Kultura Kultura

Kruna desetljeća rada

Na X. Likovnoj koloniji u organizaciji HKD-a Šid, održanoj od 29. rujna do 2. listopada, okupilo se 23 sudionika iz Srbije, Hrvatske i Makedonije. U skladu s obilježavanjem malog, ali značajnog jubileja kolonija je protekla u svečanijem ozračju.

Povećan interes slikara

Prvi saziv ove kolonije održan je 2013. na inicijativu predsjednika HLU-a CroArt iz Subotice Josipa Horvata i tadašnjeg predsjednika šidske udruge Josipa Hodaka. Održavanje likovne kolonije nastavljeno je i kada je Josip Pavlović, koji je sve ove godine preuzeo organizaciju likovne kolonije, postao predsjednik HKD-a.

»U ovih deset godina sudjelovalo je 165 slikara, koji su šidskoj udruzi ostavili 253 likovna rada. Trudili smo se svih ovih godina da budemo dobri organizatori i interes slikara da dođu u Šid iz godine u godinu se povećava. Nerado prodajemo te slike. Uglavnom ih poklanjamo sponzorima i ljudima koji nam pomažu u organizaciji kolonije. Kada nam trebaju sredstva za realiziranje nekih projekata, prisiljeni smo ih prodati. Prodajom slika u proteklih deset godina kupili smo dio opreme potrebne za rad udruge: fotoaparat, laptop, printer i pribor za jelo za 200 osoba«, kaže predsjednik Organizacijskog odbora likovnog kluba HKD-a Šid Josip Pavlović.

Ove se godine na koloniju odazvao najveći broj umjetnika, njih 23.

»Prvi put je s nama kipar Ivica Tolić iz Ernestinova, a osim slikara iz Srbije i Hrvatske, ove godine imamo slikara iz Kumanova iz Sjeverne Makedonije. Kao i svake godine, sudjelovalo je sedam slikara iz likovne udruge CroArt iz Subotice. Pridružili su nam se i slikari iz likovne udruge Bel-Art iz Belišća, te slikari iz Iloka, Tovarnika, Srijemske Mitrovice, Zemuna i Šida. Da smo imali više prostora ove godine i da neki slikari nisu bili opravdano spriječeni, bilo bi više od 30 slikara. Kao kruna petnaestogodišnjeg rada hrvatske udruge u Šidu i održavanja 10. likovne kolonije na proljeće će biti tiskana monografija i katalog, kao vrijedan dokument o tim aktivnostima«, kaže Pavlović.

Lijepe uspomene

Slikari su stvarali u prostorijama Rusinskog doma u Šidu i zahvaljujući gostoprimstvu grkokatoličkog župnika i dekana grkokatoličke parohije Mihajla Režaka noćili u Ruskom dvoru u Šidu.

Predsjednik HLU-a CroArt iz Subotice Josip Horvat ističe suradnju sa šidskom udrugom.

»I ove godine smo se sa zadovoljstvom okupili u Šidu, a o našem boravku svjedočit će djela naših slikara. Kao i uvijek, zadovoljni smo gostoprimstvom domaćina i nosimo samo lijepe uspomene. Naši slikari vrlo rado dolaze u Šid, jer se tu uvijek lijepo osjećaju«, navodi Horvat.

Kolonija je započela 29. rujna u večernjim satima okupljanjem slikara u župnom dvorištu u Šidu. Manifestaciju je otvorio Nikola Bajić, savjetnik u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu. Svečanom otvorenju nazočili su i predstavnici HNV-a, ZKVH-a, Općine Šid i Katoličke i Grkokatoličke crkve. Održavanje ovog kulturnog događaja pomogli su Općina Šid, Središnji državni ured za Hrvate izvan RH, Vukovarsko-srijemska županija, ZKVH, Općina Tovarnik, ZZ Graničar Šid, kao i nekoliko gospodarstvenika iz Šida.

S. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika