Kolumne Kolumne

Srbija u izvanrednom stanju

Nemojte se uplašiti. To Srbija u izvanrednom stanju ne odnosi se na, ne daj Bože, pravo izvanredno stanje, koje nam je uvedeno zbog nove pandemije nekog novog virusa ili zbog zahtjeva nekih zemalja Europske unije da Srbija snosi posljedice incidenta kod manastira Banjska na sjeveru Kosova. To Srbija u izvanrednom stanju odnosi se na izbore. Ako tako gledamo, mi smo više u izvanrednom nego redovitom stanju, jer taman kada se malo opustimo, iskoče nam novi izbori. Češće izvanredni nego redoviti i Srbija je po tome vodeća zemlja Europe. Vjerovali ili ne, čak i Italija u kojoj su česte promjene vlada po učestalosti izvanrednih izbora zaostaje za Srbijom.

Od uvođenja višestranačkog sustava u Srbiji samo tri puta glasovalo se na redovitim izborima. Onima iz 1999. godine, 2012. i 2020. godine. Onih izvanrednih bilo je čak osam. Sva je prilika do kraja ove godine smiješe nam se i deveti izvanredni izbori. A ako ih i ne bude krajem ove, bit će ih početkom naredne godine.

Ovo deveto izvanredno istrčavanje u izborni ring koštat će građane Srbije oko 25 milijuna eura. Izračunali su to u organizaciji Transparentnost Srbija. Kako izbori nisu planirani, za njih nema namjenskih sredstava u proračunu već će troškovi izbora pasti na teret proračunske pričuve. Iznosu od 25 milijuna eura treba dodati još oko 1,5 milijuna eura, za koliko će dodatno biti olakšane kase gradova i općina. Možda će novca negdje i faliti, ali za izbore i kampanju mora biti. A dodatno se ućari i u funkcionarskoj kampanji, jer što se ne bi, ako se već može (a može se), kakvo ministarsko mjesto iskoristilo i za kampanju. A da se ne lažemo, vješto su to radile sve stranke na vlasti u proteklih 30 godina.

Ukoliko se Vučić bude držao 17. prosinca kao datuma izbora, onda će 2. studenoga morati biti raspuštena i republička i pokrajinska skupština. U samom finišu zastupnici Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine glasovali su za novu odluku o izboru zastupnika.

Neke od izmjena tiču se i nacionalnih manjina, pa je tako smanjen minimalni broj ovjerenih izjava birača neophodnih za proglašenje ovih izbornih lista na 2.000, umjesto dosadašnjih 3.000 ovjerenih izjava birača.

Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika