Kolumne Kolumne

Pred oluju

U jednom danu Hrvatima u Srbiji stigla je financijska potpora od milijun eura. Iz Hrvatske. Prvo su u Osijeku potpisani ugovori za projekte iz Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija, a nekoliko sati kasnije objavljeni su i rezultati natječaja Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. To je tek dio financijske potpore koja hrvatskoj manjini u Srbiji stiže iz matične države. I da nije te potpore najveći dio projekata, inicijativa, investicija, programa, manifestacija ne bi bilo moguće realizirati. Uz to, jasan je to dokaz da Hrvatska stoji iza »svojih« Hrvata u Srbiji, koji su i pored negativne bilance na posljednjem popisu i dalje najbrojnija hrvatska nacionalna manjina. Osim te brojnosti, Hrvatsku vjerojatno motiviraju i politički razlozi da pokaže kako Hrvati u Srbiji, s kojom su odnosi komplicirani, puni problema koji se slažu desetljećima, nisu ostavljeni sami.

Tako je gotovo u istom trenutku dok su se u Osijeku stavljali potpisi na ugovore iz Zagreba za Beograd putovala prosvjedna nota Ministarstva vanjskih poslova, a razlog je Deklaracija »Granice hrvatske književnosti«, koja je u Hrvatskoj doživljena kao još jedan pokušaj posezanja za hrvatskim kulturnim vijednostima.

Prosvjedne note zbog izjave ministra Aleksandra Martinovića o haškoj presudi Šešelju i njegovoj »pravoj« istini o srijemskim Hrvatima nije bilo. Uklapa se taj ministarski istup u već dobro poznatu retoriku. Zabrinjava jedino što je izrečeno u domu Narodne skupštine prošlo poprilično nezapaženo. Niti se Martinović ispričao niti je Vučić to od njega tražio.

U istom danu kada je prosvjedna nota iz Zagreba putovala za Beograd netko je na spomeniku Nikole Tesle u centru Zagrebu ostavio vreću sa smećem. Barem se tako prvo mislilo, da bi kasnije bilo otkriveno da je to »smeće« vijenac koji su na Teslin spomenik, a u povodu obilježavanja 167 godina od rođenja, postavili politički i kulturni predstavnici srpske manjine u Hrvatskoj, a izgleda da je bio previše provokativan, pa je završio u komunalnoj vreći za smeće.

A Oluja će tek za dva tjedna.

Z.V.

 

Najava događaja

15.06.2024 - Godišnji koncert HKPD »Matija Gubec« iz Rume

Godišnji koncert Velikog tamburaškog orkestra HKPD-a Matija Gubec iz Rume bit će održan u subotu, 15. lipnja, u Velikoj sali Kulturnog centra Brana Crnčević u Rumi, s početkom u 19.30 sati. Ovom prigodom obilježava se i 121. obljetnica djelovanja te hrvatske udruge. Koncert je humanitarnog karaktera.

16.06.2024 - Festival »Djeca su ukras svijeta« u Tavankutu

HKPD Matija Gubec iz Tavankuta organizira XXIX. festival dječjeg stvaralaštva Djeca su ukras svijeta koji će biti održan u nedjelju, 16. lipnja, u Tavankutu. Program se održava na ljetnoj pozornici Etnosalaša Balažević a počinje u 18 sati. U slučaju loših vremenskih uvjeta, festival će biti održan u mjesnom Domu kulture. Festival se održava u sklopu Tavankutskog kulturnog lita 2024..

22.06.2024 - ​​​​​​​Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji

U organizaciji splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika od 22. do 26. lipnja bit će priređeni »Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji«. U bogatom programu nastupit će HKPD Matija Gubec i Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame iz Tavankuta, HGU Festival bunjevački pisama iz Subotice, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ.

22. 6. (subota) u 19:30 sati

Velika dvorana Nadbiskupskoga sjemeništa

Predstavljanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«

Glazbena pratnja tamburaša HGU-a »Festival bunjevački pisama«

(HMI Podružnica Split, MH Ogranak Split, HU Benedikt, Hrvatsko Nadzemlje)

23. 6. (nedjelja) u 11 sati

Svečana pjevana Misa u crkvi sv. Josipa na Mertojaku

Predstavljanje likovnog stvaralaštva u tehnici slame

(HMI Podružnica Split, župa sv. Josipa – Mertojak, LU »Emanuel Vidović«)

23. 6. (nedjelja) u 20 sati

Gradina Solin

Folklorni koncert HKPD-a »Matija Gubec« Tavankut, Tamburaškog orkestra HGU-a »Festival bunjevački pisama«, Folklornog ansambla »Jedinstvo« i Kulturno-umjetničkog društva »Salona«

(HMI Podružnica Split, Javna ustanova u kulturi »Zvonimir – Solin«)

25. 6. (utorak) u 19:30 sati

Dvorac Vitturi – Kaštel Lukšić

Predstavljanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«

Glazbena pratnja tamburaša HGU-a »Festival bunjevački pisama« i folklorna koreografija HKPD-a »Matija Gubec« Tavankut, KUD-a »7 Kaštela« i KUD-a »Ante Zaninović«

(HMI Podružnica Split, MH Ogranak Kaštela)

22.06.2024 - Marijanski pučki festival u Monoštoru

Međunarodni Marijanski pučki festival pod nazivom Zdravo budi, Marijo! bit će održan u subotu, 22. lipnja, u Monoštoru.

Manifestacija se održava u crkvi Sv. Petra i Pavla, a početak je u 19 sati. Festival organizira KUDH Bodrog iz Monoštora.

24.06.2024 - Etnografska izložba »Vrijeme nade« u Zagrebu

Narodno sveučilište Dubrava poziva na svečano otvorenje međunarodne etnografske izložbe Vrijeme nade slamarska umjetnost – nematerijalna kulturna baština Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca, koja će se održati u galeriji Kontrast Kulturnog centra Dubrava, na adresi Dubrava 51a u Zagrebu, 24. lipnja, u 19 sati. Na izložbi će se predstaviti radovi u tehnici slame Marije Kravčuk iz Ukrajine i Jozefine Skenderović iz Subotice.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika