Aktualno Aktualno

Dan državnosti Hrvatske obilježen u Beogradu

Svečanim prijamom u organizaciji Veleposlanstva RH u Beogradu u utorak, 30. svibnja, obilježen je Dan državnosti Republike Hrvatske. Veleposlanik RH u Beogradu Hidajet Biščević u svojem obraćanju istaknuo je kako je Hrvatska u protekle 33 godine uspjela ostvariti svoje strateške državne ciljeve.

»Uskoro će biti deset godina kako je Hrvatska članica Europske unije, a članica je i NATO saveza. Ove godine Dan državnosti obilježavamo u svjetlu činjenice da smo ušli u schengenski prostor, da je uveden euro. Dakle, u najširoj slici, s ponosom mogu reći da je Hrvatska ostvarila svoje strateške ciljeve koji su postavljeni početkom devedesetih godina s proglašenjem nezavisnosti«, kazao je Biščević.

S druge strane, izazov koji nije riješen, kako je dodao, jest stabilizacija odnosa u regiji.

»Posebno to naglašavam u sadašnjem međunarodnom političkom trenutku koji je više nego izazovan, koji je obilježen konfrontacijama, koji cijele narode stavlja pred ogromne rizike. Prošlo je više od 30 godina od pada Berlinskoga zida, od ogromnih nada koje su bile probuđene diljem Europe i svijeta da krećemo prema jednom novom, zajedničkom svijetu. Nažalost, u 30 godina taj se krug zatvorio i razočaranja su nadjačala nadu. Danas živimo u svijetu gdje, htjeli-ne htjeli, jedan novi zid se podiže posred Europe i šire. U tom smislu, temeljna želja i interes Hrvatske jeste da pokušamo učiniti sve da pomognemo našim susjedima da zajedno prevladamo ovaj izazovni povijesni trenutak i da se zajedno nađemo u jednoj velikoj europskoj obitelji«, poručio je veleposlanik.

Na svečanom prijemu u restoranu Careva ćuprija bili su prisutni predstavnici diplomatskog kora, Pokrajinskog tajništva za informiranje, ličnosti iz gospodarskog, kulturnog i vjerskog života Srbije, kao i predstavnici institucija i ustanova (Hrvatsko nacionalno vijeće, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ) i udruga Hrvata u Srbiji.

Proslava i u Zemunu

U župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Zemunu euharistijsko slavlje za Domovinu povodom proslave Dana državnosti Republike Hrvatske, u ponedjeljak, 29. svibnja, predvodio je generalni vikar Srijemske biskupije mons. Josip Ivešić.

Nakon euharistijskog slavlja održan je kratki kulturno-umjetnički program u organizaciji Društva hrvatske mladeži Zemuna i Zajednice Hrvata Zemuna Ilija Okrugić zajedno s vlč. Jozom Dusparom.

Dan državnosti Hrvatske obilježava se 30. svibnja u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine.

Izabrani zastupnici tada su na konstituiranju novoga Sabora Socijalističke Republike Hrvatske, kojem su nazočili i brojni gosti iz domovinske i iseljene Hrvatske i predstavnici vjerskih zajednica, izabrali za predsjednika Sabora Žarka Domljana, za potpredsjednike Ivicu Percana, Stjepana Sulimanca i Vladimira Šeksa.

Za predsjednika Izvršnog vijeća Sabora izabran je Stjepan Mesić, a za predsjednika Predsjedništva Socijalističke Republike Hrvatske Franjo Tuđman koji je u svom prvom govoru pred novoizabranim zastupnicima naglasio kako konstituiranje prvog višestranačkog Sabora predstavlja prvi korak na povratku hrvatskoga naroda i njegove države europskoj civilizacijskoj, političkoj, kulturnoj i gospodarskoj tradiciji.

Od donošenja Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o blagdanima, spomendanu i neradnim danima u Hrvatskoj 2001. godine sve do 2020. taj se dan obilježavao kao Dan Hrvatskoga sabora. Donošenjem novoga Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Hrvatskoj u studenome 2019., koji se primjenjuje od 1. siječnja 2020., 30. svibnja ponovno se, kao i prije 2001. godine, obilježava kao Dan državnosti Republike Hrvatske.

H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika