Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Kreativne radionice u Hrtkovcima, Nikincima i Platičevu

Temeljem objavljenog natječaja za prijavu programa i projekata hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu za 2023. godinu Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske donio je u srpnju odluku o raspodjeli financijskih sredstava za projekte prijavljene na natječaj. Ukupno je 63 projekta organizacija i institucija iz Srbije odabrano za financiranje projekata, od čega 14 s područja Srijema. Srijemska biskupija te pojedine župe dobili su pet projekata u ukupnom iznosu od 30.000 eura. Projekti hrvatskih kulturnih udruga iz Srijema (Zemuna, Golubinaca, Surčina, Srijemske Mitrovice, Šida, Petrovaradina, Vrdnika i Rume) financirat će se, temeljem ove odluke, s ukupno 63.500 eura.

Srijemska biskupija realizirat će projekt »Arhiv Srijemske biskupije – tiskovni ured«. Župa Presveto Trojstvo iz Surčina izvodit će radove na održavanju crkve i župnog stana, župa Uznesenja Blažene Djevice Marije iz Zemuna organizirala je ekumenske susrete crkvenog pjevanja, a župa Uzvišenja svetog Križa iz Rume dobila je sredstva za kupnju elektroničkih orgulja.

Župi svetog Klementa iz Hrtkovaca sredstva su odobrena za dva projekta. Riječ je o projektima »Creativa« i »Znati, misliti i sanjati«. Projekti su osmišljeni u obliku kreativnih radionica za djecu i odrasle. Radionice su u sva tri sela: Hrtkovcima, Nikincima i Platičevu uveliko počele i na veliko zadovoljstvo voditelja projekta interes je veći od očekivanog.

Jedan od ciljeva – humanitarni rad

Cilj projekta je njegovanje kulture i tradicije ovog srijemskog podneblja, druženje, upoznavanje s izradom starih vezova i učenje drugih zanimljivih tehnika.

»Od dobivenih sredstava za kreativne radionice kupili smo materijal i opremu koja nam olakšava rad. Osigurali smo šivaći stroj, laptop, fotoaparat i printer u boji. Želja nam je da nakon završetka projekta, koji traje tijekom čitave godine, izradimo elektroničku knjigu koja bi kasnije bila tiskana. Također, želja nam je uvesti digitalne alate, osposobiti žene i djecu da ih znaju koristiti i promovirati naš rad«, kaže voditeljica projekta Vesna Vuičić te dodaje da je jedan od ciljeva i humanitarni rad.

»Želimo napraviti radove koje ćemo izlagati na raznim susretima gdje ih možemo prodavati. Dio sredstava iskoristili bismo za materijal koji nam je potreban za rad, a drugi dio bismo donirali u humanitarne svrhe.«

Prva radionica za djecu u okviru projekta »Znati, misliti, sanjati« održana je 30. rujna u Hrtkovcima.

»Djeca su se okupila u župnom dvorištu gdje smo bili jedno poslijepodne. U obliku foto safarija imali su zadatke istraživati po dvorištu i tražiti postaje s pitanjima kroz koje su pobliže upoznali Hrvatsku, Vojvodinu i Srbiju. Također, imali su priliku upoznati književnost. Družili smo se i upoznavali zdrave načine života. Druga radionica za djecu održana je 21. listopada na kojoj smo radili kreativni dio iz drugog projekta. Pravili smo kićanke, jesenske razglednice i dekoracije«, kaže Vuičić.

Radionica Creativa

U manje od dva mjeseca rada projekt je urodio plodom. Radionicima se pridružio veliki broj žena iz sva tri sela. Družeći se i radeći, učeći stare i nove tehnike jedni od drugih, provode slobodno vrijeme.

»Creativa je radionica osmišljena za žene. Radi se o radu sa ženama s ciljem njegovanja kreativnosti i buđenja njihovog kreativnog duha. Žene uglavnom nešto rade kod kuće, ali im je ovo prilika da vide i nauče nešto novo od drugih. Do sada je interes pokazalo 12 žena i imamo informacije da će ih već na sljedećoj radionici biti puno više. Prva radionica je bila početak, ali je ispala pun pogodak i svi su bili zadovoljni. Od materijala koji smo kupili napravili smo radionice za dekupaž, za izradu bundevica i jesenskih vjenčića od suhog cvijeća i šišarki. Predlažemo radove koje bismo mogli napraviti, a oni koriste svoju kreativnost. Žene izlaze iz svog kalupa, podižu pozitivno raspoloženje, što je danas iznimno važno«, ističe voditeljica kreativnih radionica Valerija Grdić.

Anica Blažić iz Hrtkovaca se sa zadovoljstvom priključila kreativnoj radionici. Koristeći svoje vještine šivanja, izradila je nekoliko nošnji.

»Sašila sam prvu nošnju za svoju unuku, a nedavno sam sašila nošnju za dječaka. Počela sam šivati suknje i kecelje za buduće članove našeg Društva. Svoje znanje nastojim prenijeti drugim ženama. Dobro se slažemo, družimo se i svatko od nas radi ono što zna ali ima priliku i naučiti nešto novo. Vezemo, izrađujemo vrećice za lavandu i učimo nove tehnike. Puno nam znače radionice, jer osim što radimo, to nam je prilika da se opustimo, odmorimo od svakodnevnih poslova i izrazimo svoju kreativnost.«

Podrška župe

U svom radu veliku podršku imaju od mjesnog župnika.

»Drago mi je što su se žene i djeca počeli okupljati u velikom broju te da svojim radom nastoje sačuvati običaje od zaborava. Osmišljen je dobar program i za žene i za djecu te se nadam da će im ovaj rad biti dodatni poticaj za uključivanje u sekcije novoosnovane hrvatske udruge u Hrtkovcima Dr. Nikola Dogan«, kaže vlč. Ivica Živković.

Prve radove ponosno su izložili u crkvi svetog Klementa na dan zahvale Bogu za plodove zemlje te u župnom dvorištu. U narednom razdoblju kada budu više osposobljeni za rad planiraju pokretanje poduzetništva i proizvodnju većeg broja nošnji. Uskoro slijedi božićna, pokladna, a zatim uskršnja radionica. Planiran je odlazak djece i njihovih roditelja u Osijek i posjet tvrđavi, centru grada i zoološkom vrtu. U cilju što boljeg i uspješnijeg rada planiraju suradnju s ostalim udrugama koje se bave kreativnim radom.

S. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika