Kolumne Kolumne

Uigravanje

Je li netko nekoga iskopirao ili su i Vučić i Plenković istodobno došli na ideju pokrenuti projekt spasa kućnih proračuna, tek gotovo u istom danu potrošači u Srbiji i Hrvatskoj obradovani su nižim cijenama osnovnih potrepština.

Vlada Hrvatske ograničila je cijene za ukupno 30 proizvoda. Srbija tu stoji nešto bolje jer je listi 20 artikala predsjednik Vučić (ne Vlada), i to pred kamerama, dodao još 16, pa je u košarici sada ukupno 36 artikala. Potrošači u Hrvatskoj ostali su uskraćeni vidjeti kako to izgleda kada premijer Plenković i odabrani ministri odaberu nešto iz jeftinije košarice za doručak. Oni u Srbiji nisu.

Bolje Srbija stoji i kada je riječ o cijeni struje jer, za razliku od Hrvatske, ona nije »na mjerama« i od 1. studenoga, ako se drugačije ne odluči, bit će skuplja za osam posto. U Hrvatskoj građani mogu biti mirni narednih pol godine.

I srbijanska i hrvatska mjera spasa kućnih proračuna donijete su uoči izborne godine. Hrvati će naredne godine tri puta na birališta. Birat će zastupnike za Europski parlament, zastupnike u Saboru, te predsjednika. Birači u Srbiji će, kako im je poručio predsjednik Vučić, na izbore u ožujku, možda 4., možda tjedan dana kasnije, doznat će do novogodišnjeg slavlja. Na koje točno? Pa neka se strpe, doznat će i to. Na lokalne i pokrajinske sigurno. Parlamentarne, ako se tako odluči. Kao da bi se udovoljilo zahtjevima oporbe, a stvarno da bi se ponovno spojili izbori i tako još malo na naprednjačku stranu pogurao izborni rezultat. A i što smo iznenađeni? Lijepo nam je prošle godine, poslije polugodišnjeg iščekivanja imenovanja ministara, rečeno da je aktualna Vlada oročena na dvije godine.

Tako ćemo se, eto, mi Vojvođani izjednačiti s biračima u Hrvatskoj. Glasovat ćemo za tri razine vlasti – lokalnu, pokrajinsku i republičku. Ali neće nas maltretirati kao birače u Hrvatskoj da tri puta izlazimo na birališta. Što da se mučimo kada može sve u jednom danu. I u jednoj (predsjednikovoj) kampanji.

Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika