Sport i zabava Sport i zabava

»U sportu ne postoje barijere i granice«

Članovi Stolnoteniskog kluba Opatija 08 iz Opatije, njih 14-ero s trenerom, boravili su prošloga tjedna u Subotici na ljetnim pripremama za predstojeću sezonu. Domaćin im je bio STK Spartak Infostud u čijim se prostorijama, smještenim u subotičkoj Dvorani sportova, i inače svake godine tijekom ljeta održavaju pripreme, kako za reprezentaciju Srbije, tako i za stolnotenisače iz okolnih država.

Na pripremama pred novu sezonu

 

Budući da se u Subotici nalazi stolnoteniski centar za ljetne pripreme reprezentacije Srbije za nastupajuću sezonu, STK Spartak Infostud redovito ugošćuje i stolnotenisače iz susjednih zemalja, pa je tako u našem gradu, od 31. srpnja do 6. kolovoza, boravilo 14-ero djece iz Opatije, dobi od 6 do 17 godina.
Subotički klub ima dobru suradnju s hrvatskim trenerima i, kako ističe njegov prvi trener Mirko Gavrilović, u sportu ne postoje barijere i granice.
»U stolnom tenisu sezona počinje u rujnu i završava se negdje u svibnju, a ovo su sada ljetne bazične pripreme. U okviru njih oni su odlučili doći kod nas. Prvi put su ovdje, oduševljeni su sa svim, a i mi smo zadovoljni s njima kao domaćini. U prethodnim godinama na pripreme su nam dolazili iz Hrvatske, Mađarske, a budući da je u Subotici stolnoteniski centar za pripreme reprezentacije Srbije, dolaze nam iz mnogih mjesta iz naše zemlje«, kaže Gavrilović.
Djeca su došla u pratnji trenera Županijskog centra stolnoteniskog saveza Primorsko-goranske županije sa sjedištem u Rijeci (RH), Diega Lipovšeka, nekadašnjeg člana STK Opatija, koji se nakon okončanja igračke karijere posvetio treniranju mladih i perspektivnih stolnotenisača.

Stolnoteniski klub Spartak Infostud, koji će u rujnu promijeniti naziv u Spartak – Inspira, koja je glavni sponzor, trenutno ima blizu 60 članova raspoređenih po kategorijama – mini kadeti, mlađi kadeti, kadeti, juniori, a prva ekipa sudjeluje u super stolnoteniskoj ligi Srbije.
Mirko Gavrilović podsjeća kako ovaj klub službeno postoji od 1945. godine, iako je postojao i prije rata. »Mi smo najuspješniji klub u Srbiji, s mnogo svjetskih titula. Konkretno, tu je Zoran Kalinić, koji je bio svjetski prvak u igri parova, potom pokojni Vilim Harangozo s mnogo osvojenih titula, osvojili smo i dva puta europski kup sajamskih gradova«, kaže Gavrilović, dodajući kako u želji da privuku nove članove, od 7. kolovoza organiziraju besplatnu jednomjesečnu stolnotenisku školu.
»Treninzi su tri puta tjedno, bit će tu treneri, djeca će dobiti rekete, a nama je cilj da ta djeca ostanu i da svaki dan treniraju.« 
Zainteresirani za ovu školu mogu se javiti treneru Mirku Gavriloviću na broj telefona 063/761 222 4.  


»Sada su tu djeca iz Opatije, a u prosincu u Suboticu dolaze najbolja djeca stolnotenisači iz naše županije (iz Rijeke, Jadranova pokraj Crikvenice, Malinske s otoka Krka i Opatije), njih oko 25-ero, kada će Stolnoteniski savez Vojvodine ovdje organizirati kamp. Naša suradnja počela je tako što sam tražio neko mjesto izvan Hrvatske gdje bih mogao prvi put odvesti djecu, da ih odvojim od roditelja, da vidim kako se snalaze bez njih. Prvo je bio Bečej, Zmajevo, jedne godine sam bio u Krupnju, ali mi se nije svidjelo. Moj prijatelj Branko Đukić iz Sportskog saveza Vojvodine mi je jednom prilikom predložio Suboticu. Došli smo ovdje, sreo sam trenera Nebojšu Gabrića kojeg znam već 15 godina, tu je i gospodin Gavrilović, koji mi je pomogao u početku, i oduševljen sam Suboticom, konkretno njezinom starom arhitekturom, koja se nažalost počela gubiti u Opatiji«, navodi Lipovšek, te daje svoju ocjenu o generalnom stanju u stolnom tenisu u Hrvatskoj pa i u Srbiji:  
»Što se stolnog tenisa tiče u našoj županiji pa i u Hrvatskoj, u odnosu na subotički Spartak, koji ima dugu tradiciju i koji je bio jedan od najboljih klubova u bivšoj Jugoslaviji, mi se ne možemo pohvaliti. Ovo ovdje me je oduševilo, vidim da se izuzetno puno radi s djecom, da je puno trenera. Kod nas se sad nešto pomaknulo, došli su nam neki stariji ljudi, koji su dobrodošli, vuku taj klub. Do mladih je vrlo teško doprijeti, oni prvo gledaju da zarade pa tek onda ide ostalo, a nema ni novaca. Stariji imaju više entuzijazma, vole taj sport. Imamo mi uspjeha na nivou Hrvatske, ali i srpski i hrvatski stolni tenis nekako idu dolje, i zbog financija, ali više zbog nedostatka ljudi koji bi radili s djecom i mladima. No, bez obzira na sve, puno znače ovakvi susreti, suradnje, jako je dobro da se djeca druže, da razgovaraju (čuju i drugačije riječi)«, ističe Lipovšek, a na pitanje o mogućnosti uzvratnog posjeta odgovara: 
»Trenutno surađujem sa Stolnoteniskim savezom Vojvodine i oni odlučuju koga će poslati. Naravno, možemo se dogovoriti oko neke razmjene, pa da djeca iz Subotice dođu kod nas na more.«

Mlade nade stolnog tenisa


 
Dvanaestogodišnja Nikol Kršanac članica je Stolnoteniskog kluba Opatija 08 već šest godina. 
»Zainteresirala sam se za stolni tenis nakon što su nam predstavili ovaj sport jednom prigodom u školi. Pitala sam tatu mogu li početi trenirati i jako sam sretna što sam i dalje tu. Prvi put sam u Subotici, ali sam u Novom Sadu bila već tri puta. Bili smo u ZOO vrtu na Paliću i u centru Subotice i sve je jako lijepo.«
Osmogodišnji Karlo Radovanović trenira u opatijskom stolnoteniskom klubu godinu dana.
»Jako mi se sviđa sve u Subotici, posebno ova sportska dvorana gdje treniramo, a i ovaj park za trčanje pored dvorane je isto fora. Upoznao sam se s dosta njih i družimo se i tijekom, a i nakon priprema.«
Luka Vitović (16 godina) član je subotičkog STK Spartak četiri godine, a kao osoba s invaliditetom član je i novosadskog stolnoteniskog kluba u ime kojeg igra za reprezentaciju Srbije kao paraolimpijac i u toj je kategoriji drugi u državi.
»Prvo nisam mogao naći nijedan sport kojim bih se bavio, a želio sam to, a onda je moja mama na FB-u vidjela poziv u besplatnu školicu stolnog tenisa preko ljeta, prijavio sam se i na kraju i ostao. Upoznao sam Mirka i on je počeo sa mnom trenirati. Igram i u svojoj kategoriji, ali ne predstavlja mi nikakav problem niti prepreku igrati stolni tenis i sa svojim prijateljima ovdje u Spartaku«, kaže Luka.  
I. Petrekanić Sič
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika