Kultura Kultura

Izložba »Živa baština« dio Dana europske baštine u Hrvatskoj

Izložba Živa baština: Nematerijalna kulturna baština Hrvata u Srbiji, nastala u produkciji Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, dio je ovogodišnjeg programa Dana europske baštine u Hrvatskoj. Navedena se izložba može pogledati od 5. od 26. rujna u Galeriji Hrvatske matice iseljenika u Zagrebu (Trg Stjepana Radića 3), svaki radni dan od 9 do 15 sati. Putem plakata (koji sadrže fotografije i kraći tekst) prezentirana su 22 elementa nematerijalne baštine iz područja jezika, običaja, glazbe, plesa, tradicijskih umijeća i obrta. Izložbu prati i reprezentativni katalog i prezentacija njegovog sadržaja na web stranici Zavoda (https://www.zkvh.org.rs/katalog-nkb-hrvata-u-srbiji/1) te promotivni film (https:// www.youtube.com/watch?v=2GyONme68Dk&t=1s). Ovaj program iz Srbije uključen je u veliku hrvatsku i europsku manifestaciju inicijativom Odjela za nakladništvo HMI i ZKVH-a. Nakon uspješne prezentacije sadržaja vezanih za Hrvate iz Srbije u ovogodišnjoj Noći knjige dvije institucije odlučile su nastaviti suradnju i u sklopu manifestacije Dani europske baštine.

Autorica izložbe je Katarina Čeliković. Stručna savjetnica u izradi kataloga je prof. dr. sc. Milana Černelić, redovita profesorica u mirovini, a recenzentice su izv. prof. dr. sc. Marijeta Rajković Iveta i Tamara Štricki Seg, prof. etnomuzikologije. Likovni postav djelo je dizajnera Darka Vukovića, a fotografije su ustupili pojedinci i udruge. Izložba je plod prekograničnog projekta Nematerijalna kulturna baština Hrvata u Srbiji u funkciji razvoja i suradnje kojeg je financiralo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU Hrvatske, a ZKVH ga je proveo u partnerstvu s Filozofskim fakultetom iz Osijeka.

Dani europske baštine ove se godine u Hrvatskoj obilježavaju na čak pedesetak lokacija s do sada najbogatijim programom, a ovogodišnja tema je – Živa baština. Tema naglašava važnost zajedničke kulturne baštine zajednice europskih naroda, a posebice nematerijalne kulturne baštine. Ministarstvo kulture i medija Hrvatske usto obilježava 20. godišnjicu usvajanja Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine, na temelju koje je upisano više od 200 nematerijalnih kulturnih dobara u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, od kojih je 21 upisano na UNESCO-ove popise nematerijalne kulturne baštine.

Brojni organizatori priredili su raznovrsna događanja (predavanja, skupovi, festivali, radionice, izložbe, paneli) koji promiču kulturne tradicije i vještine te daju uvid u bogatstvo hrvatske kulturne baštine koja se živi.

Programka knjižica Dana europske baštine dostupna je na: https://min-kulture.gov.hr/UserDocsImages/dokumenti/kulturna%20ba%C5%A1tina/Publikacije/Dani%20EU%20bastine%202023%20brosura%20KB%20WEB_kona%C4%8Dno.pdf.

Više informacija o manifestaciji Dani europske baštine i prigodnim događanjima u ostalim državama članicama Vijeća Europe dostupno je na zajedničkoj platformi www.europeanheritagedays.com.

H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika