je u programu Tambura nas spaja održanom 3. rujna u okviru završne večeri festivala Zlatne žice Slavonije u Požegi. Orkestar se predstavio 35-minutnim programom sastavljenim od skladbi klasične i tradicijske glazbe.

 

Gubec na Vinkovačkim jesenima

Srednja folklorna skupina HKPD-a Matija Gubec iz Tavankuta sudjelovala je na Dječjim vinkovačkim jesenima. Plesače su vodili Darko Prćić i Milica Tikvicki.

 

Lira naiva u Podcrkavlju

Godišnji susret hrvatskih pučkih pjesnika Lira naiva održan je 16. rujna u Podcrkavlju, u Hrvatskoj. Susret je okupio 26 pjesnika iz Srbije i Hrvatske, koji pišu na književnom standardu ili govorima hrvatskoga jezika. Predstavljena je i nova zbirka izabranih stihova sudionika naslovljena Duša od zlata.

 

Urbanistička nagrada za Darka Polića

Novosadski arhitekt dr. sc. Darko Polić dobio je godišnju nagradu Nikola Dobrović koju dodjeljuje Udruženje urbanista Srbije za ostvarene stručne rezultate u području urbanizma. U svojem urbanističkom angažmanu Polić veliku pozornost daje zaštiti graditeljskog naslijeđa, na način da se omogući nova izgradnja ali po pravilima koja neće ugroziti naslijeđe.

 

Bunjevačko kolo na Vinkovačkim jesenima

Na 58. Vinkovačkim jesenima sudjelovao je i HKC Bunjevačko kolo iz Subotice, koji je nastupao dva dana: na folklornoj večeri 17. rujna i 18. rujna na svečanom mimohodu kroz grad.

 

Festival bunjevački pisama u Subotici

23. Festival bunjevački pisama održan je 24. rujna u dvorani Tehničke škole Ivan Sarić u Subotici. Izvedeno je 14 novih, autorskih pjesama. Po ocjeni žirija, najbolja skladba ovogodišnjeg festivala je Bit će mojih Bunjevaca čiji je autor Stjepan Knežević, a koju su izveli TS Žeteoci i Stjepan Rudinski Ruda iz Osijeka. Nagradu publike dobila je Di si da si volim te autora Nikole Vujića, a koju je izveo tamburaški ansambl Amanet.

 

Deseta kolonija u Šidu

Na X. Likovnoj koloniji u organizaciji HKD-a Šid, održanoj od 29. rujna do 2. listopada okupilo se 23 sudionika iz Srbije, Hrvatske i Makedonije. U skladu s obilježavanjem malog, ali značajnog jubileja kolonija je protekla u svečanijem ozračju.

 

LISTOPAD

HosanaFest u Subotici

Glavna nagrada ovogodišnjeg, 18. HosanaFesta, koji je održan 8. listopada u Subotici, pripala je Josipi Akšamović iz Đakova koja je izvela pjesmu Krila zorina. Tekst pjesme rađen je prema Psalmu 139, glazbu potpisuje Marina Hojsak dok je obrada djelo Daniela Hojsaka. Na ovogodišnjem festivalu hrvatskih duhovnih pjesama nastupilo je 15 izvođača iz Srbije, Hrvatske, BiH, Švicarske i Njemačke.

 

250. obljetnica početka izgradnje subotičke katedrale

Misom zahvalnicom 14. listopada obilježena je 250. obljetnica početka izgradnje katedrale Subotičke biskupije. Misu je predvodio novoimenovani biskup Subotičke biskupije mons. Ferenc Fazekas. Prvobitni, više puta mijenjani plan crkve načinio je Franz Kaufmann iz Budimpešte. Crkva se počela graditi 1773., a završena je za šest godina.

 

Praznik zajednice i Srijemci Srijemu

Svečanim programom u novosadskoj Gimnaziji Laza Kostić 15. listopada obilježen je jedan od praznika hrvatske zajednice u Srbiji – Dan rođenja bana Josipa Jelačića te održana tradicionalna manifestacija Srijemci Srijemu koja okuplja hrvatske udruge iz tog dijela Vojvodine. Program su zajednički organizirali HNV, HKPD Jelačić iz Petrovaradina, Fondacija Cro-Fond i ZKVH.

 

20 godina od smrti Stipana Šabića

U povodu 20. obljetnice od smrti likovnog umjetnika i pedagoga Stipana Šabića Hrvatska likovna udruga Croart priredila je izložbu »Omaž Stipanu Šabiću 2003. – 2023.«, koja je otvorena 23. listopada u Galeriji Otvorenog sveučilišta u Subotici. Na njoj je predstavljeno nekoliko Šabićevih radova koji do sada još nisu bili izloženi, a koji se nalaze u privatnom vlasništvu Šabićevih poznanika i prijatelja.

 

Šokci i baština u Beregu

Zajednička manifestacija šokačkih udruga iz Podunavlja Šokci i baština održana je 20. listopada u Beregu a domaćin je bilo mjesno HKPD Silvije Strahimir Kranjčević. Osim njih, sudjelovali su i KUDH Bodrog iz Monoštora, KPZH Šokadija iz Sonte, HKU Antun Sorgg iz Vajske, HKUPD Matoš iz Plavne, župa sv. Jurja Vajska, učenici tambure isturenog odjela Glazbene škole Petar Konjović u Monoštoru i pjesnik Josip Dumendžić.

 

Dani hrvatske knjige i riječi u Subotici

22. Dani hrvatske knjige i riječi – Dani Balinta Vujkova održani su od 25. do 28. listopada u Subotici i Somboru. Priređeni su stalni programi kao što su: Književni salon, Narodna književnost u školi, program za srednjoškolce, Multimedijalna večer i dvodnevni znanstveno-stručni skup.

Organizacijski odbor manifestacije dodijelio je nagradu za životno djelo prof. dr. sc. Sanji Vulić iz Zagreba. Nagrada Emerik Pavić za najbolju knjigu tiskanu u 2022. godini, koju dodjeljuje ZKVH, pripala je znanstvenoj monografiji Hrvati u Banatu: doseljavanje, tradicijska baština, identitet glavne urednice Marijete Rajković Ivete dok je nagrada Antun Gustav Matoš za najbolje pjesničko djelo u razdoblju 2020. – 2022. godine dodijeljena knjizi Vinjete Bola Nevene Mlinko.

Kao i prethodnih godina, predstavljeni su novi naslovi, sedma knjiga u ediciji Izabrana djela Balinta Vujkova i zbornik radova s prošlogodišnje manifestacije.

 

STUDENI

Čeliković ravnateljica ZKVH-a

Pokrajinska vlada je na sjednici održanoj 1. studenoga donijela Rješenje kojim se Katarina Čeliković, profesorica komparativne književnosti i ruskog jezika i književnosti, imenuje za ravnateljicu ZKVH-a na razdoblje od četiri godine. Imenovana je od studenoga 2022. bila na poziciji vršiteljice dužnosti ravnateljice Zavoda.

 

Nagrada za mladog Gorjanca

Josip Gorjanac (14 godina) iz Sombora dobitnik je treće nagrade u kategoriji autora od 14 do 18 godina na Memorijalnom natjecanju za mlade kompozitore Andrija Čikić. Gorjanac je nagrađen za kompoziciju Remniniscenza. Natječaj raspisuje Zadužbina Ilije M. Kolarca u Beogradu.

 

100 godina od rođenja Pavice Mrazović

U okviru programa »Banatsko naslijeđe obitelji Karlavaris 2023./2024.« društvo Baštinar organiziralo je 11. studenoga u Perlezu obilježavanje stoljeća rođenja Pavice Mrazović, rođ. Karlavaris, najznačajnije ovdašnje germanistice, podrijetlom Hrvatice. Izložba i tribina ovim povodom organizirane su u mjestu u kojem je Mrazović rođena.

 

Zlatni Interstas za Maticu

Hrvatski dom – Matica nagrađena je priznanjem Zlatni Interstas u okviru istoimene manifestacije koja je održana 17. studenoga u Solinu. Nagradu je primila predsjednica HNV-a Jasna Vojnić, koja je skupa s predsjednikom DSHV-a Tomislavom Žigmanovim dobitnica i Posebnog priznanja za profesionalnost i vrhunski doprinos u realizaciji projekta Hrvatski dom – Matica.

 

Klapa Šufit u Subotici

U subotičkoj Sinagogi 23. studenoga održan je koncert splitske klape Šufit, uz veliki interes publike, kojih je bilo preko tisuću. Šufit je jedna od najpoznatijih hrvatskih klapa. Postoji već tri desetljeća i dobitnici su brojnih glazbenih nagrada. Koncert je organizirao HNV.

 

Mira Temunović dobitnica nagrade Utjecajna hrvatska žena

Croatian Women’s Network™ / Mreža Hrvatskih Žena izabrala je profesoricu tambure Miru Temunović iz Subotice za jednu od dobitnica nagrade Utjecajne hrvatske žene 2024. godine, u kategoriji Umjetnost i Kultura. Za ovu nagradu prof. Temunović predložila je ravnateljica ZKVH-a Katarina Čeliković. Nagrade će biti dodijeljene na svečanosti u povodu Međunarodnog dana žena, 8. ožujka, 2024. godine u Zagrebu.

 

120 godina rumskog Gupca

Godišnjim koncertom koji je održan 25. studenog u Rumi HKPD Matija Gubec obilježilo je značajnu obljetnicu: 120 godina kontinuiranog djelovanja i rada. Osim Velikog tamburaškog orkestra rumske udruge pod ravnanjem Dragutina Škrobota, koji su se predstavili s novim osvježenim repertoarom pjesama, pridružili su se i gosti iz Hrvatske – Ličko zavičajno društvo Vila Velebita iz Požege.

 

35 godina hajoša

»Vrime piše priče« naziv je koncerta kojim je subotički ansambl Hajo 26. studenoga obilježio 35 godina postojanja i rada. Na kocertu je, među ostalim, promoviran treći album ansambla (u izdanju Croatia recordsa), a kao gosti su nastupili vokalna solistica Antonija Dulić i klapa More iz Šibenika.

 

20 godina Jelačića

Dva desetljeća postojanja i rada HKPD-a Jelačić iz Petrovaradina svečano su obilježeni godišnjim koncertom Društva 25. studenoga u amfiteatru novosadskog Spensa gdje su, osim domaćina, nastupili i gosti – KUD Čiče iz mjesta Novo Čiče u okolici Zagreba. Prije početka programa minutom šutnje odana je počast preminulim članovima koji su ostavili neizbrisiv trag u Jelačiću, posebno se prisjećajući dugogodišnjeg predsjednika Petra Pifata (1982. – 2022.).

 

 

Seminar o nominaciji nematerijalne kulturne baštine

U organizaciji ZKVH-a, u Subotici je održan seminar na temu »Nominacija nematerijalne kulturne baštine – iskustva i izazovi u Hrvatskoj i Srbiji« koji je okupio predstavnike udruga i pojedince koji djeluju u navedenom području. Predavači na seminaru bili su eksperti iz Srbije i Hrvatske.

 

Nagrada za tavankutski Gubec

HKPD Matija Gubec iz Tavankuta primilo je 30. studenoga Srebrnu povelju Suncokret ruralnog turizma Hrvatske u kategoriji ruralnih turističkih projekata. Nagrade, povelje (zlatna, srebrna i brončana) i posebna priznanja Suncokret ruralnog turizma Hrvatske dodjeljuje Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj Klub članova Selo, a Gubec je za nagradu predložio Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata. Ovo je prvi puta da je u sklopu ove nagrade nagrađen i neki projekt Hrvata iz Srbije.

 

PROSINAC

Večer ikavice u Stanišiću

Manifestacija Večer ikavice, 14. po redu, održana je 2. prosinca u Stanišiću. Večer je posvećena očuvanju ikavskih govora kojim govore hercegovački, dalmatinski, lički, bosanski, šokački i bunjevački Hrvati. Pjesme i poeziju na ikavici izveli su recitatori i etno skupine iz Hrvatske i Srbije, a ove se godine prvi puta čula i ikavica iz BiH.

 

Preminula Pavica Gvozdić

Istaknuta hrvatska pijanistica i glasovirska pedagoginja podrijetlom iz Srijemske Mitrovice Pavica Gvozdić (1937. – 2023.) preminula je 9. prosinca u Tuheljskim Toplicama.

 

Dodijeljena priznanja HNV-a

U Subotici je 15. prosinca obilježen jedan od četiriju praznika hrvatske zajednice – Dan izbora za prvi saziv Hrvatskog nacionalnog vijeća. Tradicionalno, na ovoj praznik dodijeljena su i HNV-ova godišnja priznanja za doprinose hrvatskoj zajednici. Priznanje Ban Josip Jelačić za sveukupni doprinos razvoju hrvatske zajednice dobila je Hrvatska zajednica županija; priznanje Pajo Kujundžić za doprinos obrazovanju na hrvatskome jeziku pripalo je dječjem podlistku Hrcko, a priznanje Dr. Josip Andrić za doprinos u kulturi dodijeljeno je HKPD-u Matija Gubec iz Rume, udruzi koja ove godine slavi 120 godina postojanja.

 

Zlatna značka za s. Ceciliju Tomkić

Kulturno-prosvjetna zajednice Srbije dodijelila je ovogodišnje Zlatne značke za nesebičan i dugotrajan rad i stvaralački doprinos u širenju kulture. Među ostalim, ovo priznanje dobila i profesorica klavira i zborovoditeljica s. Cecilija Tomk iz Srijemske Mitrovice.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika