Tema Tema

U Baču se gradi sportsko-rekreativni teren

Pokojni subotički biskup Slavko Večerin dugo je imao na srcu ideju da se u Baču napravi pastoralni centar, odnosno svojevrsna kuća susreta koja bi služila za duhovne vježbe različitih katoličkih skupina. Pojedinim aktivnostima počeo je to Večerin i ostvarivati preuređenjem samostana bačkih sestara Naše Gospe, koji se nalazi uz župnu crkvu sv. Pavla u Baču. U toj nakani se pokojnom biskupu, te župi u Baču prudružilo i Hrvatsko nacionalno vijeće, koje je prepoznalo potrebu razvoja područja u kojima živi hrvatski živalj. Budući da je projekt uređenja ovakvog centra za zajednicu vrlo velik, s njim se krenulo postupno – prepoznavanjem potrebe da se u dvorištu župe izgradi sportski teren.

Zajedničku inicijativu HNV-a i Subotičke biskupije za izgradnju sportsko-rekreacijskog terena u dvorišnom prostoru župe sv. Pavla u Baču prihvatilo je u okviru projektnog poziva Make a WISH to the Sovereign Order of Malta Veleposlanstvo Suverenog malteškog reda u Srbiji.

Podržati hrvatski puk u Baču

Radovi na izgradnji terena su uveliko u tijeku, a uskoro se priprema i blagoslov objekta. Teren će biti u vlasništvu bačke župe, a tamošnji župnik i dekan preč. Marinko Stantić kaže da će se, koliko je u njegovoj moći, truditi taj teren iskoristiti kako za potrebe župe, tako i za javne potrebe. Teren će imati poseban ulaz, a korištenje će biti besplatno.

Prema riječima predsjednice HNV-a Jasne Vojnić, ova ustanova kao idejni predlagač želi sportsko-rekreacijskim terenom obogatiti život Bača, podržati tamošnji hrvatski puk, a mladima i djeci dati priliku da svoje slobodno vrijeme provode u blizini Crkve i dobrih vrijednosti, uz pratnju stručnog osoblja.

»Na terenu će biti moguće realizirati različite sportske aktivnosti, 'igre bez granica' i slične sadržaje u okviru susreta mladih, ali i svakodnevnog korištenja. Hrvatska zajednica bogata je i raznim izvannastavnim aktivnostima koje će ondje ubuduće moći realizirati dio svojih programa«, rekla je Vojnić.

Povijesni i humanitarni razlozi

Prof. Nenad Prokić, savjetnik za humanitarne poslove pri Veleposlanstvu Reda u Srbiji kaže kako su se odlučili na izgradnju suvremeno opremljenog sportskog terena na zemljištu crkve sv. Pavla apostola u Baču zbog povijesnih i humanitarnih razloga.

»U vrijeme križarskih pohoda vitezovi Ivanovci (kasnije malteški) su u Baču 1234. godine utemeljili prvu bolnicu u ovom dijelu svijeta, kako bi liječili hodočasnike na putu u Svetu zemlju. Željeli smo skrenuti pozornost na nazočnost vitezova na teritoriju današnje Srbije, koja traje odvajkada. Suvremeni razlog je želja da pomognemo župnoj zajednici u Baču da skrbi o mladima, da ih kroz sport i život u zajednici usmjeri ka duhovnim vrijednostima, danas tako zapostavljenim u ovom brzom, nervoznom i ne baš tako sretnom svijetu«, kaže Prokić i dodaje kako je Veleposlanstvo Suverenog malteškog Reda veoma zadovoljno uspostavljenom suradnjom sa Subotičkom biskupijom i HNV-om.

Pokraj crkve, koja je dugo vremena bila katolička konkatedrala, nalazi se velika građevina gdje redovnice više ne žive, a za potrebe stana župnika i administrativnog prostora župe koristi se samo mali dio. Dvorište župnog stana u Baču vrlo je prostrano, a sam Bač sa svojom bogatom prošlošću, čiji su kršćani dio (neki kažu) od vremena sv. Metoda (IX. stoljeće), dovoljno je izoliran od užurbane vreve svakodnevnice i idealan za duhovne izazove.

Poznat po humanitarnim aktivnostima, Suvereni vojni bolnički malteški Red sv. Ivana od Jeruzalema, od Rodosa i od Malte, što je puni naziv Suverenog malteškog Reda, iznimka je u međunarodnom pravu, jer je država bez teritorija i stanovništva.

»To je najstarije živo viteštvo na svijetu koje neprekinuto djeluje skoro tisuću godina, kroz svoje služenje siromašnima i bolesnima sve od 1048. godine, kada je osnovano u Jeruzalemu. Malteški red je jedna od najstarijih i još uvijek operativnih institucija zapadne civilizacije. U Srbiji ima živu aktivnost kroz svoje humanitarne Make a Wish (Poželi želju) projekte«, pojašnjava ukratko povijest donatora izgradnje ovoga igrališta prof. Prokić.

Početak promjena

Predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov, koji je sudjelovao s HNV-om u predlaganju »preusmjeravanja« ove inicijative na Bač, gleda na ovaj projekt kao na intenziviranje strateškoga zadovoljavanja potreba ovdašnje hrvatske zajednice.

»Nije upitno da su potrebe hrvatske zajednice velike i da su područja i mjesta u kojima Hrvati žive ispodprosječno razvijena, ne samo kada je riječ o komunalnoj infrastrukturi. Mi smo, jednostavno, zajednica i potrebnih i potreba, ali iz različitih razloga o tome se premalo znalo. Ni visoke strukture Katoličke crkve, ni tijela Hrvatske koje mandatno brinu o nama za tako što su do prije nekoliko godina bile i slijepe i gluhe«, kaže Žigmanov.

Drži on kako se to počelo mijenjati »upornim, dosljednim i strateški utemeljenim politikama zagovaranja, koje je predvodio DSHV zajedno sa svojim partnerima, prije svega vodstvom HNV-a«.

»Znatno su povećana financijska sredstva, kako za rad institucija i organizacija hrvatske zajednice, tako i za potrebe svih pripadnika zajednice, čemu imamo zahvaliti ponajviše premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću i njegovoj administraciji, ali i cijelom nizu župana i (grado)načelnika, kao što je Ivan Anušić ili Željko Turk, da spomenemo one najagilnije. I unutar struktura posredno navezanih na Katoličku crkvu to se, vidimo, počelo mijenjati – isprva prihvaćati, a onda postupno da se potrebe i ostvare. Najprije, da smo zajednica koja ima potrebe koje su legitimne, drugo da su predstavnici zajednice vidljivi među institucijama koje imaju donacije, treće da smo zajednica čije institucije mogu kvalitetno apsorbirati financijska sredstva i četvrto da smo u tome pouzdani partneri, to jest da se unutar ključnih hrvatskih institucija ne događaju pronevjere nego da se projekti realiziraju bez ikakvih zlouporaba«, ocjenjuje Žigmanov ambijent u kojem se ovaj projekt počeo ostvarivati.

Tri ideje, svaka sa svojim razlozima i pretpostavkama, u ovome su se projektu, čini se, sinergijski preklopile, te se sada nazire početak ostvarivanja ideje pastoralnog centra, koji će, također po zamisli pokojnoga biskupa, nositi ime svetog pape Pavla VI., koji je 25. siječnja 1958. godine utemeljio modernu Subotičku biskupiju.

M. T.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika