Sport i zabava Sport i zabava

Voljela bih zaigrati na Svjetskom prvenstvu

Sredinom studenoga u Sarajevu je prvi puta organiziran turnir ženskih omladinskih hokejaških reprezentacija (U18) na kojemu su se natjecale mlade hokejašice iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Austrije i domaćina Bosne i Hercegovine. Natjecanje je realizirano kroz EU projekt pod nazivom »Women Hockey Partnership for progress (WHPP)«, a ima za cilj regionalno unaprjeđenje ovoga dinamičnog sporta na ledu i funkciju svojevrsnih reprezentativnih priprema za predstojeća svjetska prvenstva. U dva turnirska dana odigrano je mnoštvo zanimljivih susreta, a na koncu je pobjednički trofej otišao u ruke reprezentativki Srbije za koje je u svim susretima nastupila čertrnestogodišnja Antonija Mandić iz Subotice. U kraćem razgovoru ispričala nam je pojedinosti svojih reprezentativnih nastupa.

Protiv kojih reprezentacija ste igrali u glavnom gradu BiH?

Odigrali smo tri susreta, prvi protiv favorizirane Slovenije koju smo svladali 6:5, potom smo doživjele poraz protiv Hrvatske 3:4, da bismo u posljednjem turnirskom duelu bile bolje od domaće selekcije (BiH) s 3:0. Zbog bolje gol razlike na koncu smo osvojile prvo mjesto.

Na kojoj poziciji igraš u ekipi i koliko je tvoja prosječna minutaža?

Standardno igram na poziciji desnog krila, u prosjeku negdje oko 15-20 minuta. Ovog puta sam upisala i jednu asistenciju.

Gdje će biti sljedeći turnir mladih ženskih reprezentacija?

Još ništa nije precizirano, ali se govori kako bi sljedeće natjecanje ovoga tipa moglo biti iduće godine u Austriji.

No, vratimo se mi na »domaći led« sa starim zimskim subotičkim pitanjem. Kada će startati ledena sezona na Gradskom klizalištu?

Najvjerojatnije početkom prosinca. Sada je vani već sve hladnije i stekli su se uvjeti za postavljanje ledene plohe.

Kako si se pripremala za ovaj reprezentativni nastup budući da leda još uvijek nema?

Išla sam nekoliko puta trenirati s reprezentacijom u Beograd, ali sam glavni dio priprema za novu sezonu obavila na suhom, skupa s ostalim klupskim igračicama.

S obzirom na to da sa samo 14 godina nastupaš za reprezentativnu selekciju do 18 godina, kada te možemo vidjeti u seniorskoj državnoj majici?

Sukladno važećim pravilima za žensku seniorsku reprezentaciju Srbije imat ću pravo igrati 2025. godine kada budem imala 16 godina. Velika mi je sportska želja nastupiti na Svjetskom prvenstvu.

D. P.

Odbojka i roleri

Uz aktivno bavljenje hokejom, Antonija već tri godine igra i odbojku u ŽOK Subotica na poziciji srednjeg blokera. U slobodno vrijeme voli se igrati sa svojom sestrom i bratom, a hobi joj je vožnja rolera.

Najava događaja

22.06.2024 - ​​​​​​​Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji

U organizaciji splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika od 22. do 26. lipnja bit će priređeni »Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji«. U bogatom programu nastupit će HKPD Matija Gubec i Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame iz Tavankuta, HGU Festival bunjevački pisama iz Subotice, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ.

22. 6. (subota) u 19:30 sati

Velika dvorana Nadbiskupskoga sjemeništa

Predstavljanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«

Glazbena pratnja tamburaša HGU-a »Festival bunjevački pisama«

(HMI Podružnica Split, MH Ogranak Split, HU Benedikt, Hrvatsko Nadzemlje)

23. 6. (nedjelja) u 11 sati

Svečana pjevana Misa u crkvi sv. Josipa na Mertojaku

Predstavljanje likovnog stvaralaštva u tehnici slame

(HMI Podružnica Split, župa sv. Josipa – Mertojak, LU »Emanuel Vidović«)

23. 6. (nedjelja) u 20 sati

Gradina Solin

Folklorni koncert HKPD-a »Matija Gubec« Tavankut, Tamburaškog orkestra HGU-a »Festival bunjevački pisama«, Folklornog ansambla »Jedinstvo« i Kulturno-umjetničkog društva »Salona«

(HMI Podružnica Split, Javna ustanova u kulturi »Zvonimir – Solin«)

25. 6. (utorak) u 19:30 sati

Dvorac Vitturi – Kaštel Lukšić

Predstavljanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«

Glazbena pratnja tamburaša HGU-a »Festival bunjevački pisama« i folklorna koreografija HKPD-a »Matija Gubec« Tavankut, KUD-a »7 Kaštela« i KUD-a »Ante Zaninović«

(HMI Podružnica Split, MH Ogranak Kaštela)

22.06.2024 - Marijanski pučki festival u Monoštoru

Međunarodni Marijanski pučki festival pod nazivom Zdravo budi, Marijo! bit će održan u subotu, 22. lipnja, u Monoštoru.

Manifestacija se održava u crkvi Sv. Petra i Pavla, a početak je u 19 sati. Festival organizira KUDH Bodrog iz Monoštora.

24.06.2024 - Etnografska izložba »Vrijeme nade« u Zagrebu

Narodno sveučilište Dubrava poziva na svečano otvorenje međunarodne etnografske izložbe Vrijeme nade slamarska umjetnost – nematerijalna kulturna baština Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca, koja će se održati u galeriji Kontrast Kulturnog centra Dubrava, na adresi Dubrava 51a u Zagrebu, 24. lipnja, u 19 sati. Na izložbi će se predstaviti radovi u tehnici slame Marije Kravčuk iz Ukrajine i Jozefine Skenderović iz Subotice.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika