Aktualno Aktualno

U razlikama je naša sličnost

 

 
Dječji će tjedan ostati upamćen, između ostaloga, i po tomu što je izaslanstvo HNV-a posjetilo  školu u Plavni, kao i susjednu školu u Vajskoj, u kojoj se predmet  hrvatski jezik počeo izučavati ove školske godine
Prvi je tjedan listopada tradicionalno posvećen djeci. U osnovnoj školi u Plavni, od 3. do 8. listopada, obilježen je Dječji tjedan kreativnim i zanimljivim programima uz sudjelovanje predškolske i školske djece svih generacija. Stjecajem okolnosti u srijedu, 5. listopada, čelnici hrvatske zajednice u Vojvodini posjetili su ovu školu s ciljem pružanja potpore i sagledavanja procesa izučavanja hrvatskoga jezika s elementima nacionalne kulture, koje se od prošle godine provodi u ovoj školi.
Program Dječjega tjedna, za učenike koji pohađaju katolički vjeronauk, započeo je već 2. listopada u župnoj crkvi Sv. Jakova na nedjeljnoj misi, na kojoj je vlč. Josip Štefković blagoslovio djecu i školske torbe. U školi je Dječji tjedan započeo u ponedjeljak prijemom prvaša u Dječji savez, a nastavljen je do subote raznim aktivnostima u kojima  su sudjelovali svi učenici i nastavnici škole. Za  krilaticu ovogodišnje manifestacije odabrani su poznati stihovi Ljubivoja Ršumovića : »Djece ima razne / al svako dijete je ličnost./ Razlike nisu kazne/ u razlikama je/ naša sličnost.«
Za učenike koji izučavaju hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture, ovogodišnji  Dječji tjedan ostat će upamćen po još jednome događaju. Izaslanstvo HNV-a je posjetilo škole u Plavni i Vajskoj, u kojima se hrvatski počeo izučavati ove školske godine. Tom su prigodom plavanjski učenici priredili gostima šarolik program, koji se sastojao od čitanja, recitiranja, pjevanja na hrvatskom jeziku. Ravnatelj NIU Hrvatska riječ Ivan Karan tom je prigodom predstavio i uručio djeci primjerke podlistaka tjednika Hrcko i Kužiš, te ih pozvao na čitanje i suradnju u ovim listovima.
Od nastavnice  Nermine Košutić doznali smo hrvatski jezik, od početka ove školske godine, uči 27 učenika, što je dvostruko više u odnosu na prethodnu godinu. To zahtjeva da se nastava, ove godine, odvija u tri skupine: prvu skupinu čine učenici 1. i 2. razreda, drugu učenici 3. i 4., a u trećoj su skupini učenici od 5. do 8. razreda.
 
Zvonimir Pelajić
Opširnije u tiskanom izdanju i u internetskom izdanju za pretplatnike
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika