Aktualno Aktualno

Odnosi Hrvatske i Srbije teški, ali napravljen je iskorak

Premijer Hrvatske Andrej Plenković razgovarao je u nedjelju, 30. travnja, u Banskim dvorima u Zagrebu sa srbijanskom premijerkom Anom Brnabić. Oni su nakon sastanka, skupa s drugim dužnosnicima iz Hrvatske i Srbije, nazočili Velikoj skupštini Srpskog narodnog vijeća.

Kako navodi Hina, Plenković i Brnabić razgovarali su o nestalima, procesuiranju ratnih zločina, povratku kulturnih dobara, uređivanju pitanja granice, prometnoj i gospodarskoj suradnji te o trgovinskoj razmjeni.

Osvrćući se na sastanak, Plenković je ocijenio kako je politički dijalog Zagreba i Beograda jedini način da se riješe otvorena pitanja, ali da svako zaoštravanje retorike usporava taj dijalog i na par godina.

»Mi mislimo da je dijalog jedini način da idemo naprijed«, rekao je Plenković.

Premijer Plenković je rekao da su u Hrvatskoj kvalitetno uređeni odnosi sa srpskom manjinom i svim drugim manjinama.

»Što Hrvatska kvalitetnije štiti položaj manjina u Hrvatskoj, to će položaj hrvatske manjine u nama susjednim zemljama biti bolji«, dodao je premijer. 

Upitan o mogućem odlasku u Beograd, Plenković je rekao da je Hrvatska financirala izgradnju Hrvatske kuće u Subotici i da bi trebao ondje otputovati u lipnju i da će se »u tom kontekstu gledati kako da se održe bilateralni sastanci s predstavnicima vlasti u Srbiji«.

Žigmanov: Ohrabreni porukama sastanka

Predstavnici hrvatske nacionalne manjine u Srbiji ohrabreni su porukama sastanka premijera Hrvatske i Srbije na kojem se »odgovorno pristupilo« otvorenim pitanjima, izjavio je predsjednik DSHV-a i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov.

»Svijest o osjetljivosti i potreba da se ista na pozitivan način razriješi otvorila je, čini mi se, novu nadu kada je u pitanju perspektiva hrvatsko-srpskih odnosa«, rekao je Žigmanov.

Kroz institucionalnu komunikaciju rješavane tih osjetljivih pitanja poput nestalih u Domovinskom ratu, na koncu će voditi pozitivnom ishodu, rekao je Žigmanov.

Ohrabreni smo »nedvosmislenom« porukom da će Hrvatska podupirati europski put Srbije, rekao je.

»Ovaj današnji susret zaključen je prihvaćanjem poziva premijera Republike Hrvatske da posjeti hrvatsku zajednicu sada u Republici Srbiji. To će biti u drugoj polovici lipnja gdje će, osim Hrvatskog nacionalnog vijeća kao krovne institucije u Srbiji, jedan od domaćina biti i predsjednica vlade«, najavio je Žigmanov.

Uzlazni trend komunikacije i suradnje između dviju država imat će za posljedicu »pozitivno razrješavanje svih otvorenih pitanja, stvaranje stabilnih odnosa između dviju država, a onda i dvaju naroda«, smatra Žigmanov.

Premijerka Ana Brnabić je rekla kako želi da posjeti zvaničnika Srbije i Hrvatske budu češće i da se razgovara o svim otvorenim pitanjima na što racionalniji način, o temama koje su važne za budućnost građana i gospodarstva, objavili su domaći mediji.

Ona je rekla da je s Plenkovićem imala dobre i konkretne razgovore o ponovnom uspostavljanju željezničkog prometa između Beograda, Zagreba i Ljubljane i da su se dotaknuli svih otvorenih pitanja, koliko god teška i emotivna bila.

»Očekujemo da se ove godine održe i političke konsultacije ministarstava vanjskih poslova naše dvije zemlje«, izjavila je Brnabić.

Na Skupštini SNV-a Brnabić je izrazila zadovoljstvo što su vodstva dvije zemlje uspjela napraviti dobar i kvalitetan iskorak u ovoj godini, prije svega zahvaljujući predsjedniku SNV-a Miloradu Pupovcu i ministru za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Srbije Tomislavu Žigmanovu.

Ona je pozdravila potpisanu Deklaraciju o saradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije, koju su predstavnici političkih partija manjina u dvije zemlje potpisali u siječnju.

»Nadam se da je otvorena nova dimenzija suradnje, koja će vrlo brzo dati konkretne rezultate, a možda je i moja današnja posjeta i boravak u Zagrebu upravo konkretan rezultat ovoga«, rekla je Ana Brnabić.

Vojnić: Manjine dijele i dobro i loše

Velikoj skupštini SNV-a, među ostalima, nazočila je i predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić, koja je u svojem govoru kazala kako dvije manjine, bez obzira na međusobne razlike, prednosti ili zakinutosti, »dijele i dobro i loše«. 

»Mi smo kao spojene posude, ako se poveća dobro jednima, i drugi to osjete, ako se izlije žuč, također, a ako se bude prelijevalo samo dobro, naše zemlje bi mogle osjetiti kako su manjine zaista poseban začin. Za to nije puno potrebno: kontinuirani bilateralni susreti na vrhu, cjelovita politička participacija, konstruktivne politike priznanja, redovite vijesti na javnom servisu, borba protiv govora mržnje, nezapriječeno i kvalitetno obrazovanje te slobodno izjašnjavanje«, rekla je ona.

Pupovac: Partnerstvo s Hrvatima iz Srbije

Prisustvo premijera Srbije i Hrvatske na skupštini u Lisinskom, kako je ocijenio predsjednik SNV-a Milorad Pupovac, predstavlja veliko ohrabrenje za okupljene koji će važne poruke sa skupa prenijeti u svoje sredine.

»Hvala vam što ste došli da podržite i ohrabrite nas koji smo se ovdje okupili, posebno Brnabić i Plenković, jer je vaš dolazak ohrabrenje od izuzetne važnosti za one koji su se ovdje okupili i koji će odavde prenijeti poruke u svoje sredine i podijeliti ih s ljudima s kojima žive«, rekao je predsjednik SNV-a, krovne organizacije srpske zajednice u Hrvatskoj.

Pupovac je naglasio i da je srpska manjina pridonijela da Hrvatska uđe u EU te se dotaknuo i partnerskog odnosa s Hrvatima iz Srbije.

»Mnogo smo učinili da zemlja Hrvatska postane punopravna članica EU, znamo da su odnosi između Srba i Hrvata, Srbije i Hrvatske, bili i treba ponovo da budu osovina Europe u ovom njenom dijelu. Zajedno s prijateljima i partnerima Hrvatima iz Srbije činimo sve i činit ćemo da se na tu osovinu postave točkovi europskog partnerstva«, rekao je Pupovac.

H. R. / Foto: foto HINA/ Daniel KASAP

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika