Kultura Kultura

»Bit će mojih Bunjevaca« pobjednička pjesma

Četrnaest novih, i po ocjeni organizatora te reakcijama publike, kvalitetnih pjesama, kao i lijep broj sudionika iz Hrvatske, među kojima i jedne klape – mogao bi u najkraćem biti zaključak o ovogodišnjem, 23. po redu, Festivalu bunjevački pisama u Subotici, održanom u nedjelju, 24. rujna, u dvorani Tehničke škole Ivan Sarić u Subotici.

Najbolje pisme i izvođači

A o kvaliteti skladbi, tekstova i interpretacija koje smo imali prilike čuti očitovao se, kao i ranijih godina, stručni žiri. Po njihovom sudu, najbolja skladba ovogodišnjeg festivala je Bit će mojih Bunjevaca čiji je autor Stjepan Knežević, a koju su izveli TS Žeteoci i Stjepan Rudinski Ruda iz Osijeka. Drugu nagradu žirija dobio je Josip Francišković, skladatelj pjesme Ti si moj život koju je izvela Marija Kovač, a treća nagrada pripala je Draženu Ševerdiji, skladatelju pjesme Ima jedna pisma u zajedničkoj izvedbi ansambla Hajo i šibenske klape More.

Po mišljenju publike, koja je glasovala SMS porukama, najbolja pjesma bila je Di si da si volim te čiji je autor Nikola Vujić, a koju je izveo tamburaški ansambl Amanet. Nagradu za najbolji tekst dobila je Alisa Vukov (pjesma Sanjala sam) dok je potpisnik najboljeg ovogodišnjeg aranžmana Dalibor Zavođa za pjesmu Dunavom koju su izveli Luka Samardžić i Kaptolački tamburaši.

Najbolja debitantica je Sanja Peić Gavran koja se predstavila s pjesmom Malo zrno očenaša dok je titulu najbolje interpretatorice ponijela Tamara Štricki Seg koja je izvela pjesmu Povratak na salaš.

»Panonsko srce«

Na festivalu je izvedeno 14 novih, autorskih pjesama skladanih u duhu tamburaške glazbe bunjevačkih Hrvata u Bačkoj. Izvođače je pratio Festivalski tamburaški orkestar HGU-a Festival bunjevački pisama pod ravnanjem Mire Temunović. Osim navedenih izvođača, nastupili su i: Iva Molnar, Anamarija Kuntić, Elizabeta Stojković, Marko Grmić, Martin Vojnić Mijatov, Lidija Ivković te ansambl Ruže.

Autor pobjedničke pjesme Stjepan Knežević iz osječkog TS-a Žeteoci kaže kako dobro poznaju bunjevačke pisme i kako se one nalaze na repertoaru njihovog sastava koji svira već tri desetljeća.

»Mi smo ovdje došli sa svojim slavonskim, panonskim srcem i dočekani smo na jedan predivan način. Znali smo da je festival na visokoj razini, zato smo i došli, bila nam je čast nastupati. Ovaj festival ima kvalitetu, mlad orkestar i izvođače, zaslužuje biti podržan«, kaže Knežević.

Srca publike najviše je osvojila pjesma mladog i debitantskog ansambla Amanet iz Subotice. Kako ističe autor pjesme Nikola Vujić, ova im je nagrada poticaj za daljnji rad i sudjelovanje na festivalima.

»Inspiracija za pjesmu bila je mladalačka i neuspješna ljubav. Iznenađen sam nagradom, nisam planirao pisati pjesme, ali omaklo mi se i uspio sam. Nagrada nam je poticaj, sad nam je punom parom vježbati i svirati«, kaže Vujić.

Od nekoliko debitanata/ica na festivalu, za najbolju je proglašena Sanja Peić Gavran iz Subotice.

»Ovo sve je za mene jako emotivno, jer pjesma govori o mojoj pokojnoj majci. Josipa Dević napisala je predivan tekst, točno ono što sam ja htjela reći, a muzika je moja. Neopisiv je osjećaj biti ovdje, pjevati u pratnji ovih mladih tamburaša, organizacija je odlična«, kaže Sanja.

Generalni pokrovitelj ovogodišnjeg festivala bila je Općina Kaptol iz Požeško-slavonske županije. Ovo pokroviteljstvo rezultat je višegodišnje suradnje s tamošnjim tamburaškim festivalom Zlatni glas Zlatne doline na kojemu nastupaju i izvođači iz Vojvodine.

Otvoren Tamburaški klub

Nakon središnjeg programa, u Tamburaškoj kući u kojoj djeluje HGU Festival bunjevački pisama, svečano je otvoren Tamburaški klub. Realizacija ovog projekta, koji je podrazumijevao renoviranje i opremanje dijela kuće, financirana je iz programa prekogranične suradnje, a partner HGU-a bila je Javna ustanova Pleternica iz Hrvatske. Prostor je otvorila županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, a obratio se i ministar za ljudska i manjinska prava Tomislav Žigmanov koji je kao predsjednik DSHV-a lobirao za spomenuti program prekogranične suradnje. Žigmanov je kazao kako dvije trećine hrvatskih udruga nema svoje prostorije, a da je Tamburaški klub posljedica višegodišnjeg i planskog rada HGU-a.

»Sredstva koja se dobivaju putem programa prekogranične suradnje važna su za udruge, time se stvaraju bolje perspketive za rad, a potpora je i znak da nismo sami«, kazao je Žigmanov.

U HGU-u ističu kako se sada njihovi tamburaši imaju gdje okupljati, a da će klub biti od koristi i za rad zbora koji se uskoro osniva pri udruzi. Predsjednik HGU-a Festival bunjevački pisama dr. Marko Sente ističe i zadovoljstvo ovogodišnjom manifestacijom.

»Mislim da smo imali izuzetan program, dobre pjesme i izvođače. To sam čuo i u pauzi od publike s kojom sam pričao. Više godina unatrag imamo sudionike iz Hrvatske, ove godine ih je bilo vjerojatno najviše. Raduje nas da pokazuju interes i podižu kvalitetu festivala, a imamo i međusobna gostovanja izvođača na festivalima. Po meni, glazba je kazala sve, a ja samo mogu zahvaliti svima koji su pridonijeli da ovogodišnji festival bude ovakav«, kaže dr. Sente.

D. B. P.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika