Kolumne Kolumne

»Uređenje«

Evo, priznajem, bila sam u krivu kada sam prije dva tjedna prognozirala kako će usvajanje dva nova medijska zakona ipak dočekati novu (staru) vladu i novu (staru) skupštinu. Išlo je, ipak, za naše prilike neuobičajeno brzo. Čini se nekome se žurilo da prije službenog raspisivanja izbora medije »uredi« po svojoj mjeri, pa su se mediji našli među šezdeset točaka dnevnog reda (53 točke su zakoni) na, ako zbori budu raspisani 17. prosinca, posljednjoj sjednici Narodne skupštine Srbije. Nije karikiranje, ali čitanje dnevnog reda bilo je duže nego što je oporba dobila vremena za raspravu.

I kad smo već kod »uređenja«, proteklih dana malo su dotjerane fasade, prvo u Beogradu, a onda i u Novom Sadu. Za glavne likove, a sve u funkciji kampanje za izbore koji još nisu raspisani, izabrani su lideri oporbe, pa je tako predsjednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović, ni kriv ni dužan, dobio etiketu pripadnika ustaškog pokreta.

U danu, ili preciznije noći, kada je Novi Sad slavio Dan oslobođenja zidovi katoličkog groblja i još nekih objekata »uređeni« su fašističkim simbolima.

I nije tu kraj »uređenjima« po principu tko kada, kako i gdje hoće. Kako i gdje tko hoće pokazali su inicijatori podizanja spomenika Draži Mihailoviću u Beogradu, a sve uz četničke pjesme i prepoznatljivu ikonografiju i policiju koja je bila brana od prosvjednika koji su pokušali iskazati svoje neslaganje s novim čitanjem povijesti.

Od ovog »uređenja« ruke peru oni koji su zaduženi za davanje dozvola za podizanje spomenika, jer, eto, dokumentacija nije bila potpuna, pa nije ni mogla biti razmatrana. Valjda bi onda logičan slijed trebao biti uklanjanje? Ili je to samo elegantan način da se Draža zadrži tamo gdje je postavljen, iako je prema Zakonu o planiranju i izgradnji zabranjena izgradnja spomenika i spomen obilježja izvan javnih površina.

Neki pokušaji »uređenja« nikako da se prime. Ni takozvana velika petorka nije uspjela u tome, pa je Beogradu i Prištini dan novi rok. Veljača 2024. godine.

Z. V.

Najava događaja

15.06.2024 - Godišnji koncert HKPD »Matija Gubec« iz Rume

Godišnji koncert Velikog tamburaškog orkestra HKPD-a Matija Gubec iz Rume bit će održan u subotu, 15. lipnja, u Velikoj sali Kulturnog centra Brana Crnčević u Rumi, s početkom u 19.30 sati. Ovom prigodom obilježava se i 121. obljetnica djelovanja te hrvatske udruge. Koncert je humanitarnog karaktera.

16.06.2024 - Festival »Djeca su ukras svijeta« u Tavankutu

HKPD Matija Gubec iz Tavankuta organizira XXIX. festival dječjeg stvaralaštva Djeca su ukras svijeta koji će biti održan u nedjelju, 16. lipnja, u Tavankutu. Program se održava na ljetnoj pozornici Etnosalaša Balažević a počinje u 18 sati. U slučaju loših vremenskih uvjeta, festival će biti održan u mjesnom Domu kulture. Festival se održava u sklopu Tavankutskog kulturnog lita 2024..

22.06.2024 - ​​​​​​​Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji

U organizaciji splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika od 22. do 26. lipnja bit će priređeni »Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji«. U bogatom programu nastupit će HKPD Matija Gubec i Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame iz Tavankuta, HGU Festival bunjevački pisama iz Subotice, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ.

22. 6. (subota) u 19:30 sati

Velika dvorana Nadbiskupskoga sjemeništa

Predstavljanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«

Glazbena pratnja tamburaša HGU-a »Festival bunjevački pisama«

(HMI Podružnica Split, MH Ogranak Split, HU Benedikt, Hrvatsko Nadzemlje)

23. 6. (nedjelja) u 11 sati

Svečana pjevana Misa u crkvi sv. Josipa na Mertojaku

Predstavljanje likovnog stvaralaštva u tehnici slame

(HMI Podružnica Split, župa sv. Josipa – Mertojak, LU »Emanuel Vidović«)

23. 6. (nedjelja) u 20 sati

Gradina Solin

Folklorni koncert HKPD-a »Matija Gubec« Tavankut, Tamburaškog orkestra HGU-a »Festival bunjevački pisama«, Folklornog ansambla »Jedinstvo« i Kulturno-umjetničkog društva »Salona«

(HMI Podružnica Split, Javna ustanova u kulturi »Zvonimir – Solin«)

25. 6. (utorak) u 19:30 sati

Dvorac Vitturi – Kaštel Lukšić

Predstavljanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«

Glazbena pratnja tamburaša HGU-a »Festival bunjevački pisama« i folklorna koreografija HKPD-a »Matija Gubec« Tavankut, KUD-a »7 Kaštela« i KUD-a »Ante Zaninović«

(HMI Podružnica Split, MH Ogranak Kaštela)

22.06.2024 - Marijanski pučki festival u Monoštoru

Međunarodni Marijanski pučki festival pod nazivom Zdravo budi, Marijo! bit će održan u subotu, 22. lipnja, u Monoštoru.

Manifestacija se održava u crkvi Sv. Petra i Pavla, a početak je u 19 sati. Festival organizira KUDH Bodrog iz Monoštora.

24.06.2024 - Etnografska izložba »Vrijeme nade« u Zagrebu

Narodno sveučilište Dubrava poziva na svečano otvorenje međunarodne etnografske izložbe Vrijeme nade slamarska umjetnost – nematerijalna kulturna baština Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca, koja će se održati u galeriji Kontrast Kulturnog centra Dubrava, na adresi Dubrava 51a u Zagrebu, 24. lipnja, u 19 sati. Na izložbi će se predstaviti radovi u tehnici slame Marije Kravčuk iz Ukrajine i Jozefine Skenderović iz Subotice.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika