Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Tri desetljeća uspješnog poslovanja »Građevinara«

Branko Bašić iz Subotice suvlasnik je građevinske firme Građevinar d. o. o. koja uspješno posluje punih 30 godina. Iza sebe ima veliki broj izgrađenih i adaptiranih stambenih objekata i zgrada, 70-ak uposlenika, a ono čime se naročito ponosi je nepromijenjen žiro račun firme još od osnutka.

»Da jedna ovakva građevinska firma nikada nije bila u blokadi, smatram velikim uspjehom mojih radnika i mene. Građevinske firme se preko noći otvaraju i zatvaraju, a mi smo opstali sve ove godine i niti u jednom momentu nismo digli ruke. Žiro račun iz ’93. je i dalje isti. Nikada nije bio u blokadi i time se ponosim«, kaže suvlasnik Građevinara d. o. o.

Prvi zid stoji i danas

Bašić je u svijet građevine ušao s kolicima u kojima je gurao malter kao dodatni posao nakon već odrađenog radnog dana.

»Svake subote je bila isplata. Budući da su majstori svakoga dana pili po litru i pol-dvije konjaka, kad dođe subota nisam puno novaca mogao odnijeti kući jer sam potovo (dodavao novac kada je usfalilo), iako nisam pio. Poslije nepune dvije godine sam predložio kolegi da kupimo miješalicu i kolica i da mi sami radimo. Tako je to počelo«, kaže Bašić prisjećajući se prvoga posla u građevini: »Zvali su nas da rušimo jedan zid. Bila je subota kad smo otišli, nova kolica, nova miješalica, sve se sjaji i mi rušimo. Kaže mi kolega: 'U redu je, mi ovo rušimo, al tko će to sazidati?' Rek’o, šuti da nas nitko ne čuje! To je bio početak, a taj zid i dan-danas stoji, nije pao«, kaže Bašić i ističe da ni sanjao nije kako će jednoga dana voditi firmu s toliko uposlenih.

»Imamo inženjera u firmi, zidare, tesare, kolegicu koja vodi papire, magacionera, vozača, kooperante s kojima surađujemo preko 10 godina, od električara, molera, bravara, keramičara, gipsara… Naizgled smo jedna ozbiljna firma i nismo niti svjesni toga«, kaže Bašić.

Firma Građevinar pruža širok spektar usluga iz područja građevinarstva, od adaptacije dotrajalih objekata do izgradnje po sustavu »ključ u ruke«. Prepoznati su i po tesarskim radovima na svim oblicima krovnih konstrukcija i terasa.

»Ključ u ruke« za 3-4 mjeseca

Iako je sada posao uhodan, prema riječima Bašića, kada se pogleda unazad, nije bilo lako sve to postići. Kaže kako je punih 10 godina uz posao noćnog čuvara radio u građevini, a da je u to vrijeme imao i stoku.

»Supruga Marija i ja nismo bili u zavidnoj materijalnoj situaciji. Dobili smo troje djece i morali smo dodatno zarađivati. Radio sam i tri posla sve do 2000. kada sam se razbolio te sam morao prekinuti direktno fizički rad. Spletom okolnosti sam postao ovo što jesam, na moju sreću«, kaže Bašić.

Kao najveću podršku sve ove godine poslovanja Bašić navodi upravo pokojnu suprugu: »Radom oboje smo došli do ovoga, podržavajući jedno drugo u svemu.«

Iako od troje djece nitko nije nastavio obiteljski posao, suvlasnik Građevinara kaže da mu i jeste žao, ali i nije.

»Ovaj posao je uvijek na granici između dobrog i lošeg. Teško je funkcionirati i ostati Čovjek u današnjem društvu. Danas se veliki dogovori prave. Nešto što vrijedi dinar obično se govori da je pet«, navodi Bašić.

Firmu Građevinar Bašić je osnovao 1993. sa Stipanom Kopilovićem. Od 2009. ju je preuzeo da bi je nedavno prepisao kolegi Zlatku Vujkoviću Bukvinu koji je sada službeno vlasnik, a Bašić je suvlasnik jer je u mirovini.

Deset godina je firmi glavna djelatnost bila izgradnja stambenih zgrada do šest etaža, a od 2010. Bašić kaže da su se fokusirali na prizemne objekte i adaptaciju. Zahvaljujući brojnim kooperantima ističe da kuću »ključ u ruke« mogu uraditi za 3-4 mjeseca.

Trenutačno izvode radove na četiri stambena objekta koje grade iz temelja, tri su »ključ u ruke«, a jedan je do krova. Također, grade i veliki stočni objekt u okolici Subotice i nekoliko adaptacija. Na mjesečnoj razini, kaže Bašić, imaju između osam i dvanaest gradilišta koje on i kolega Zlatko svakodnevno nadgledaju.

Adaptacija dotrajalih krovova i vlažnih kuća

Usprkos inflaciji i velikom poskupljenju građevinskog materijala, Bašić kaže kako intenzitet izgradnje u Subotici ne popušta još od 2000-ih kada je počela ekspanzija novih zgrada. Građevinar također ima pune ruke posla, iako ne radi više zgrade.

»Sada se više nego ranije grade veliki stambeni objekti, što radi naša firma, a dosta smo zauzeti i oko adaptacije kuća. Radimo pretežito sa srednjim staležom, a vapaj za adaptacijom kuća u Subotici je velik jer ima dosta vlažnih kuća i dotrajalih krovova, što sve mi također radimo«, kaže suvlasnik Građevinara.

Kada se razgovara o građevini, neizbježna tema postala je nedostatak radne snage, a Bašić samo potvrđuje ove činjenice. Navodi kako bi firma mogla raditi i u većem opsegu kada bi imali koga još uposliti. Nezgodno je u ovome poslu, ističe on, i što kome god rade »svi žele sad i da je jučer gotovo, što je interesantno«.

»U Subotici nema mlade radne snage. Nema mladih majstora, stručnjaka i fizičkih radnika u građevini. Svi majstori koji su malo kvalitetniji su preko 50 godina, što znači da ako se ne pojave mladi ljudi koji će htjeti raditi ovaj posao, za 20 godina u građevini realno neće imati tko raditi. Mladi danas radije uzmu telefon i rade poslove gdje dolaze lakše do novca nego li da 8, 10 ili 12 sati svakodnevno provode na ulici i na gradilištu gdje treba raditi i znojiti se. Mi smo nekada trčali k poslu, a danas se maltene od njega bježi«, primjećuje Bašić.

Unatoč manjku radnika u gradu, Bašić kaže kako je zadovoljan koliko iskusnih majstora ima oko sebe. »Mi smo uhodana ekipa jer smo uspjeli sačuvati kostur firme sve ove godine. Imamo radnike koji su s nama i po 30, 27, 25 godina, a s kooperantima surađujemo preko 10 godina«, navodi Bašić i dodaje kako je ozračje u firmi dobro, jer su navikli da se šale i rade u što nam nije bilo teško povjerovati nakon razgovora s osnivačem i suvlasnikom Građevinara d. o. o.

J. D. B.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika