Aktualno Aktualno

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

Prije 32 godine, 18. studenog 1991. godine, nakon 87 dana opsade, Jugoslavenska narodna armija i srpske paravojne formacije zauzele su Vukovar.

U tromjesečnoj opsadi Vukovara ubijeno je 2717 ljudi, u logore je odvedeno njih 7000, dok se na spisku nestalih još nalazi više od 380 ljudi.

Iz vukovarske bolnice izvedeni su 19. studenog ranjenici, branitelji i civili, koji su ubijeni u noći s 20. na 21. studeog na poljoprivrednom dobru Ovčari, nedaleko od Vukovara. Iz masovne grobnice na Ovčari ekshumirano je 200 žrtava od kojih je najmlađa imala 16 godina, a najstarija 84 godine.

Iz grada je prognano oko 22.000 stanovnika.

Za ratne zločine u Vukovaru pred Haškim sudom osuđeni su oficiri JNA Mile Mrkšić i Veselin Šljivančanin, a Miroslav Radić je oslobođen. Mrkšić je osuđen na 20 godina zatvora, a Šljivančanin je na kraju osuđen na 10 godina zatvora.

U spomen na 18. studeni 1991, Hrvatski je sabor 1999. donio Odluku o proglašenju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, kako bi se odala počast svim sudionicima obrane Vukovara.

Odlukom Vlade iz 2019. godine 18. studeni proglašen je blagdanom i neradnim danom te se obilježava kao Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Pad Vukovara se u Hrvatskoj svake godine obilježava mimohodom sjećanja kojem prisustvuje vrh države. Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. ove je godine obilježen pod geslom »Vukovar – moj izbor i u dobru i zlu«, za koje su uzete riječi francuskog dobrovoljca u Vukovaru Jeana Michela Nicoliera, ubijenog na Ovčari.

H. R. / Foto: Vlada RH

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika