Kultura Kultura

S pjesmom kroz djetinjstvo

Smotra dječjih pjevača i zborova, XIX. po redu, održana je u petak, 8. rujna, u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici u organizaciji Hrvatske glazbene udruge Festival bunjevački pisama.

Nastupilo je 17 solista, a sve njih pratili su vršnjaci, članovi Dječjeg tamburaškog orkestra Hrvatske glazbene udruge. Ono što je ovu godinu činilo drugačijom od proteklih, jesu kraljice, koje su se nakon nekoliko godina pauze ponovno okupile.

Sudionici Smotre

Kraljice HGU-a otvorile su ovogodišnju Smotru kraljičkom pjesmom, te su izvele, točnije »odljeljale« pjesmu namjenski pisanu za ovaj dječji festival, a pripremila ih je i uvježbala Marina Piuković. Budući da su one odjevene u bunjevačku nošnju, ovoga puta u šling, za to se pobrinula s. Eleonora Merković, koja je ujedno i podsjetila da kraljice imaju svoje značenje i mjesto, te su tako među njima: kralj i kraljica, ban i banica, sabljari i kopljari, a imaju svog pastira. U ulozi kraljica našle su se Katarina Vukadinović, Anastazija Kovač, Mirna Kolar, Matea Cvijanov, Lana Gabrić, Sara Vojnić Hajduk, Magdalena Kujundžić i Antonija Ivković Ivandekić, dok je u ulozi pastira bio Danilo Cvijanov.

Redale su se pjesme po propizicijama Smotre: narodne pjesme, te one namjenski pisane za Festival bunjevački pisama ili Smotru. Tako su kao solisti nastupili Luka Vukov, Tereza Dulić, Marko Margetić, Ivan Vukov, Mirna Kolar, Anastazija Kovač, Antonija Ivković Ivandekić, Lana Gabrić, Sara Vojnić Hajduk, Marta Vukmanov Šimokov u duetu s Marijanom Ivankovićem Radakovićem, Magdalena Kujundžić, Katarina Vukadinović, Ema Ivković, Jakov Vukov, Roko Piuković i u duetu, u ulozi dide Vlatko Vojnić Purčar. Kao što je već i spomenuto, sve soliste je pratio Dječji tamburaški orkestar koji je uvježbala i njime dirigirala prof. Mira Temunović, te se u ulozi dirigentice za dvije pjesme našla i učenica trećeg razreda srednje Muzičke škole Iva Gabrić. Voditelji su također bili njihovi vršnjaci: Lana Šarčević i Marijan Rukavina, koji su posjetitelje koji su ispunili Vijećnicu, vodili kroz program koji je ove godine bio još uspješniji od prošle. Kako smo navikli, svi izvođači skupa izveli su i posljednju točku, koja je prerasla u himnu ove manifestacije, a to je pjesma Subotica, za koju je glazbu i tekst napisala Đula Milodanović, a aranžman uradio Mario Tikvicki.

U najavi zbor

Po riječima dopredsjednika HGU-a Festival bunjevački pisama prof. Vojislava Temunovića zainteresiranost djece za ovaj vid nastupa je svake godine prisutan.

»Uvijek na Smotri imamo djece koja su tu prisutna nekoliko godina, koja se rado odazovu pozivu, ali ima i nove djece, koja se oprobaju i vide zanima li ih ovo ili ne. Neki ostanu kraće, neki dulje, ali svima je to jedno novo iskustvo. Na Smotri mogu nastupati djeca do polaska u srednju školu, a onda kasnije mogu prijeći, jasno tko hoće, na sam Festival. Sada smo već uhodani i uvijek je broj nekako u konstanti ili u blagom porastu. Nakon nekoliko godina pauze ponovno smo oživjeli kraljice što je na neki način najava za dječji zbor, koji nam je u planu da se u skorije vrijeme osnuje i nadam se zaživi«, priča Temunović i najavljuje kako će djeca osim sviranja tambure u HGU-u Festival bunjevački pisama moću učiti i pjevati.

U planu je, kako je rekao, da se s time započne u listopadu, a zbor će voditi Marina Piuković.

Naredne godina Smotra će obilježiti 20 godina postojanja, te Temunović najavljuje:

»Želja nam je da za narednu godinu Smotru proširimo na cijelu Vojvodinu. Među hrvatskim udrugama kulture ima i društava koja imaju tamburaške sekcije, pa vjerujem da među njima ima i djece koja znaju i žele pjevati«.

Budući da Smotra nije natjecateljskog karaktera, nagrada djeci bila je pljesak publike, ali i darovi koje su organizatori pripremili. Uz to, tu je i druženje za vrijeme proba koje prethode samom nastupu, kao i druženje i međusobna podrška tijekom nastupa. Budući da nema proglašenja pobjednika, možemo reći da su na neki način svi pobjednici jer su se odvažili nastupiti, svoje vrijeme kvalitetno provesti, te usavršavati u talentima koje imaju.

Održavanje Smotre pomogli su Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice,

Grad Subotica, Hrvatsko nacionalno vijeće, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ.

Organizatori ujedno najavljuju i 23. Festival bunjevački pisama koji će biti održan u nedjelju, 24. rujna, s početkom u 19 sati, u dvorani Tehničke škole Ivan Sarić u Subotici.

Ž. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika