Aktualno Aktualno

Dodjela uvjerenja o stečenom znanju

Dodjela uvjerenja o završenom programu za stjecanje kompetencija iz hrvatskog jezika, kulture i književnosti s metodikom rada upriličena je 18. rujna u Hrvatskom domu – Matici.

Naime, svi polaznici, njih 20, su u protekloj školskoj godini 2022./23. uspješno završili Lektorat na hrvatskom jeziku, te položili ispite iz hrvatskog jezika I., metodike – hrvatski jezik u nastavi i predškolskom odgoju, hrvatska kultura i društvo i hrvatski jezik II. i time stekli kompetencije potrebne za uspješno izvođenje nastave na hrvatskom jeziku u školi ili vrtiću. Lektorat hrvatskog jezika, kulture i književnosti provodi se u sklopu Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

»Željeli smo ovim povodom upriličiti svečanu dodjelu uvjerenja za završen lektorat hrvatskog jezika, kulture i književnosti. Za ovih pet godina lektorat je položio 61 polaznik, a među njima su odgojitelji, učitelji, nastavnici izbornog predmeta hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture, nastavnici različitih predmeta, profesori, polaznici glazbenih predmeta, ravnatelji škola... Polaznici koji su prošli tijekom ovih nekoliko godina Lektorat su bili iz različitih mjesta u Vojvodini i svakako da Hrvatsko nacionalno vijeće podržava i raduje se svakom novom polazniku, jer nam je i jezična stručnost kadra od iznimne važnosti za kvalitetnu nastavu«, istaknula je predsjednica Odbora za obrazovanje Nataša Stipančević i ujedno najavila kako uskoro započinje i nova akademska godina, a samim time i nova generacija polaznika Lektorata na hrvatskom jeziku.

»Drago mi je da smo ovo priveli kraju. Uz rad smo se i družili i ono što moram istaknuti jeste da su polaznici bili različitih struka, te su i predavanja i rad bili puno življi. U prvom semestru su položili dva kolegija, a u drugome tri, jedan obvezan i dva izborna koja su se ticala kulture, književnosti i povijesti općenito unutar Hrvatske. Ovo je meni druga i do sada najveća generacija, te strukovno najšarenija. Moram priznati da je ova generacija bila zanimljiva, mada sam i sam imao sada već saznanje o tome što očekivati i što je ono što će njima konkretno koristiti. Ovo je jedno pozitivno iskustvo i nadam se da će sve ono što su naučili uspješno primjenjivati u radu«, istaknuo je lektor Perica Vujić.

Što se tiče samog Lektorata i položaja na fakultetu, po njegovim riječima počele su se širiti aktivnosti, odnosno pročulo se za ovaj Lektorat.

»Sada je završila već peta generacija polaznika, ne samo nastavnika, nego se prošle godine radilo i s medijskim djelatnicima. U ljetnome semestru smo prošle godine imali polaznicu na tečaju za građane, te mogu reći da se počela širiti potreba, kao i testiranja studenata koji dobivaju priliku stipendiranja za odlazak u Hrvatsku na jedan semestar ili ljetne škole. Čekamo početkom listopada nove studente i vjerujem da će se te potrebe i dalje širiti, ne samo na učitelje i medijske djelatnike, nego i na sve one koji imaju kontakta s hrvatskim jezikom. U jeziku postoje razlike, a i jezik se mijenja, te bi ga trebalo svakih nekoliko godina obnoviti, budući da se prilagođava suvremenim potrebama govornika«, naglasio je Vujić.
U ime Hrvatskog nacionalnog vijeća dodjeli uvjerenja je nazočila i predsjednica IO HNV-a Karolina Bašić, koja je okupljenima čestitala i zahvalila što ulažu u sebe i svoje obrazovanje, a time pridonose i kvaliteti nastave na hrvatskom jeziku u školama i vrtićima u kojima rade.

Ž. V.

 

 

Najava događaja

22.06.2024 - ​​​​​​​Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji

U organizaciji splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika od 22. do 26. lipnja bit će priređeni »Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji«. U bogatom programu nastupit će HKPD Matija Gubec i Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame iz Tavankuta, HGU Festival bunjevački pisama iz Subotice, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ.

22. 6. (subota) u 19:30 sati

Velika dvorana Nadbiskupskoga sjemeništa

Predstavljanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«

Glazbena pratnja tamburaša HGU-a »Festival bunjevački pisama«

(HMI Podružnica Split, MH Ogranak Split, HU Benedikt, Hrvatsko Nadzemlje)

23. 6. (nedjelja) u 11 sati

Svečana pjevana Misa u crkvi sv. Josipa na Mertojaku

Predstavljanje likovnog stvaralaštva u tehnici slame

(HMI Podružnica Split, župa sv. Josipa – Mertojak, LU »Emanuel Vidović«)

23. 6. (nedjelja) u 20 sati

Gradina Solin

Folklorni koncert HKPD-a »Matija Gubec« Tavankut, Tamburaškog orkestra HGU-a »Festival bunjevački pisama«, Folklornog ansambla »Jedinstvo« i Kulturno-umjetničkog društva »Salona«

(HMI Podružnica Split, Javna ustanova u kulturi »Zvonimir – Solin«)

25. 6. (utorak) u 19:30 sati

Dvorac Vitturi – Kaštel Lukšić

Predstavljanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«

Glazbena pratnja tamburaša HGU-a »Festival bunjevački pisama« i folklorna koreografija HKPD-a »Matija Gubec« Tavankut, KUD-a »7 Kaštela« i KUD-a »Ante Zaninović«

(HMI Podružnica Split, MH Ogranak Kaštela)

22.06.2024 - Marijanski pučki festival u Monoštoru

Međunarodni Marijanski pučki festival pod nazivom Zdravo budi, Marijo! bit će održan u subotu, 22. lipnja, u Monoštoru.

Manifestacija se održava u crkvi Sv. Petra i Pavla, a početak je u 19 sati. Festival organizira KUDH Bodrog iz Monoštora.

24.06.2024 - Etnografska izložba »Vrijeme nade« u Zagrebu

Narodno sveučilište Dubrava poziva na svečano otvorenje međunarodne etnografske izložbe Vrijeme nade slamarska umjetnost – nematerijalna kulturna baština Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca, koja će se održati u galeriji Kontrast Kulturnog centra Dubrava, na adresi Dubrava 51a u Zagrebu, 24. lipnja, u 19 sati. Na izložbi će se predstaviti radovi u tehnici slame Marije Kravčuk iz Ukrajine i Jozefine Skenderović iz Subotice.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika