Aktualno Aktualno

DSHV: Nastavak snažne podrške političkom djelovanju

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov susreo se 14. studenoga s predsjednikom Vlade Hrvatske Andrejem Plenkovićem u Banskim dvorima u Zagrebu. Sastanku je nazočio i ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman.

»Budući da smo pred velikim izazovima koji sa sobom nose izbori za narodne zastupnike za republičku i pokrajinsku Skupštinu, te da Hrvati svojim glasovima na predstojećim izborima sudjeluju u definiranju ovdašnje političke scene, ohrabreni smo stalnim interesom premijera Plenkovića za aktivnosti DSHV-a. Nakon sastanka on je na svojim nalozima na društvenim mrežama izjavio: 'Izražavamo punu potporu DSHV-u na izborima u Srbiji te se radujemo na daljnjem jačanju položaja Hrvata u Srbiji’«, navodi se u priopćenju DSHV-a.

Žigmanov je ocijenio kako je sastanak bio »sadržajno bogat, na razne aktualne teme, uz snažnu podršku nastojanju DSHV-a da ostvari daljnju političku participaciju na način da sudjeluje u procesima donošenja odluka na svim razinama vlasti«.

Predsjednik DSHV-a Žigmanov sastao se istoga dana i s ministrom za regionalni razvoj i fondove Europske unije Šimom Erlićem, koji vodi ministarstvo iz kojega se u okviru Programa prekogranične suradnje Republike Hrvatske i Republike Srbije izdvaja (rastući) proračun za različite infrastrukturne i druge potrebe hrvatske zajednice ovdje. Erlić je kazao kako je sa Žigmanovim razgovarao »o uspješnom iskustvu sa Interreg programima prekogranične suradnje, te osnaženim programima u 2024. godini kojima jačamo podršku i položaj Hrvata u Srbiji«. »Suradnja se proširuje i snaži i tako unapređuju hrvatsko-srpski odnosi, čemu DSHV daje prinose«, kazao je nakon sastanka Žigmanov.

Kako se u priopćenju DSHV-a dodaje, susreti predsjednika DSHV-a Tomislava Žigmanova s visokim dužnosnicima Vlade Hrvatske bili su prilika da se oni neposredno i cjelovito informiraju o aktualnim izazovima u kojima se DSHV i hrvatska zajednica u Srbiji nalaze uoči predstojećih izvanrednih izbora za zastupnike u Narodnoj skupštini Srbije, zastupnike Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine, koji će biti održani 17. prosinca. Razgovaralo se i o skorim lokalnim izborima, koji su za DSHV isto od velike važnosti, napose u sredinama u kojima živi značajan broj Hrvata. U tom smislu DSHV interesiranje ključnih partnera u matičnoj državi iznimno cijeni i visoko vrednuje iskazanu podršku.

»DSHV će i dalje biti predvodnikom artikuliranja interesa Hrvata u Srbiji i zalagateljem za nastavak pružanja pomoći od strane Vlade Hrvatske, koja je iz godine u godinu sve snažnija i izdašnija«, zaključuje se u priopćenju stranke.

H. R. / Foto: Vlada RH


 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika