Tema Tema

Druga međunarodna kroatološka konferencija u Zagrebu: Hrvati izvan Hrvatske

Prof. dr. sc. Zvonimir Čuljak, voditelj Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, izrazio je nadu da će konferencija pridonijeti boljemu poznavanju Hrvata izvan Hrvatske, a također još većem zanimanju znanstvene i šire javnosti za taj dio hrvatskoga naroda

 

 

Na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, u Znanstveno-učilišnom kampusu Borongaj, održana je od 29. rujna da 1. listopada druga po redu Međunarodna kroatološka konferencija na temu »Hrvati izvan Hrvatske«. O najnovijim istraživanjima i znanstvenim spoznajama izlagali su eminentni znanstvenici iz cijelog svijeta, a konferenciju je u ime organizatora otvorio i pozdravnu riječ uputio prof. dr. sc. Zvonimir Čuljak, voditelj Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.
»Budući da je raspon kroatoloških tema vrlo širok, odlučili smo da tema ovogodišnje kroatološke konferencije budu Hrvati izvan Hrvatske. Naime, brojni Hrvati izvan Hrvatske i sami su znanstvenici i istraživači, dio njih sudjeluje u radu ove konferencije, a dolaze iz: Kanade, Njemačke, Austrije, Mađarske, Srbije, Rumunjske te Bosne i Hercegovine. Uz njih, dolaze i sudionici hrvatskoga podrijetla iz Latinske Amerike i Sjedinjenih Država te znanstvenici iz Nizozemske, Austrije i Australije koji su objavili knjige i/ili radove o Hrvatima izvan Hrvatske. Naravno, među sudionicima konferencije su i brojni znanstvenici i istraživači iz Hrvatske«, rekao je dr. Čuljak i izrazio nadu da će ovogodišnja konferencija pridonijeti boljem poznavanju Hrvata izvan Hrvatske, a također još većem zanimanju znanstvene i šire javnosti za taj dio hrvatskoga naroda.

Zlatko Žužić

Opširnije u tiskanom izdanju i u internetskom izdanju za pretplatnike

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika