Kultura Kultura

Pobjeda u Vodnjanu

Folkloraši HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice, preciznije njihov reprezentativni ansambl, ovo će ljeto zasigurno pamtiti po uspjehu u Vodnjanu, gdje su pobijedili na XXI. Međunarodnom festivalu folklora Leron održanom 25. i 26. kolovoza. Žiri u sastavu Lorella Limoncin Toth, Lidija Nikočević i Massimo Brajković nagradio je Subotičane za ukupni dojam, odnosno »za instrumentalni virtuozitet, sjajno predstavljanje izvornih plesova te za raznolike i bogate nošnje«. Kako piše Vodnjanski đir, i domaća publika je ovacijama i gromoglasnim pljeskom potvrdila odabir žirija.

Na festivalu je nastupilo 11 skupina iz šest država (Hrvatske, Italije, Poljske, Srbije, Grčke i Slovenije), od kojim je sedam bilo u natjecateljskom programu. Dodijeljene su i druge nagrade: nagrada za originalnost i pažnju posvećenu narodnoj nošnji pripala je folklornoj skupini I Posagnot iz Italije, ona za instrumente i glazbenu izvedbu ansamblu Banda Burek iz Poljske, a nagrada za koreografiju i ples folklornoj skupini Agios Ioannis o Theologos iz Grčke.

Splet plesova i pjesama

Kolo se predstavilo s 20-minutnim programom bunjevačkih plesova i pjesmama, uz pratnju orkestra i s dvije različite nošnje (šling i svila). Izvedene su koreografije: Splet bunjevačkih pjesama i plesova i Momačko nadigravanje (koreograf Marin Jaramazović) i Bunjevačko momačko kolo (koreograf Stevan Tonković). Folkloraše su pripremili voditelj Folklornog odjela i reprezentativne skupine Marin Jaramazović i asistent Nemanja Sarić.

»Nema puno festivala koji su natjecateljskog karaktera i uvijek je u folkloru teško dodjeljivati nagrade, različite su tradicije, stiliziranost i slično. No, svakako da nam nagrada znači kao stručno priznanje, dobra je za atmosferu u ansamblu, potvrda da smo dobro radili. To je dobro i za održavanje ansambla, a ovo je jaka generacija s podjednakim brojem ženskih i muških članova, što je danas vrlo rijetko. Nagrada je došla u dobrom trenutku, jer u rujnu počinje upis novih članova. U Vodnjanu je bilo 34-ero plesača i svirača, voditelj orkestra je Zvezdan Bašić Palković, a voditeljica pjevanja Ines Bajić«, kaže Marin Jaramazović.

Pokrovitelj programa putovanja za HKC Bunjevačko kolo bio je Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Multikulturalnost i prijateljstvo

Festival Leron, kako se navodi, promovira multikulturalnost, prijateljstvo različitih naroda te europsku integraciju. Leron je, inače, naziv za tradicionalni instrument vodnjanskog folklora nalik violončelu. Festival su organizirali Zajednica Talijana Vodnjan i Talijanska Unija u suradnji s Narodnim sveučilištem iz Trsta te uz financijsku pomoć Upravnog odjela za kulturu Istarske županije, Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, te pod pokroviteljstvom Grada Vodnjana – Dignano.

Predstavnike skupina koje su sudjelovale u Leronu primio je gradonačelnik Vodnjana Edi Pastrovicchio, a sudjelovali su i na okruglom stolu »Uloga i vrijednost tradicionalnih glazbenih instrumenata između povijesti i inovacija«.

Slobodno vrijeme Subotičani su iskoristili i kao kraće »ljetovanje« budući da su bili smješteni u hotelu pokraj mora.

Zahvala za ustrajnost

Uprava HKC-a je na svojoj Facebook stranici iskazala zadovoljstvo i ponos uspjehom članova udruge: »Ponosni smo na naše folkloraše i instrumentalni ansambl koji čuvaju našu tradiciju i običaje i još jednom dokazali da smo među najboljima, a ovoga puta i najbolji! Veliko hvala djeci i njihovim roditeljima na ustrajnosti, zahvaljujući njima naša zajednica je svakim danom sve jača. Hvala Marinu Jaramazoviću i Nemanji Sariću, koji svakodnevno rade s djecom i koji su sačuvali i unaprijedili kvalitetu folklornog ansambla Centra koji postoji već 53 godine«.

Uspjeh u Vodnjanu mladi folkloraši proslavili su i u srijedu, 30. kolovoza, na domjenku koji je za njih priređen u HKC-u Bunjevačko kolo. Čestitku na uspjehu uputio im je i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata. »Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata bavi se istraživanjem, ali i očuvanjem te popularizacijom tradicijske baštine, a folklor je jedan od najpopularnijih izričaja u narodu, napose među mladima. Ponosni smo na vaš uspjeh, na vašu ljubav i ponos kojim prenosite bogato naslijeđe bunjevačkih Hrvata. Uz čestitku za izniman uspjeh primite naše obećanje da ćemo i nadalje pratiti sav vaš trud jer se ovakav uspjeh ostvaruje samo dugogodišnjim, samoprijegornim radom. I u vašem daljnjem radu bit ćemo vam svima potpora«, navodi v. d. ravnateljice ZKVH-a Katarina Čeliković.

D. B. P. / Foto: FB Vodnjan-Dignano: Grad priča - Città da raccontare

Najava događaja

22.06.2024 - ​​​​​​​Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji

U organizaciji splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika od 22. do 26. lipnja bit će priređeni »Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji«. U bogatom programu nastupit će HKPD Matija Gubec i Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame iz Tavankuta, HGU Festival bunjevački pisama iz Subotice, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ.

22. 6. (subota) u 19:30 sati

Velika dvorana Nadbiskupskoga sjemeništa

Predstavljanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«

Glazbena pratnja tamburaša HGU-a »Festival bunjevački pisama«

(HMI Podružnica Split, MH Ogranak Split, HU Benedikt, Hrvatsko Nadzemlje)

23. 6. (nedjelja) u 11 sati

Svečana pjevana Misa u crkvi sv. Josipa na Mertojaku

Predstavljanje likovnog stvaralaštva u tehnici slame

(HMI Podružnica Split, župa sv. Josipa – Mertojak, LU »Emanuel Vidović«)

23. 6. (nedjelja) u 20 sati

Gradina Solin

Folklorni koncert HKPD-a »Matija Gubec« Tavankut, Tamburaškog orkestra HGU-a »Festival bunjevački pisama«, Folklornog ansambla »Jedinstvo« i Kulturno-umjetničkog društva »Salona«

(HMI Podružnica Split, Javna ustanova u kulturi »Zvonimir – Solin«)

25. 6. (utorak) u 19:30 sati

Dvorac Vitturi – Kaštel Lukšić

Predstavljanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«

Glazbena pratnja tamburaša HGU-a »Festival bunjevački pisama« i folklorna koreografija HKPD-a »Matija Gubec« Tavankut, KUD-a »7 Kaštela« i KUD-a »Ante Zaninović«

(HMI Podružnica Split, MH Ogranak Kaštela)

22.06.2024 - Marijanski pučki festival u Monoštoru

Međunarodni Marijanski pučki festival pod nazivom Zdravo budi, Marijo! bit će održan u subotu, 22. lipnja, u Monoštoru.

Manifestacija se održava u crkvi Sv. Petra i Pavla, a početak je u 19 sati. Festival organizira KUDH Bodrog iz Monoštora.

24.06.2024 - Etnografska izložba »Vrijeme nade« u Zagrebu

Narodno sveučilište Dubrava poziva na svečano otvorenje međunarodne etnografske izložbe Vrijeme nade slamarska umjetnost – nematerijalna kulturna baština Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca, koja će se održati u galeriji Kontrast Kulturnog centra Dubrava, na adresi Dubrava 51a u Zagrebu, 24. lipnja, u 19 sati. Na izložbi će se predstaviti radovi u tehnici slame Marije Kravčuk iz Ukrajine i Jozefine Skenderović iz Subotice.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika