Kolumne Kolumne

Bitka za glasove

Izborna kampanja je u punom zamahu. Ili možda i nije, možda je ovo tek zagrijavanje pa nas tek očekuje intenziviranje pohoda na birače ali i niskih udaraca, uvreda i napada političkih takmaca. Bilo ih je doduše i do sada ali ključni aduti, čini se još nisu ispucani. S druge strane, ni što se tiče programa nismo puno toga čuli, a jedna trećina predizbornog vremena je već protekla.

Glavni akteri su predali liste koje su već i proglašene, a do krajnjeg roka za predaju lista ostalo je još devet dana (ističe 26. studenoga). Kampanja, pozitivna i negativna, će formalno trajati do 14. prosinca u ponoć kada počinje izborna šutnja i traje do zatvaranja biračkih mjesta 17. prosinca u 20 sati. Formalno, jer se na društvenim mrežama i internetu može slobodno nastaviti. Pojedini stručnjaci čak smatraju kako je predizborna šutnja postala besmislena, jer ju je nemoguće kontrolirati u digitalnom prostoru.

U svakom slučaju, do izbora je ostalo još točno mjesec dana pa se nadamo da će se političke stranke i koalicije usmjeriti na predstavljanje svojih političkih programa i kandidata, jer, kako kaže zakon, građani imaju pravo, prije svega preko javnih medijskih servisa, biti obaviješteni o izbornim programima i aktivnostima podnositelja izbornih lista kao i o kandidatima za zastupnike. Doduše, zakon ne precizira sadržaj kampanje, hoće li se usmjeriti na predstavljanje programa ili ocrnjivanje protukandidata.

Ali većina stranaka ne predstavlja se samo preko medija. Ovisno o financijskim i ljudskim resursima stranke pokušavaju predstaviti sebe i svoje programe u što boljem svjetlu, a protivnike ocrniti preko predizbornih skupova, reklamnih materijala, političkog oglašavanja, a sve češće su i kampanje »od vrata do vrata« i telefonski pozivi.

Upravo su ove dvije posljednje predizborne aktivnosti one koje građane najčešće zabrinjavaju i na koje se žale. Prema izvještaju Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (Crta) u prethodnim izborima su građani često prijavljivali kampanju »od vrata do vrata«, jer mnogi nisu znali da je dozvoljena već su smatrali kad im netko zakuca na vrata i pita hoće li dati podršku određenoj stranci na izborima, za vrstu pritiska.

Crta, koja se bavi nadgledanjem izbora, pojašnjava na svom sajtu da je kampanja »od vrata do vrata« kao vid direktne, neposredne komunikacije stranaka s biračima jedna od osnovnih aktivnosti stranaka u kampanji. To je način da stranke direktno razgovaraju sa svojim sugrađanima o problemima koji muče građane, kao i da ponude svoje politike, programe i rješenja. Ovo je dozvoljeno, ističe Crta, ali samo ako vi pristanete na to. Drugim riječima, jednostavno se možete zahvaliti i zatvoriti vrata kao i drugim neželjenim ponuđačima usluga i proizvoda.

Međutim, ono što nije dozvoljeno stranačkim aktivistima je inzistiranje da im odgovorite na pitanja ukoliko vi to ne želite. Još manje je dozvoljen bilo kakav vid pritiska ili ucjena građana da se na bilo kakav način izjašnjavaju ukoliko to ne žele. Pritisak na birače je kazneno djelo u Srbiji, navodi Crta.

Također, navodi se na ovom sajtu, ukoliko stranački aktivisti posjeduju vaše osobne podatke, a vi ste sigurni da te podatke nikada niste dali toj stranci možete tražiti od stranke da vaše podatke izbriše u roku od 30 dana, te da vas više ne kontaktiraju. Ovo sve važi i za telefonske pozive. Ukoliko to ne urade i nastave vas zvati ili posjećivati, onda možete podnijeti pritužbu povjereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti ili podnijeti tužbu sudu. Odakle strankama vaši podaci to je jedna druga i ozbiljna tema koja čini se i dalje ostaje misterij.

J. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika