Kolumne Kolumne

Rado viđen gost

Nije predsjednik Srbije čestito ni otišao iz Subotice, njegov posjet i zvanje počasnog građanina koje mu je uručeno na proslavi Dana grada, pali su brzo u drugi plan, a subotička vijest postali su natpisi na mađarskom jeziku s imenom grada Subotice i u bojama mađarske zastave, koji su samo dan kasnije razbijeni. (Ne dovodim pri tome ova dva događaja u neku vezu.) I nije tu bio kraj. Već je narednog jutra Subotica bila »okićena« grafitima »Bálint kis knini Nindzsa« (Bálint mali Knindža). Osuda je (naravno) stigla i za jedno i za drugo. Počinitelji su i dalje nepoznati, mada ima onih koji tvrde da znaju s koje strane vjetar puše.

Namjerno ili slučajno, u svemu tome nekako se ne neprimjećeno provukao Baja Mali Knindža, koji će večeras imati koncert u centru grada. Tri mjeseca nakon nastupa u Novom Žedniku, u dvorištu škole, na seoskoj slavi, Baja Mali Knindža ponovno se vraća u Suboticu, ali će umjesto u dvorištu neke škole ovoga puta glas pustiti na gradskom trgu, a njegovi obožavatelji poručili su: »Još ni Žednik nisu preboljeli, sada direktno na trg«. Može im se.

I čudno, za razliku od Novog Žednika ili koncerta na beogradskom Tašu, ovaj za danas najavljeni subotički prolazi, ako izuzmemo Demokratski savez Hrvata u Vojvodini i lokalnu oporbu, bez ikakvih reakcija. Za koncert u višenacionalnoj Subotici, u kojoj je broj Mađara skoro jednak kao i broj Srba, i u kojoj živi i nešto iznad 10.000 Hrvata.

Možda zato što se Baja Mali Knindža u Subotici već nekako i odomaćio. Njegova glazbena prošlost nije parala uši ni one prijašnje (valjda demokratske vlasti) koja se nevješto prala da je eto zbog neznanja financirala manifestaciju čiji je dio bio i Baja Mali Knindža. Čemu se onda čuditi što je dotični pjevač i danas rado viđen gost u Subotici (i ne samo Subotici).

Za one neupućene, knindže su paravojna formacija koja je djelovala na području nekadašnje Republike Srpske Krajine, a zapovjednik jedinice bio je Kapetan Dragan.

Z. V.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika