Tema Tema

O protokolu i natječajima

Godišnji susret hrvatskih udruga prilika je za razmjenu iskustava i primjere dobre prakse, dodatno umrežavanje, razgovor o izazovima te stjecanje cjelovitije slike o aktivnostima u zajednici. Susret je ove godine održan od 10. do 12. studenoga u Beogradu, u Pastoralnom centru Papa Ivan Dobri, a organizator je bilo Hrvatsko nacionalno vijeće uz podršku Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Susretu su se odazvali predstavnici tridesetak udruga iz različith dijelova Vojvodine, s područja Beograda te iz Niša.

Rezultati i planovi

Na početku susreta predstavnici udruga predstavili su najznačajnije rezultate u ovoj godini te govorili o planovima i potrebama za iduću godinu. Udruge djeluju u različitim sredinama i imaju svoje specifične izazove, ali kao jedan od zajedničkih problema i dalje se ističe nedostatak prostorija za rad. Glede planova, osim kontinuiteta manifestacija i programa, naveli su osiguravanje boljih uvjeta za rad, povećanje članstva te aktivnosti vezane za zaštitu nematerijalne kulturne baštine.

Osim organizatora, predstavnike udruga prve večeri pozdravio je i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov. On je u svojem izlaganju ukazao kako je u proteklih pet godina financijska potpora ovdašnjim Hrvatima iz matične Hrvatske uvećana 25 puta. Hrvatsko Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU povećat će sredstava za program prekogranične suradnje na dva milijuna eura, Vlada Hrvatske nastavit će i dalje izdvajati sredstava za kapitalne projekte, Hrvatska zajednica županija osigurat će, među ostalim, sredstva za stipendije studentima u Srbiji, bit će osigurana sredstva i za socijalne programe.

Pozivajući na zajedništvo, solidarnost i učvršćivanje suradnje, Žigmanov je kazao kako zajednicu ne čine niti zgrade, niti novac, niti udruge, to su pretpostavke za djelovanje, već pojedinci koji se zalažu da dobro zajednice bude veće.

Pravila u organizaciji

Drugoga dana programa održani su paneli s temama protokola u organiziranju događaja te natječaja. Savjetnik u Veleposlanstvu Hrvatske u Srbiji Nikola Bajić govorio je o pravilima protokola: redu prvenstva u pozdravljanju i rasporedu sjedenja, slanju poziva, oslovljavanju gostiju, postavljanju zastava, pravilima oblačenja.

V. d. ravnateljice ZKVH-a Katarina Čeliković ukratko je predstavila stanje na kulturnoj sceni Hrvata u Srbiji ističući kako se godišnje producira 300-350 kulturnih »proizvoda« od manifestacija, kao najbrojnijih sadržaja, preko knjiga i CD-a do stručnih skupova i seminara. Među ostalim, pozvala je udruge da svoje publikacije (knjige, časopise, pozivnice, plakate…) šalju ZKVH-u kako bi bile arhivirane u knjižnici Biblioteca Croatica. Podsjećajući na projekt »Godine novog preporoda«, Čeliković je predstavila desetak velikana čije se značajne obljetnice obilježavaju tijekom 2024. godine te pozvala udruge da daju doprinose ovom projektu.

O odnosu s medijima govorila je glavna i odgovorna urednica tjednika Hrvatska riječ Zlata Vasiljević. Ističući važnost njegovanja »kruga zajednice« Vasiljević je pozvala udruge na još snažniju suradnju u smislu ukazivanja na probleme u lokalnim sredinama. Istaknuto je i da se udruge mogu obratiti hrvatskim institucijama glede pomoći oko lekture najava događanja ili tehničke podrške kod izrade plakata.

Apliciranje na natječaje

Projekte i programe potpore hrvatskoj nacionalnoj manjini koje provodi Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, s naglaskom na pitanja vezana za dokumentaciju i pisanje izvješća, predstavili su djelatnici Ureda – viši stručni savjetnik Ivan Lozo i viša stručna savjetnica Marija Mesnjak.

Predsjednica Izvršnog odbora HNV-a Karolina Bašić govorila je o natječajima Vijeća, ZKVH-a i Osječko-baranjske županije za 2022. i 2023. godinu kao i o programima prekogranične suradnje koje raspisuje hrvatsko Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU.

Analiza pokazuje kako na prošlom natječaju HNV-a tri udruge, ni nakon opomene, nije opravdalo utrošena sredstava te će biti sankcionirane nemogućnošću sudjelovanja na ovogodišnjem natječaju. Među ostalim, Bašić je navela i kako se neke udruge žale na nedostatak novca a da, s druge strane, ne apliciraju na natječaje.

Glede programa prekogranične suradnje navela je kako nije bilo problema vezanih za procedure kao i da će u 2024. uslijediti četverostruko povećanje sredstava.

»Trebamo se dobro posložiti i iznijeti potrebe na razini zajednice. Vidjeti koje udruge mogu iznijeti koje projekte, što bi trebala biti strategija na razini zajednice. Mislim da imamo kapaciteta, ideja i snage«, rekla je Bašić.

Važan događaj

Predstavnici udruga ističu kako su im ovakvi susreti značajni. Posebno se to odnosi na »mlade« udruge poput udruge Drevni Bač iz Bača koja je osnovana ove godine.

»Čuli smo puno informacija koje će nam koristiti u radu. Mi smo mlada udruga, radimo prvo na okupljanju članstva«, kaže predsjednik udruge Vladimir Penavin.

Predsjednik podružnice Udruge banatskih Hrvata iz Starčeva Nikola Pavlić kaže kako nije lako motivirati ljude da svoje slobodno vrijeme posvete udruzi, ali da unatoč tome uspijevaju opstati. Po mišljenju predsjednika HKPD-a Silvije Strahimir Kranjčević iz Berega Milorada Stojnića teme na susretu su bile odlične, osobito dio vezan za projekte što će im, kako dodaje, biti od koristi.

Susret je završen u nedjelju svetom misom u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu koju je predslavio župnik vlč. Mihael Sokol, uz koncelebraciju župnika iz Bača vlč. dr. Marinka Stantića i gvardijana Franjevačkog samostana u Beogradu fra Ilije Alandžaka.

D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika