Kultura Kultura

Najavljen Advent u Tavankutu

Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo Matija Gubec, Osnovna škola Matija Gubec, crkva Presvetog srca Isusova i Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame iz Tavankuta zajednički priređuju kulturni program pod nazivom Advent u Tavankutu, najavljeno je u srijedu na press konferenciji. 

Program počinje u subotu, 2. prosinca, u 18 sati paljenjem prve adventske svijeće na Etno salašu Balažević.

U nedjelju, 3. prosinca, će u Galeriji Prve kolonije naive u tehnici slame biti priređena Božićna izložba ukrasa od slame za božićnu »granu« poput čestitki i kugla, a bit će izloženi i božićni kolači »božićnjaci«. Tim povodm ranije je održana i radionica pravljenja figurica za »božićnjake« i božićnih ukrasa.

Program se nastavlja u utorak, 5. prosinca, Adventskim vašarom u 17 sati u okviru kojega će u Domu kulture nastupiti školski zbor, a nakon čega će se u prostorijama škole moći pogledati vašar. Doček svetog Nikole – Mikulaš i podjela paketića mališanima priređuje se u petak, 8. prosinca, u 18 sati na Etno salašu Balažević. Istoga dana bit će zapaljena i druga adventska svijeća.

Tradicionalni Božićni koncert HKPD-a Matija Gubec bit će održan u dva dana. U crkvi Presvetog srca Isusova u subotu, 9. prosinca, održat će se pjevački koncert u 18 sati na kojemu će pored domaćina nastupiti i ženska pjevačka skupina HKC-a Bunjevačko koloPrelje. Narednog dana, u nedjelju, 10. prosinca, u Domu kulture bit će priređen folklorni koncert s gostima, KUD-om Diša Đurđević iz Vreoca – Lazarevci i KUD-om Baranjski Šokci iz Topolja.

Treća i četvrta adventska svijeća bit će upaljene u subotu 16. i 23. prosinca u 18 sati na Etno salašu.

Također, 2. 8. i 16 . prosinca na Božićnom vašaru na Etno salašu Balažević oko 30 izlagača predstavit će se svojim rukotvorinama uz ponudu kuhanog vina, rakije i fanaka. Ove godine Tavankućani su obnovili običaj »betlemara« koji će biti prikazan na folklornom koncertu. Također, »betlemari« će tijekom došašća ići i po obiteljima u Tavankutu, a običaj će predstaviti i prije početka polnoćke na Badnji dan.

N. S.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika