Sport i zabava Sport i zabava

Hrvatice prvakinje svijeta

Vjerujem da nema puno onih koji znaju da postoji svjetsko natjecanje u ribolovu za žene. Ali postoji i tako nešto i traje skoro tri desetljeća. Posljednje, 29. po redu, održano je proteklog tjedna u Apatinu. Okupilo se 14 ekipa. U najjačem sastavu, jer su natjecateljke kartu za Apatin izborile na državnim natjecanjima. Uvjerljiva je bila reprezentacija Hrvatske koja se još prvog dana izdvojila kao nedostižni favorit. Drugo mjesto osvojila je Italija, treće reprezentacija Poljske, dok se domaćin Srbija morala zadovoljiti 10. mjestom.

Samo natjecanje trajalo je dva dana, a kao mjesto gdje su žene ribolovci satima sjedile sa štapom u ruci, pogleda prikovanog za vodu odabran je dunavski rukavac. No, tereni za ribolov bili su okupirani nekoliko dana prije službenog natjecanja, jer trebalo se pripemiti za nepoznatu vodu i spram toga napraviti taktiku. Čini se u tome su Hrvatice bile i najspretnije. A na ruku im je išlo i to što su skoro pa pecali u domaćim vodama, za razliku od reprezentacije Finske ili Engleske kojima su ovo sasvim drugačiji uvjeti.

Četiri ribe za minutu

Prvi puta kapetan hrvatske reprezentacije bio je Marijan Mutak, koji je, što se dalo vidjeti i na samom natjecanju, došao da bi pobijedio. U Apatin je čak donio i bicikl kako bi mogao obilaziti svoje reprezentativke koje su bile raspoređene duž obale u dužini od jednog kilometra. Ne samo da je obilazio njih već je pomno pratio i druge ekipe, moguću konkurenciju i spram toga s obale davao naputke svojim curama.

»Vodimo, a to je zato što smo odabrali dobru taktiku za ovu vodu. To znači da lovimo ribu koja nam može donijeti pobjedu. Voda je opadala tako da je krupnija riba otišla u malo dublju vodu i zato smo mi odlučili pecati kedere«, objasnio je Mutak pobjedničku taktiku na početku drugog natjecateljskog dana.

Samo natjecanje trajalo je od 10 do 14 sati, bez prekida, a i prije nego što je dan znak za početak natjecateljke su bile na vodi kako bi pripremile teren, odnosno nahranile ribu.

I onda je dan znak za start. Da će i drugi dan natjecanja za Hrvatice biti uspješan vidjelo se već u prvom minutu. Prva na vodi Marijana Mutak za jednu minutu upecala je pet kedera, a za sat bilo ih je 168. Uspješne su bile i druge članice reprezentacije što je na kraju ovim curama donijelo i titulu svjetskih prvakinja.

»Ribolovom se bavim 13 godina, što je u odnosu na moje klupske kolegice malo. Rekla bih, rasturile smo na ovom Svjetskom prvenstvu. Lovimo direkt štapovima, lovimo isključivo kedera. Brzina, spretnost i strpljenje donijeli su nam pobjedu. Naročito na ovoj vrućini, kako sati idu dalje ključna je koncentracija, ako se to izgubi gubi se i tempo«, kaže reprezentativka Ivona Majsec iz Zagreba.

Kao prednost ona ističe sličnost terena za pecanje.

»Kada smo čuli da će ove godine Svjetsko prvenstvo biti održano u Srbiji bile smo presretne, jer smo do sada najčešće bile na sjeveru i nismo se snašle u tom ribolovu. Ovo je vrlo slično našim vodama«, kaže Majsec i dodaje da je hrvatska reprezentacija po godinama mlada, jer su od šest članica reprezentacije četiri između 25 i 30 godina.

Na vodi četiri sata

Srbiji je ovo bilo 12. Svjetsko prvenstvo u ribolovu koje je kao domaćin organizirala, a prvo za žene. Sudjelovalo je 14 reprezentivki. Iako je riječ o Svjetskom prvenstvu, u Apatinu su bile samo ekipe iz Europe. No, predsjednik Saveza sportskih ribolovaca Srbije Dragan Bošković kaže da je 14 reprezentacija za pecanje udicom na plovak izuzetna brojka. Pojašnjava da je svaka reprezentacija imala šet članica, pet na vodi i jednu rezervu, a tim je ukupno činilo 10 do 12 osoba. Obala je bila podijeljenja u pet sektora i svaka reprezentacija imala je po jednu natjecateljku u jednom sektoru. Na kraju se zbrajaju rezultati svih pet natjecateljki i tako se dobiva pobjednička reprezentacija, a mjeri se težina, bez obzira na veličinu ribe.

»Pecale su s jednim štapom, a same su birale koji će to biti štap, i na živi mamac. Oprema je vrlo važna i oprema koju vidite na vodi vrijedi između 15.000 do 25.000 eura«, kazao je Bošković.

Reprezentativke Mađarske imale su vrhunsku opremu, ali je nešto nedostajalo za bolji plasman, pa su se morale zadovoljiti četvrtim mjestom.

»Pet dana isprobavali smo različite taktike. Voda je naglo padala tako da su se veće ribe, koje su bile bliže površini i koje smo pecali prvoga dana, povukle dalje, pa smo morali ići na manje primjerke. Mogli smo biti i bolji«, kazala je reprezentativka Mađarske Csilla Rudnai.

Na vodostaj organizatori nisu mogli utjecati, kao i na temperaturu, a tijekom natjecanja temperatura je prelazila 35 stupnjeva, a natjecateljke su na vodi provodile po četiri sata i to u vrijeme kada je sunce najjače. Jedina zaštita bili su im suncobrani.

Izgleda da je ono na što su domaćini mogli utjecati bilo dobro odrađeno pa iz Saveza sportskih ribolovaca Srbije najavljuju da će Apatin ubuduće biti mjesto za državna i balkanska natjecanja u ribolovu.

Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika