Kultura Kultura

In memoriam: Marija Vojnić (1948. – 2023.)

Nakon kratke bolesti, u Tavankutu je 11. srpnja, u 75. godini života, preminula umjetnica u tehnici slame i slikarica Marija Vojnić (rođena Beneš). Osnovnu školu završila je u Tavankutu, srednju školu Primijenjenih umjetnosti završila je u Novom Sadu 1968. godine, a nakon toga se zaposlila u kao grafička dizajnerica u poduzeću Dekor odakle je i otišla u mirovinu.

Bila je članica Likovne kolonije Grupe šestorica tavankutskog KUD-a Matija Gubec od 1962. godine s brojnim drugim uglednim umjetnicima. Godine 1972. uslijedila je stanka u njezinu radu, a slikarstvu se vraća 1988. godine. Kao slikarica, stvarala je u tehnici ulja na platnu, akvarela i pastela. Stvarala je i u tehnici slame, a od samih početaka visoko je uključena sudionica Prve kolonije naive u tehnici slame sve do konca života.

Nadahnuće za djela nalazila je u seoskom životu i tradiciji bunjevačkih Hrvata na sjeveru Bačke, ali i u okolnoj prirodi. Izlagala je skupno, a kao slikarica imala je i nekoliko samostalnih izložaba, prvu 1972. u Subotici, drugu 2006. u Subotici, a treću 2010. u Zagrebu.

Bila je posvećena razvoju hrvatske kulturne baštine, kroz brojne aktivnosti i manifestacije u okviru HKPD-a Matija Gubec iz Tavankuta.

Kako ističu u HKPD-u, krasila ju je blagost, samozatajnost ali i gorljivost u želji za očuvanjem hrvatskog identiteta, pogotovo kroz aktivnosti koje je provodila Udruga, kojoj je do kraja života ostala privržena. Svoju privrženost je iskazala i ove godine te je izradila svoju posljednju sliku od slame za XXVIII. saziv Prve kolonije naive u tehnici slame.

Marija Vojnić bit će sahranjena danas, 12. srpnja, na mjesnom groblju u Donjem Tavankutu.

H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika