Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Uz pomoć zadruge do većeg samopouzdanja i profesionalnog usmjerenja

Osnovna škola Matija Gubec iz Tavankuta jedna je od tri škole s područja Grada Subotice koje imaju registriranu učeničku zadrugu i jedina među osnovnim školama ovoga područja.

Glavna im je aktivnost proizvodnja proizvoda od drveta, pluta, slame i pruća. Osim toga imaju i brojne druge aktivnosti: od kuhanja pekmeza od tunja i soka od bazge, volontiranja, pjevanja u zboru, sudjelovanja u dramskoj sekciji, sakupljanja sekundarnih sirovina, pravljenja privjesaka i drugih predmeta koje kasnije izlažu i prodaju na školskim, seoskim ali i gradskim manifestacijama.

Pune ruke posla

Posjetili smo ih za vrijeme radionice izrade ukrasa za Božić. S obzirom na to da svoje proizvode prodaju na božićnim vašarima u organizaciji škole i Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva Matija Gubec ali i Winterfestu u Subotici, Gupčevi zadrugari imaju ovih dana pune ruke posla.

Marina Mamužić majka je koja u školi ima četvero djece i aktivna je u zadruzi. Kaže kako se trudi uvijek naći vremena za ovakve radionice, jer njezinoj djeci to puno znači. Smatra ona i kako je zadruga važna za selo, jer pruža dodatni sadržaj djeci, roditeljima i ostalim mještanima te ju sa suprugom Brankom podržava u svakom pogledu.

Za izradu predmeta od slame koji su prioritetni za ovu zadrugu glavna je učiteljica Zorica Sloboda. Kaže ona kako su djeca zainteresirana i da brzo uče.

»U prvom razredu se tek upoznaju s ovim materijalom, a kada dođu do četvrtog već znaju napraviti i minijature od slame. U ovoj radionici pravimo čestitke, pahuljice i kugle od slame«, kaže Sloboda.

Jedan od članova slamarske sekcije je i Danilo Dudaš iz osmog razreda. Član je zadruge od šestog razreda i kaže kada je spoznao koje sve sekcije i mogućnosti ona nudi, oduševio se.

160 članova

Zadruga Matija Gubec broji oko 160 članova, među kojima ima 100-tinjak učenika, a ostali su uposlenici škole, roditelji, bake, djedovi i ostali članovi mjesne zajednice… Direktorica zadruge je nastavnica iz škole Ivana Vuković, a odgovorna osoba je ravnateljica škole Stanislava Stantić Prćić.

Stantić Prćić kaže kako član zadruge može biti bilo tko, a da se oni posebno raduju angažmanu roditelja.

»Mislim da je to ono što školama nedostaje – veća povezanost roditelja i ostalih čimbenika okruženja u kojem škola funkcionira. Kroz zadrugu se kroz neobvezni kontakt stvara potpuno druga atmosfera između nas uposlenika škole, djece i roditelja. Za neke stvari ne treba novaca, treba samo dobre volje«, kaže Stantić Prćić i ističe da je u radu zadruge pored proizvodnog važan i socijalni aspekt.

»Rezultati zadruge koji su odmah vidljivi su zarađeni novci nakon nekog sajma ili festivala gdje smo prodavali proizvode. Važno je i to, jer od tih sredstava kupujemo materijal za daljnji rad ili tiskamo naše školske novine Gupčeve školarce, ali nama je važnije nešto drugo: vidjeti kako ta djeca dobivaju samopouzdanje, da su naučila ponuditi svoj proizvod, da na nastavničkom vijeću mogu ustati i izraziti svoj stav i na koncu da nauče da se sve može reći, samo je bitan način«, smatra ravnateljica.

Prevencija nasilja

Pojasnila nam je Stantić Prćić kako je jedna od glavnih misija rada zadruge prevencija nasilja.

»Čim učenici imaju neku preokupaciju, manje će imati vremena baviti se stvarima koje nisu primjerene. Ovo još više dobiva na važnosti nakon beogradskog nemilog događaja, jer izvannastavne aktivnosti doprinose poboljšanju odnosa djece međusobno.«

Među najvažnijim postignućima zadruge ravnateljica je navela stjecanje samopouzdanja kod djece i njihovo usmjeravanje.

»Oni sami pronalaze afinitete koje imaju u sebi, a mi ih kroz razne aktivnosti usmjeravamo. Pomažemo im u njihovoj profesionalnoj orijentaciji da mogu već sada vidjeti žele li biti kuhari, automehaničari, ratari, inženjeri, znanstvenici…«

Ravnateljica škole ističe dobru suradnju s mještanima i KUD-om što im je, kako kaže, veoma važno za funkcioniranje.

»Puno mještana se uključuje, jedni nam daruju cvijeće, drugi lubenice, krumpire, treći donose plastične ambalaže, četvrti posude svoje traktore«, priča ravnateljica i objašnjava da im je širok dijapazon djelovanja pa su im i potrebe različite.

Tako su nedavno bili domaćin 47. republičkog natjecanja zadrugara orača.

»To je bila fenomenalna promocija našega sela koju ne bismo mogli realizirati bez pomoći mještana, tj. roditelja. Došlo je 32 djece iz cijele Srbije na natjecanje. Naši učenici su se opet pokazali kao dobri vozači traktora, jer još uvijek dosta njih pomaže kod kuće u radovima na polju. Žiri se iznenadio kako djeca od petog do osmog razreda tako dobro voze te velike traktore«, priča ravnateljica dok nam nabraja brojne projekte na kojim sudjeluju učenici, tj. članovi zadruge.

»Važno nam je da djeca i roditelji shvate da ih to što žive na selu ne ograničava, jer im mi kao škola možemo pomoći da dođu do određenih sadržaja ako im barem odškrinemo vrata i damo samopouzdanja da krenu nešto stvarati«, smatra Stantić Prćić.

Suradnja i s Hrvatskom

Učenička zadruga Matija Gubec iz Tavankuta registrirana je 2021. godine, kada je u Srbiji postojalo svega 112 ovakvih privrednih subjekata. Ravnateljica škole kaže da zadruga u Tavankutu postoji od kako i škola, samo da je vremenom mijenjala okvir pod kojim je djelovala.

Nadležno Ministarstvo je od 2020. do 2022. za učeničke zadruge izdvojilo 45.000.000 dinara prvenstveno za nabavu opreme, strojeva, sredstava i materijala za rad. Sredstva su preko zadruge stigla već dva puta i u Tavankut, a nadaju se uskoro i trećem odobrenom projektu.

»Prve godine smo dobili opremu za rad – laptop, printer, fotoaparat, projektno platno i materijale poput škara, ljepila… Prošle godine smo dobili sredstva za stroj za graviranje, sječenje i rezanje uz pomoć kojeg možemo izrađivati kvalitetnije predmete i pružati usluge. Ove godine smo podnijeli zahtjev za opremu za sublimacijsko tiskanje i stroj za izradu bedževa tako da ćemo moći raditi reklamne materijale, kačkete, bedževe, što će proširiti asortiman naših usluga«, kaže Stantić Prćić.

S obzirom na to da se u školi nastava odvija i na hrvatskome jeziku, njihova učenička zadruga surađuje i sa školama iz Hrvatske. Ravnateljica posebno ističe suradnju sa školama iz Hrvatske koje nose isto ime Matija Gubec, na temelju koje ostvaruju dodatna sredstva iz Hrvatske.

Značajna im je i suradnja s drugim učeničkim zadrugama.

»Zovu nas svake godine na smotru učeničkih zadruga Hrvatske, jer smo jedina zadruga koja izrađuje predmete od slame pa smo im posebno zanimljivi. Ove godine smo putovali na susret zadrugara u Poreč, a prošle u Vinkovce. Išli smo preko zadruge i na riječki karneval. Kada putujemo u Hrvatsku, ne vodimo samo učenike iz hrvatskih odjela nego i sve ostale koji su aktivni u zadruzi i tako promoviramo i nastavu na hrvatskome«, priča Stantić Prćić.

J. D. B.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika