Kultura Kultura

Odlazak poznate pijanistice

Istaknuta hrvatska pijanistica i glasovirska pedagoginja podrijetlom iz Vojvodine Pavica Gvozdić preminula je u subotu, 9. prosinca, u Tuheljskim Toplicama u 87. godini života.

Rođena je 1937. u Srijemskoj Mitrovici. Od šeste godine uči svirati klavir, kao i njezinih sedam sestara, a tamošnje osnovnoškolsko glazbeno obrazovanje nastavlja u Zagrebu, gdje je maturirala na Klasičnoj gimnaziji i učila klavir kod Elle Murai i Mire Sakač. Izuzetne sposobnosti i nadarenost nisu prošli nezapaženo, pa ju je na studij klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u svoj razred primio legendarni pijanistički pedagog Svetislav Stančić. Ondje se istakla kao jedna od najperspektivnijih glazbenica svoje generacije, a svoj prvi solistički nastup uz orkestar imala je na četvrtoj godini studija. Diplomirala je 1960. a magisterij je stekla 1969. godine. Nakon diplome usavršavala se u Parizu kod Magde Tagliaferro, piše portal glazba.hr.

Karijera

Istovremeno je započela intenzivnu cjeloživotnu pijanističku karijeru. Ostvarila je niz interpretacija zabilježenih na diskografskim izdanjima s djelima Bacha, Beethovena, Chopina, Liszta, Brahmsa, Bartóka, Debussyja, Papandopula, Cossetta, Dore Pejačević te ostvarila ogroman broj snimaka za domaće i inozemne radijske postaje. Važno mjesto u njezinu repertoaru imala je i glazba hrvatskih skladatelja, koju je sustavno izvodila na koncertima i recitalima, a praizvela je i niz djela koja su joj posvetili ugledni hrvatski skladatelji (Davorin Kempf, Stanko Horvat, Emil Cosetto).

Međunarodnom ugledu pridonijele su nagrade na pijanističkim natjecanjima u Münchenu i Parizu. U ruskoj enciklopediji Suvremeni pijanisti, iz 1998., uvrštena je među najistaknutija pijanistička imena 20. stoljeća.

Održala je koncerte diljem svijeta, u glavnim glazbenim središtima Austrije, Belgije, Češke, Slovačke, Finske, Francuske, Engleske, Italije, Mađarske, Njemačke, Poljske, Portugala, Rumunjske, Švicarske, Švedske, Turske, Kube, Japana i Male Azije kao i po državama bivše Jugoslavije i bivšeg Sovjetskog Saveza. Nastupala je s najuglednijim hrvatskim i inozemnim orkestrima pod vodstvom uglednih dirigenata od kojih se ističe dugogodišnja suradnja s Milanom Horvatom. Kao komorna glazbenica niz godina intenzivno je surađivala s violinčelistom Marijanom Jerbićem, a bila je stalnom gošćom međunarodnih glazbenih festivala.

Pedagoški rad

Od 1975. djeluje kao profesorica klavira, a u jednom mandatu i kao pročelnica klavirskog odsjeka na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, gdje je imala titulu professor emeritus. U njezinom je razredu diplomiralo šesdesetak studenata od kojih su neki ostvarili zapažene pijanističke i pedagoške karijere u Hrvatskoj i inozemstvu. Majstorske tečajeve vodila je u Hrvatskoj, Kanadi i Japanu te je bila članicom ocjenjivačkih sudova uglednih međunarodnih pijanističkih natjecanja.

Neke od nagrada kojima joj je za života iskazana čast za umjetničko djelovanje su: Nagrada za životno djelo Vladimir Nazor, Nagrada Milka Trnina, Marul, Orlando, Vatroslav Lisinski, Josip Slavenski i Zlatno zvono te niz visokih državnih odlikovanja: Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića za doprinos hrvatskoj kulturi, Red hrvatskog pletera za osobit doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske te Red Danice hrvatske s likom Antuna Radića za osobite zasluge u prosvjeti. Godine 2018. dodijeljen joj je Porin za životno djelo, piše glazba.hr.

Hrvatska ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek uputila je obitelji izraze sućuti u povodu odlaska jedne od najboljih hrvatskih pijanistica. »Na blistavoj karijeri Pavice Gvozdić kao i na njezinom dugogodišnjem pedagoškom radu i jedinstvenoj osobnosti, bit ćemo zauvijek zahvalni«, navela je Obuljen Koržinek.

H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika