Tema Tema

Korov mimo zakona

»Zemljišni pojas jeste kontinualna površina s obje strane usjeka i nasipa, širine najmanje jedan metar, mjereno od linija koje čine krajnje točke poprečnog profila javnog puta izvan naselja na vanjsku stranu«, piše u Zakonu o javnim putovima Srbije. U istom Zakonu navedene su i širine putnog pojasa. One se kreću od 5 metara kod općinskih puteva do 40 metara kod autocesta.

»Radim njihov posao«

Na području teritorija Grada Subotice često smo svjedoci uzurpiranja putnog pojasa od strane poljoprivrednika gdje nerijetko svoje parcele proširuju gotovo do asfalta. S druge strane, svjedoci smo i neadekvatnog održavanja putnog pojasa od strane nadležnih i da ponekada trava bude visoka toliko da zakloni i prometni znak. Dogodilo se to krajem ljeta i na državnom putu I. kategorije!

Upravo na taj put Subotica – Sombor izlazi zemlja koju obrađuje Luka Stantić. Kaže on kako nikada ne prelazi granice svojih parcela, ali da mu nesavjesno održavanje putnog pojasa od strane nadležnih predstavlja veliki problem.

»Oni pokose travu u širini metar-dva, a ostatak putnog pojasa ne diraju. Ondje trava raste, korov se širi i na moj usjev i baca sjeme. Koliko puta sam samo sam pokosio travu, uradio njihov posao, jer je bila ogromna. Nakon što su renovirali ovu dionicu proširili su i putni pojas gdje je bilo potrebno i sad ga ne održavaju. A tek smeća koliko sam skupio iz te visoke trave...«, priča nam Stantić i pojašnjava kako se pojedini poljoprivrednici odluče ući u putni pojas svojim strojevima, jer se on svakako ne održava ili bi ga oni morali sami održavati.

Predsjednik udruženja građana Zelena oaza Mihajlo Ždrnja kaže kako neodržavanje putnog pojasa i njima predstavlja problem jer im otežava aktivizam. Navodi kako im visoka trava smeta kada imaju akciju sadnje drvoreda kraj puta, ali i za zalijevanje istoga. Prema njegovim riječima, nadležni pripreme teren, ali uvijek na njihov poziv.

»Bilo bi dobro da se ta trava kosi redovito, da se kosi cijela širina putnog pojasa, a ne da se radi uvijek na mišiće i da reagiraju samo na naš poziv. Pretpostavljam da se ne kosi cijeli putni pojas zbog financijskih razloga, ali valjalo bi se to zaokružiti jer neodržavanje putnog pojasa šteti svima. Mi ne možemo zalijevati sadnice, poljoprivrednici ulaze u putni pojas, a neki nam čak iščupaju i sadnice (možda i jer ih ne vide od trave), a bilo bi i manje smeća kraj puta jer kad bi bilo sređeno manje bi ga vozači bacali«, kaže Ždrnja.

Konstantna uzurpacija putnog pojasa

Za održavanje putnog zemljišta izvan naseljenog mjesta zaduženo je Javno poduzeće Putevi Srbije. Kako navode, pored državnog puta I. b kategorije kojemu pripada i spomenuta dionica Subotica – Sombor trava se kosi tri puta godišnje, a samo dva puta u punoj površini putnog pojasa.

»Košenje državnih puteva izvodi se od svibnja do listopada (1. košenje svibanj – lipanj, 2. košenje srpanj – kolovoz i 3. košenje rujan – listopad). Pored državnih puteva I. b reda trava se kosi jednom godišnje u širini od 4 metra (1 metar kolnika i 3 metra slobodne površine), dok se dva puta godišnje kosi u punoj širini putnog zemljišta. Navedeni raspored može varirati u ovisnosti od raspoloživih financijskih sredstava«, kažu iz Puteva Srbije.

Ističu oni i kako poljoprivrednici konstantno vrše uzurpaciju putnog zemljišta, ali da oni »blagovremeno i permanentno obnavljaju granice putnog zemljišta« te da do sada nisu imali potrebe za angažiranjem inspekcijskih službi.

J. D. B.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika