Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Nepobjediv par Juhas – Kujundžić

Jedna od najpoznatijih manifestacija bunjevačkih Hrvata Takmičenje risara održana je 8. srpnja u Đurđinu, na njivi pokraj župne crkve. Uz prikaz tradicionalnog košenja žita prikazani su i stari strojevi koji su se nekad koristili u vršidbi, dječja igra kasalisica, a održano je i natjecanje u kuhanju tradicionalnog jela – tarane.

Takmičenje risara održano je u organiziranju Udruge bunjevačkih Hrvata Dužijanca 56. put, a sudeći prema broju mladih sudionika i posjetitelja, manifestacija je to koja pored povijesti ima i budućnost.

24 risarska para

U natjecateljskom dijelu manifestacije u risu sudjelovala su 24 para iz Srbije, Hrvatske, Mađarske i BiH, a pobjedu je ponovno odnio risarski par Stipan Kujundžić i Ruža Juhas iz Subotice.

Za Juhas je ovo 20. pobjednički pokal te mu se posebno radovala.

»Jako lip osićaj, jako mi je drago što imam 20 pehara. Fala Bogu da znam radit poso u risu kad sam ga radila od svoje 12. godine«, kaže najbolje ocijenjena risaruša i otkriva nam svoju tajnu uspješnosti: »Kad dobijemo parcelu, procinim koliko triba da ima snopova da bi taj krst bio lip i da bi i bilo 18 ako mož, al ove godine nije moglo jel je žito bilo polegnuto. Meni ništa nije teško kad imam dobrog risara«, smije se zadovoljna Ruža.

Njezin risar Stipan broji još više pokala, preko 20! Kaže, navikao je biti najbolji iz godine u godinu i da ako ne pobijedi on, titulu najboljeg dobiva mu i sin Marinko kojemu je prenio vještinju košenja risa. Nikada se ne natječu iste godine, ističe Kujundžić. Najbolji ovogodišnji risar rekao je i kako mu je drago što su u uskoj konkurenciji bili s jednim vrlo mladim parom – Zdenkom Kujundžićem i Jelenom Vidaković iz Đurđina.

Risarski je to par koji je ove godine privukao veliku pažnju, jer su u samom košenju bili brži od nepobjedive kombinacije Juhas – Kujundžić. No, s obzirom na to da je žiri ocjenjivao i kvalitetu, Jelena i Zdenko osvojili su drugo mjesto. Treće mjesto pripalo je Joci Vuković i Mariu Duliću iz Subotice.

Prije samog risa, risari su ispleli uža i odabrali svojega predstavnika koji će se pogađati oko plaće s domaćinom salaša – Jakovom i Mirjanom Ivanković Radak. Dogovorili su se da svaki deveti snop žita pripadne koscima. Za sve sudionice u programu manifestacije i goste priređen je i risarski ručak na balama slame. Risaruše odjevene u narodnu nošnju u košarama su nosile sve što se nekada jelo prije risa: slaninu, crni luk, kiselnu i domaći kruv.

U natjecanju u kuhanju tarane sudjelovalo je pet ekipa, a pobjedu je odnijela ekipa pod nazivom Ribolovci – glavni kuhar Aleksandar Ledenski. Pored natjecateljskih kazana kuhala se tarana i za prodaju, a na licu mjesta pekli su se i fanki (krafne) što se posjetiteljima posebno svidjelo jer se tražio tanjur više. Na novim štandovima Dužijance prodavali su se i umjetnički radovi i kulinarske delicije kulturnih društava.

Risar od slame

Pored brojnih risara, pa i onih najboljih na ovogodišnjoj manifestaciji Takmičenje risara bio je i »risar od slame«, kojeg je izradio akademski slikar iz Osijeka Nikola Faller. Po riječima Piukovića, želja organizatora je bila da se izradi skulptura od slame kao novi interesantni detalj na ovoj manifestaciji. Faleru je za ovu skulpturu, po riječima Piukovića, bilo potrebno dva dna i tri bale slame, a u izradi mu je pomagala Zorica Ivković koja je risaru od slame i isplela krunu od žita. Željeznu konstrukciju i kanape je donio sam autor, a rađeno je od ovdašnjeg žita, i to tako da se struk po struk žita vezao uz dijelove željezne kontrukcije. U konačnici je dobiven autentičan izgled risara. Osim što je na ovoj manifestaciji bio atrakcija za posjetitelje, »risar od slame« će krasiti i Gradski trg na središnjoj proslavi Dužijance 2023. u Subotici.

Ž. V.

Potpora Grada

Prema tradiciji, gradonačelnik Subotice čobanskim zvonom označio je početak natjecateljskog dijela Takmičenja risara.

»S velikim zadovoljstvom sam se odazvao Udruzi bunjevačkih Hrvata na tradicionalnu manifestaciju koja je protkana etnografskim sadržajem i koja nas vraća u prošlost i vrijeme kada se rad risa do vršidbe obavljao na tadicionalnan način. Takmičenje risara je jedna od važnijih manifestacija koja se provodi u okviru centralne svečanosti Dužijanca i koja pokazuje koliko je taj posao nekada bio težak, za koji su se vrijedni ljudi ovih prostora pripremali ali su ga s zadovoljstvom radili i po okončanju obavljenog posla dostojanstveno proslavljali«, rekao je subotički gradonačelnik Stevan Bakić i dodao kako će Grad i dalje financijski podržavati ovu manifestaciju jer je ona, kako je rekao, jedna od najvažnijih manifestacija za Suboticu.

Pohvalio je gradonačelnik i veliki odaziv posjetitelja manifestaciji, naročito mladih, što »nagovještava da će svi ovi događaji još jako dugo trajati«, rekao je Bakić.

Predsjednik Dužijance Marinko Piuković kazao je kako je Takmičenje risara jedna od najatraktivnijih manifestacija iz programa Duzijance te da ova udruga ima za cilj što dulje je održati, u čemu im pomaže i Grad Subotica.

»Grad Subotica je svake godine generalni pokrovitelj ove manifestacije i generalni pokrovitelj središnje proslave Dužijance u Subotici koja će ove godine biti održana 13. kolovoza«, najavio je Piuković.

Ovakav manifestacijski prikaz žetvenih radova održava se još od 1968., a ove godine za 30 godina predanoga rada u organiziranju manifestacije zahvalnicu je dobio Martin Gabrić. Za isto toliko godina sudjelovanja u Takmičenju risara zahvalnice su dobile Ruža Juhas, Emera Poljaković i Stipan Kujundžić. Za 30 godina podupiranja i pomaganja manifestacije pohvaljen je Institut za ratarstvo i povrtlarstvo iz Novog Sada, dok je za desetogodišnju kontinuiranu uspješnu suradnju zahvalnicu dobila banka Reiffeisen.

J. D. B.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika