Aktualno Aktualno

DSHV: Nastavak snažne podrške političkom djelovanju

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov susreo se 14. studenoga s predsjednikom Vlade Hrvatske Andrejem Plenkovićem u Banskim dvorima u Zagrebu. Sastanku je nazočio i ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman.

»Budući da smo pred velikim izazovima koji sa sobom nose izbori za narodne zastupnike za republičku i pokrajinsku Skupštinu, te da Hrvati svojim glasovima na predstojećim izborima sudjeluju u definiranju ovdašnje političke scene, ohrabreni smo stalnim interesom premijera Plenkovića za aktivnosti DSHV-a. Nakon sastanka on je na svojim nalozima na društvenim mrežama izjavio: 'Izražavamo punu potporu DSHV-u na izborima u Srbiji te se radujemo na daljnjem jačanju položaja Hrvata u Srbiji’«, navodi se u priopćenju DSHV-a.

Žigmanov je ocijenio kako je sastanak bio »sadržajno bogat, na razne aktualne teme, uz snažnu podršku nastojanju DSHV-a da ostvari daljnju političku participaciju na način da sudjeluje u procesima donošenja odluka na svim razinama vlasti«.

Predsjednik DSHV-a Žigmanov sastao se istoga dana i s ministrom za regionalni razvoj i fondove Europske unije Šimom Erlićem, koji vodi ministarstvo iz kojega se u okviru Programa prekogranične suradnje Republike Hrvatske i Republike Srbije izdvaja (rastući) proračun za različite infrastrukturne i druge potrebe hrvatske zajednice ovdje. Erlić je kazao kako je sa Žigmanovim razgovarao »o uspješnom iskustvu sa Interreg programima prekogranične suradnje, te osnaženim programima u 2024. godini kojima jačamo podršku i položaj Hrvata u Srbiji«. »Suradnja se proširuje i snaži i tako unapređuju hrvatsko-srpski odnosi, čemu DSHV daje prinose«, kazao je nakon sastanka Žigmanov.

Kako se u priopćenju DSHV-a dodaje, susreti predsjednika DSHV-a Tomislava Žigmanova s visokim dužnosnicima Vlade Hrvatske bili su prilika da se oni neposredno i cjelovito informiraju o aktualnim izazovima u kojima se DSHV i hrvatska zajednica u Srbiji nalaze uoči predstojećih izvanrednih izbora za zastupnike u Narodnoj skupštini Srbije, zastupnike Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine, koji će biti održani 17. prosinca. Razgovaralo se i o skorim lokalnim izborima, koji su za DSHV isto od velike važnosti, napose u sredinama u kojima živi značajan broj Hrvata. U tom smislu DSHV interesiranje ključnih partnera u matičnoj državi iznimno cijeni i visoko vrednuje iskazanu podršku.

»DSHV će i dalje biti predvodnikom artikuliranja interesa Hrvata u Srbiji i zalagateljem za nastavak pružanja pomoći od strane Vlade Hrvatske, koja je iz godine u godinu sve snažnija i izdašnija«, zaključuje se u priopćenju stranke.

H. R. / Foto: Vlada RH


 

Najava događaja

22.06.2024 - ​​​​​​​Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji

U organizaciji splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika od 22. do 26. lipnja bit će priređeni »Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji«. U bogatom programu nastupit će HKPD Matija Gubec i Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame iz Tavankuta, HGU Festival bunjevački pisama iz Subotice, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ.

22. 6. (subota) u 19:30 sati

Velika dvorana Nadbiskupskoga sjemeništa

Predstavljanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«

Glazbena pratnja tamburaša HGU-a »Festival bunjevački pisama«

(HMI Podružnica Split, MH Ogranak Split, HU Benedikt, Hrvatsko Nadzemlje)

23. 6. (nedjelja) u 11 sati

Svečana pjevana Misa u crkvi sv. Josipa na Mertojaku

Predstavljanje likovnog stvaralaštva u tehnici slame

(HMI Podružnica Split, župa sv. Josipa – Mertojak, LU »Emanuel Vidović«)

23. 6. (nedjelja) u 20 sati

Gradina Solin

Folklorni koncert HKPD-a »Matija Gubec« Tavankut, Tamburaškog orkestra HGU-a »Festival bunjevački pisama«, Folklornog ansambla »Jedinstvo« i Kulturno-umjetničkog društva »Salona«

(HMI Podružnica Split, Javna ustanova u kulturi »Zvonimir – Solin«)

25. 6. (utorak) u 19:30 sati

Dvorac Vitturi – Kaštel Lukšić

Predstavljanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«

Glazbena pratnja tamburaša HGU-a »Festival bunjevački pisama« i folklorna koreografija HKPD-a »Matija Gubec« Tavankut, KUD-a »7 Kaštela« i KUD-a »Ante Zaninović«

(HMI Podružnica Split, MH Ogranak Kaštela)

22.06.2024 - Marijanski pučki festival u Monoštoru

Međunarodni Marijanski pučki festival pod nazivom Zdravo budi, Marijo! bit će održan u subotu, 22. lipnja, u Monoštoru.

Manifestacija se održava u crkvi Sv. Petra i Pavla, a početak je u 19 sati. Festival organizira KUDH Bodrog iz Monoštora.

24.06.2024 - Etnografska izložba »Vrijeme nade« u Zagrebu

Narodno sveučilište Dubrava poziva na svečano otvorenje međunarodne etnografske izložbe Vrijeme nade slamarska umjetnost – nematerijalna kulturna baština Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca, koja će se održati u galeriji Kontrast Kulturnog centra Dubrava, na adresi Dubrava 51a u Zagrebu, 24. lipnja, u 19 sati. Na izložbi će se predstaviti radovi u tehnici slame Marije Kravčuk iz Ukrajine i Jozefine Skenderović iz Subotice.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika