Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Prve jaslice postavljene prije 800 godina

Ove godine obilježava se 800 godina od kako je sv. Franjo u špilji Greccio u Italiji uprizorio prve žive jaslice. Ova obljetnica obilježava se diljem svijeta pa su tako i na trgu sv. Petra u Vatikanu jaslice nalik na one prve, iz 1223. O jaslicama sv. Franje i važnosti jaslica danas u proslavi Božića razgovarali smo s gvardijanom franjevačkog samostana u Subotici fra Ivanom Miklenićem.

Bog se rodio u siromaštvu

»Prije te 1223., kada je postavio prve jaslice, sv. Franjo je bio u posjetu Svetoj Zemlji. Iako se pretpostavlja kako u tom putovanju on nije uspio doći do Betlehema zbog rata, kad se vratio u domovinu želio je približiti Isusov život Talijanima. Još više je želio produbiti vjeru u Krista i Njegovu prisutnost u životima ljudi svojega doba. Zato je napravio svojevrsne jaslice, odnosno scenski prikaz jaslica«, priča fra Miklenić.

Prema riječima fratra koji se poziva na izvor povjesničara Celana, sv. Franjo je 15-ak dana pred Božić pozvao svog prijatelja Ivana Velitu, gospodara Greccia te mu rekao: »Pripravi što ću ti reći. Želio bih obnoviti uspomenu na ono Dijete koje je rođeno u Betlehemu, i na njegove djetinje potrebe i neprilike to jest kako je bilo smješteno u jaslice i položeno na slamu u prisustvu vola i magarca da bi se to moglo tjelesnim očima gledati«. Nadalje priča fra Miklenić kako je kad je došla božićna noć sv. Franjo sa svojom braćom, narodom sa svijećama i svjetiljkama, došao do špilje i sve našao pripremljeno, jasle, sijeno, vola i magarca.

Najveće jaslice u Srbiji

U franjevačkoj crkvi u Subotici nalaze se najveće jaslice u Vojvodini pa tako i Srbiji. Izradio ih je 50-ih godina prošloga stoljeća fra Ivan Krznar.

Priča fra Miklenić kako su te prve jaslice bile smještene u malo dublju špilju, među šumskim drvećem. Prema izvoru Celana, udubina špilje, osim jasala i životinja, mogla je primiti tek mali broj ljudi, jedva nešto više od svećenika i poslužitelja (Franjo je vršio službu đakona). Misa je bila služena na jaslama.

Fra Miklenić govori kako povijesni izvori kažu da je sv. Franjo najprije dobio papino dopuštenje za uvođenje novotarija kako bi izbjegao optužbe mjesnog klera. Svjedoči fra Miklenić i kako je sv. Franju zanimalo jedino da na dramatski način ostvari svoje unutarnje viđenje, tj. najveće siromaštvo i krajnje poniženje Sina Božjega koji se rodio u Betlehemu te da ujedno pokaže i vezu između dolaska Isusa u betlehemske jaslice i sakramentalnog dolaska na euharistijski oltar.

»On, koji je Bog oduvijek, postao je čovjek i želio je u siromaštvu bez ičega svoga približiti se onome najbjednijem čovjeku. To je i Božja veličina, ali u tome je i veličina sv. Franje koji je to prepoznavao«, kaže fra Miklenić.

Za jaslice više nema mjesta

Gvardijan Franjevačkog samostana u Subotici kaže kako su se jaslice u suvremenom slavlju Božića izgubile, a da je bor zauzeo središnje mjesto.

»Mnogi više ni nemaju potrebu staviti jaslice u svoj dom. Imaju krcat bor do stropa, hrpu darova, a za Boga mjesta nema. Trebamo biti praktični u vjeri, da živimo to što vjerujemo jer ako ne živimo, onda je to samo neka tradicija koja sve više i prestaje«, upozorava fra Miklenić.

Dodaje i kako su jaslice prilika da roditelji prvi put navijeste vjeru djeci.

»Jaslice su jako važne u obitelji za prijenos vjere djeci. To je ono prvo s čime se djeca susretnu i zato nam je Božić veoma blizak, jer nas vraća u djetinjstvo i jer nas približava Bogu koji je isto tako postao dijete. To je ta Božja ljubav, to samo imamo u kršćanstvu, da Bog postane čovjekom, jedan od nas«, poručuje fra Miklenić.

»Dogodi se da se prerano počinju osvjetljavati gradovi pa čak i kuće i onda sve svijetli, a na Božić pola žaruljica pokrepa i nema ništa. Srce nam ostane prazno, jer smo na sve pazili osim na ono najbitnije. Važno je zato dobro postaviti vrijednosti«, upozorava fra Miklenić i dodaje kako je najvažnije za Božić susresti se s Bogom, a to, kako navodi, znači obnoviti svoju vjeru.

»Zato nam Crkva daruje vrijeme došašća, zato slavimo zornice, ispovijedamo se, molimo za oproštenje grijeha. Bog je postao čovjekom da bi nama donio oproštenje grijeha i za nas je umro da bi za nas ispravio onu neposlušnost čovjekovu. Krist je novi Adam koji je poslušan volji Očevoj i daruje svoj život na križu za naše spasenje. Zato je jako važna duhovna dimenzija Božića, a ova vanjska nas treba samo potaknuti na to«, kaže gvardijan Miklenić.

J. D. B.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika