Aktualno Aktualno

Proslavljen blagdan hrvatske zajednice: Svečana akademija banu Jelačiću u čast

Za nas, pripadnike hrvatske zajednice, jako je bitno da sve ono što je činilo povijest našeg naroda iznosimo u svim prigodama na svjetlo dana i da upoznamo i većinski narod s onim čime se možemo ponositi, rekao je Petar Kuntić

 

 

Dan rođenja bana Josipa Jelačića, 16. listopada, jedan od četiriju blagdana hrvatske zajednice u Republici Srbiji, svečano je obilježen u Petrovaradinu i Novon Sadu. Banu u čast, posljednjih godina svečanu akademiju u Novom Sadu skupa organiziraju Hrvatsko nacionalno vijeće i HKPD »Jelačić« iz Petrovaradina, s težnjom da zajednici predstave bar dio bogatog kulturno-umjetničkog naslijeđa divnog i kićenog Srijema.
U ime HNV-a sve nazočne pozdravio je Zlatko Načev, ne krijući zadovoljstvo, kako zbog velikog broja posjetitelja, tako i zbog štovanja samog blagdana i lika i djela slavnog nam bana. Skupu se obratio i ministar savjetnik u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu Mario Zadro, koji je u ime Veleposlanstva RH istaknuo kako su članovi hrvatske zajednice u Srbiji obavili dobar posao glede popisa stanovništva. Ministar savjetnik pozvao je Hrvate da poštuju svoju tradiciju i hrvatsku kulturu, kao i da nastave s dobrim radom kao što su i činili posljednjih dvadeset godina, dodavši kako će i Veleposlanstvo RH dati potporu. Riječi pozdrava uputio je i narodni zastupnik u Skupštini Srbije, predsjednik DSHV-a Petar Kuntić. Vojvođanski su Hrvati veliki poštovatelji ličnosti bana Josipa Jelačića.

Ankica Jukić-Mandić

Opširnije u tiskanom izdanju i PDF izdanju za pretplatnike

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika