Intervju Intervju

Glasovi za interese i potrebe nacionalnih manjina

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini na republičkim i pokrajinskim izborima sudjeluje u koaliciji sa Strankom pravde i pomirenja. Koalicijska lista Ujedinjeni za pravdu ima status liste nacionalnih manjina, a i na republičkim i na pokrajinskim izborima nosi broj 8. U razgovoru u emisiji Marker Insajder TV predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov kazao je da je izlazak na izbore na koalicijskim listama »uobičajeno u društvima s nedovoljno konsolidiranom demokracijom«.

Naveo je da je njiihova predizborna kampanja usredotočena na neposredan rad s biračima, »posebno zajednicama – Hrvata, Bošnjaka i drugim nacionalnostima«.

Dodao je da ta platforma naglašava njihovu ulogu »kao autentičnih glasova za predstavljanje tih zajednica« na republičkoj i pokrajinskoj razini, te da partneri iz Stranke pravde i pomirenja prenose pozitivne reakcije građana bošnjačke zajednice u Sandžaku.

Žigmanov je govorio i o »visokoj napetosti« između suprotstavljenih stranačkih blokova pred izbore 17. prosinca u Srbiji, što, kako je ocijenio, »nije sukladno demokratskim standardima tijekom predizborne borbe«.

Zašto koalicija s bošnjačkom strankom, zašto DSHV ne može samostalno na izbore i zašto 17. prosinca glasovati za listu broj 8, pitanja su na koja za Hrvatsku riječ, tjedan dana prije izbora odgovara Tomislav Žigmanov.

Na ove izbore DSHV ide u koaliciji s bošnjačkom Strankom pravde i pomirenja koju predvodi Usame Zukorlić. Zašto koalicija s tom strankom? Što to vezuje Bošnjake i Hrvate?

Tri su ključna razloga. Prvi je da imamo istu političku misiju – ne od jučer predstavljamo autentične glasove interesa i potreba dviju nacionalnih manjinskih zajednica za čije ostvarenje se dosljedno zalažemo. Drugi se okuplja oko sličnosti političkih ciljeva, zatim demokratskih vrijednosti i načela te razumijevanja društvenog položaja i perspektiva nevećinskih naroda u Srbiji, državi koju vidimo kao decentraliziranu, ravnomjerno regionalno razvijenu, s vladavinom prava, posvećenu primjeni manjinskih prava i ostvarenom participacijom nacionalnih manjina u procesima donošenja odluka. I treći razlog situiran je u činjenici da zajedničkim nastupom na izborima i zajedničkim postizbornim djelovanjem možemo, osnaženi sinergijom, lakše ostvariti više rezultata koje će donijeti dobra i Hrvatima i Bošnjacima.

Zašto DSHV ne ide samostalno na izbore?

Opetovano ću istaknuti – prema postojećim izbornim uvjetima, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini kao politička stranka hrvatske nacionalne zajednice ne može ni na koji način samostalno izaći na izbore za zastupnike Narodne skupštine Srbije. Razumijete – ne može! Za samostalni izlazak potrebno je prikupiti za kratko vrijeme – ovoga puta je to bilo za manje od mjesec dana – potpise podrške 5.000 birača izbornoj listi, što bi pretpostavljalo da svaki 6. punoljetni Hrvat to učini, što je nemoguće. Zamislite da isto pravilo vrijedi i za stranku većinskog naroda – to bi značilo da bi oni morali skupiti gotovo milijun potpisa podrške za svoje izborne liste? Politička reprezentacija nacionalnih manjina nije u Srbiji pravično riješena, što pokazuju i rezultati svih dosadašnjih izbornih ciklusa – zastupnike samostalnim izlaskom na izbore imaju samo brojčano veće nacionalne zajednice ili one koje su u teritorijalnom smislu koncentrirane na manjem prostoru. Inače, ne bez razloga ističem da su na serviranu podmuklu podvalu da Hrvati mogu samostalno izaći na izbore nasjeli i nasjedaju mnogi!

Stranka pravde i pomirenja koalicijski partner je i na pokrajinskim izborima, ali Demokratski savez Hrvata u Vojvodini dao je najveći broj kandidata na izbornoj listi DSHV-a i SPP-a za izbore za zastupnike u Skupštini AP Vojvodine. Prikupljeno je više od 2.000 potpisa potpore. Gdje ste sve prikupljali potpise i kako ste zadovoljni odzivom?

Veći broj kandidata DSHV-a na pokrajinskoj izbornoj listi posljedica je činjenice da je broj Hrvata daleko veći od broja Bošnjaka u Vojvodini! U razdoblju od 18. do 23. studenog, dakle za šest dana, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini prikupio je 2.118 pravno valjanih potpisa za listu kandidata koalicije Ujedinjeni za pravdu za izbore za zastupnike Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine, čime smo i više nego zadovoljni, jer smo time potvrdili da je DSHV jedina relevantna politička stranka Hrvata u Srbiji. Potpisi su sakupljeni u čak 26 mjesta u Vojvodini, no broj mjesta u kojima žive oni koji su nas podržali je veći, budući da je bilo i onih koji su se odazvali našem pozivu i doputovali do najbližeg mjesta sakupljanja potpisa potpore. Potpisi su sakupljeni na području svih naših pet podružnica, te na području 13 lokalnih samouprava u sva tri geografska dijela Vojvodine. Te lokalne samouprave su: gradovi Subotica (s mjestima Tavankut, Žednik, Đurđin, Mala Bosna, Bikovo, Verušić), Novi Sad (Petrovaradin i Srijemska Kamenica), Sombor (i Monoštor), Pančevo (Starčevo), Zrenjanin, Srijemska Mitrovica, te općine Apatin (Sonta), Bač (Vajska i Plavna), Ruma (Hrtkovci, Nikinci i Platičevo), Beočin (i Čerević), Šid (Bingula), Opovo i Bački Petrovac, što u brojnosti čine jednu trećinu svih lokalnih samouprava u Pokrajini.

Srbija nema garantirane mandate već prirodni prag. Za male nacionalne manjine, one koje su teritorijalno disperzirane to je problem. Vi ste čak napravili jednu usporedbu koliko je postotaka pripadnika manjine potrebno da dâ potpis za listu, a koliko je potrebno potpisa za nemanjinske liste.

Ponovit ću da sam politički prvak zajednice čija je stranka za predaju izborne liste za pokrajinske izbore prikupila ovjerene potpise birača blizu 7 % od ukupnog broja Hrvata u Vojvodini s pravom glasa! Za republičke izbore potrebno je 2 i pol puta više – blizu 18 %, što u slučaju većinskog naroda iznosi nešto manje od milijun građana! Usporedimo ovaj izborni model za nacionalne manjine u Hrvatskoj, kolegama iz SDSS-a bi samo za izlazak na izbore za zastupnike u Hrvatski sabor trebalo više od 20 tisuća ovjerenih potpisa punoljetnih građana! Tako što nije moguće, jer oni dobivaju daleko manji broj glasova na samim izborima…

Kako vodite kampanju? DSHV i Vi osobno aktivni ste na društvenim mrežama. Prisutni ste na manifestacijama koje organiziraju hrvatske udruge.

Vodimo kreativno dobro osmišljenu izbornu kampanju koja ima nekoliko stupova. Najprije su učestaliji medijski nastupi – vidjeli ste da smo u posljednjih desetak dana vidljiviji u svim važnijim beogradskim elektroničkim medijima, napose televizijama te uglednim prijestolničkim tiskanim dnevnicima. Slično je i kada je riječ o medijima iz Hrvatske – DSHV je prepoznat kao ključni politički čimbenik, na koji se onda s više interesa referira u praćenju i promicanju predizbornih aktivnosti, osobito u programima Hrvatske radiotelevizije te nekoliko uglednih tiskanih dnevnika. Druga linija komunikacije s našim potencijalnim biračima su nalozi DSHV-a na društvenim mrežama (FB, Instagram i X) s redovitim i u kampanji sadržajima bogatijim objavama, koji se onda često znaju reobjavljivati na drugim, nama prijateljskim hrvatskim mrežnim stranicama. Treća i, vjerojatno, najvažnija je neposredna komunikacija s građanima cjelokupnog vodstva i široke mreže naših aktivista, koji ne čine samo članovi nego i veliki broj simpatizera, uz dijeljenje letaka i drugih promidžbenih materijala. Sve spomenuto je, na koncu, objedinjeno u jednu suvislu i zaokruženu cjelinu s jasnim i prepoznatljivim vizualnim i sadržajnim identitetom uz noseći slogan »Ujedinjeni za pravdu«. Za nešto drugo i više, kao što su bilbordi ili spotovi za televizijsko emitiranje, ni u ovom izbornom ciklusu jednostavno nemamo novca!

I prilikom predaja listi, a i u drugim javnim obraćanjima kazali ste da DSHV želi biti dio struktura koje donose odluke. Očekujete li da će DSHV biti dio nove parlamentarne većine?

Ukoliko budemo ostvarili rezultat koji bi tako što omogućio, zatim ukoliko bismo bili pozvani u rad Vlade od onih koji je budu činili i ukoliko programska platforma nove Vlade bude imala onakve sastavnice koje visoko korespondiraju s našim političkim vrijednostima i ciljevima, utoliko bismo onda bili dio buduće parlamentarne većine!

Koliko je za Hrvate bilo značajno što ste proteklih godinu dana bili ministar u Vladi Srbije?

Najprije valja reći kako je to bilo veliko priznanje od strane pobjednika izbora – tadašnjeg predsjednika Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića – za ono što smo godinama, ili bolje desetljećima, činili u DSHV-u: dosljedno i odlučno artikulirali interese pripadnika hrvatske zajednice, s ostvarenjima koja su se nizala, uz korištenje isključivo demokraciji primjerenih metoda borbe. I ponuda ulaska u srbijansku Vladu može se onda tumačiti kao novi iskorak u niski spomenutih uspjeha DSHV-a! U tom smislu jasno je da je odluka koju smo donijeli bila logična i laka te da, iz perspektive godinu dana nakon toga, možemo s ponosom reći da je bila i ispravna! Ova i ovakva pozitivna ocjena našeg sudjelovanja u procesima donošenja odluka počiva na sljedećem: Hrvati u Vojvodini, to jest Srbiji, potvrdili su svoju sposobnost da mogu biti dionici najviših državnih politika na način da kvalitetno i kompetentno odgovaraju izazovima. Drugo, osnažena je i ubrzana integracija Hrvata u srbijansko društvo, uz razvoj pozitivnih politika priznanja, a negativne politike označavanja su splasnule. Treće, otopljavanje spram nas koje je uslijedilo, za posljedicu je imalo povećan interes naših sunarodnjaka za narodnosna i identitetska pitanja te širenje mreže naših organizacija, uz do sada neviđeno jedinstvo i zajedništvo – održali smo, unatoč izazovima, visoko konsolidirane prilike u zajednici, što je omogućilo da smo mogli biti unutar naših institucija više posvećeni realizaciji razvojnih programa, u što je uključen, prije svega u novi saziv HNV-a, s većim brojem mladih osoba. Četvrto, u hrvatsko-srpskim odnosima ne samo da smo ostali nezaobilazni čimbenik već smo postali instancom koja povezuje i povod smo susreta na najvišoj razini između dvije države! Sve su to razlozi koji i više nego jasno kazuju da je to bila jedna od najboljih odluka koju smo donijeli u posljednjih desetak godina i da povjerenje koje smo dobili od Aleksandra Vučića ni na koji način nismo iznevjerili.

Zašto bi 17. prosinca glas trebalo dati koalicijskoj listi DSHV-a i SPP-a Ujedinjeni za pravdu?

Zbog nastavka maloprije spomenutih pozitivnih procesa i uvećanje broja postignuća, čiji se krajnji cilj okuplja u cjelovitom ostvarenju ravnopravnosti Hrvata u Srbiji i osiguranju perspektiva za naš napredak!

Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika