Kultura Kultura

Igra bijelih tragova

U sklopu programa Burza kreativnosti na 9. Kreativnoj rizinici, u Auli glagoljice Ekonomskog fakulteta u Osijeku prošloga tjedna otvorena je izložba likovnih radova Otisci bjeline Ružice Miković Žigmanov iz Subotice. Postav čini 35 slika dimenzija 15x15 centimetara, realiziranih minimalistički sa samo dvije boje (bijeloj i crnoj) u tehnici akrila.

Namjernost namjesto slučajnosti

Radovi su nastavak autoričina ranijeg ciklusa Tragovi slučajnosti koji je izlagala 2021. u Novom Sadu. No, u ovom ciklusu, nasuport slučajnosti izabrana je namjernost – slike se komponiraju s pozadinom koja je uvijek crna, pri čemu su izabrani motivi bijeli tragovi zanimljivih tekstura. Kako se u najavi izložbe navodi, djela su odraz autoričina unutrašnjih stanja i raspoloženja s uplivima sadržaja iz okružja. Ova igra iznova nudi mogućnost da se po nekoliko puta na slikama može ponoviti jedan motiv, ali je oslikan iz drugih kutova. Ni odabir otiska isto tako nije vezan uz slučajnost – on je posljedica traganja i upotrebe zanimljivih materijala kao figuralnih predložaka, kao što su reljefni kartoni, ukrasna plastika, tekstilni otpaci… Također, radovi se najčešće spajaju u diptihe ili u triptihe.

Na otvorenju izložbe govorili su dekan Ekonomskog fakulteta prof. dr. sc. Boris Crnković, predsjednik Gradskog vijeća Osijeka Tihomir Florijančić, književnica i teoretičarka kulture prof. dr. sc. Jasna Horvat te književnik Mirko Ćurić iz Đakova.

Ekspresionističke kompozicije

Mirko Ćurić zanimljivim je ocijenio način na koji autorica Miković Žigmanov »koristi nadrealističke modele kako bi stvorila ipak ekspresionističke kompozicije«.

»One proizlaze iz njenog rada, kao određeni stvaralački automatizmi, kao zahvati u podsvjesno, skriveno, a manifestiraju se kao otisci bjeline i kao tragovi slučajnosti, iako je ovaj potonji naziv podložan reinterpretaciji pa i propitivanju. Što je to slučajno u umjetničkom stvaranju, odnosno 'radu', kako ga naziva Ružica? Nije li to nešto što je u nama, zapisano ili nešto u procesu upisivanja, nešto što nam je imanentno ili to postaje kroz 'rad' te traži načina da se materijalizira i opredmeti. Konačan učinak ne može biti slučajan nego je autorov, autoričin: mali otvor kroz koji izlazi ono što je akumulirala u desetljećima svoga života«, naveo je Mirko Ćurić.

Ružica Miković Žigmanov slikanjem se aktivno počinje baviti 1995., kada u Subotici pohađa sate kod likovnog pedagoga Stipana Šabića. Osim slikanjem, bavi se i ilustracijama. Ilustrirala je nekoliko slikovnica za djecu, a jednoj je i autorica teksta. Sudjeluje i na zajedničkim izložbama te likovnih kolonijama. Od 2011. članica je HLU-a Croart.

Kreativna riznica popularizacijski je simpozij znanstvenika i praktičara okupljenih oko milenijske uloge kreativne industrije, a u službi je društveno odgovornog udruživanja kulturnih i gospodarskih učinaka. Održava se jednom godišnje na Ekonomskom fakultetu u Osijeku u suradnji većeg broja javnih ustanova.

D. B. P. / Foto: Tomislav Džunja

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika