Kolumne Kolumne

Dobro došli u cirkus

Već smo navikli: svaka nova garnitura na vlasti glumi da sve dobro počinje onog dana kada su se oni, dakako voljom naroda, dokopali vlasti. I sve što su oni prethodni radili zapravo su bile (da posudim naslov Pekićevog romana) godine koje su pojeli skakavci. Pa se onda donose nove strategije, dugoročni i srednjoročni planovi, zakoni, razne poticajne mjere, uz koje će, normalno, sada svima posao i život biti bolji i jednostavniji. Ma, što bolji i jednostavniji? Skoro pa idealan! A kao mjera uvjeravanja dobro posluži pogled unatrag kada su vladali oni drugi i sve radili kao da im je ovaj narod najveći neprijatelj. Demokrate su se godinama vadili na Slobu, naprednjaci i dan-danas, iako su već deset godina na vlasti, na »lopovsku žutu bandu«.

I kod glasača možda i prolazi to vječito – sve dobro počinje od nas, ali u stvarnom životu stvari su malo drugačije posložene. A nedosljednost nekada skupo košta. Očiti primjer su voćari iz Tavankuta. U očajanju sada vade zasade jabuka, čupaju zalijevne sustave, kidaju zaštitne mreže, jer jednostavno njihove jabuke nikome nisu potrebne. Spasonosni ruski kupci dosjetili su se kako i oni sami mogu saditi jabuke. Pa nisu Rusi valjda jedini koji jedu jabuke? Naravno da nisu, ali treba naći one druge i uvjeriti ih da na tavankutskom pisku, a i šire, rađaju najbolje jabuke.

Nije to posao tavankutskog voćara već onih koji donose strategije i planove. Da se vidjelo dalje od svog nosa, onda se moglo i predvidjeti da ima šansi i da se Rusima iz tko zna kojih razloga ogade naše jabuke, pa bi dio plana bilo i rezervno izvozno tržište. No, kako su naša strateška planiranja od izbora do izbora, nikako se ne uklapa strategija koja bi predvidjela u kom pravcu bi se trebala razvijati voćarska proizvodnja (i ne samo ona) u narednih 10 ili 20 godina. Tko još planira toliko godina unaprijed? Godina-dvije, koliko prođe od izbora do izbora, taman dovoljno. Koliko je ljudi poslije godina rada i ulaganja ostalo bez svog posla, koliko je bačenih novaca pa i onih iz agrarnog proračuna? Koga briga. Pišemo novu strategiju. Samo da se netko u novom planiranju ne dosjeti da nam strateško voće može biti kivi.

Izbori su raspisani. Dobro došli u cirkus.

Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika