Tema Tema

Redovito financiranje kulturnih i informativnih programa

Kao i u Srbiji, i u Hrvatskoj je nacionalnim manjinama zagarantirano pravo na »ostvarivanje kulturne autonomije održavanjem, razvojem i iskazivanjem vlastite kulture te očuvanje i zaštita kulturnih dobara i tradicije«.

Također, »pripadnici nacionalnih manjina radi očuvanja, razvoja, promicanja i iskazivanja svog kulturnog identiteta mogu osnivati ustanove za obavljanje kulturne, izdavačke, muzejske i knjižnične djelatnosti, osnivati udruge i slično« i u tome »imaju podršku Ministarstva kulture koje kontinuirano financira njihove programe, kroz rad svojih ustrojbenih jedinica«.

Osim Ministarstva kulture (koje osobito financira obnovu manjinske kulturne baštine), nevladine udruge i ustanove nacionalnih manjina značajnim sredstvima iz državnog proračuna financiraju se putem Savjeta za nacionalne manjine i odnedavno i iz Ureda za nacionalne manjine.

Izvori financiranja

Prema Uredbi o financiranju javnih potreba nacionalnih manjina hrvatske Vlade iz 2021. financijska podrška programima i projektima udruga nacionalnih manjina pruža se za ostvarivanje kulturne autonomije, kulturnog amaterizma i manifestacija, programa koji proizlaze iz bilateralnih sporazuma i ugovora, te programa kojima se stvaraju pretpostavke za ostvarivanje kulturne autonomije nacionalnih manjina. Financiranje programa i projekata za ostvarivanje kulturne autonomije provodi se putem javnog natječaja ili javnog poziva, a postoji i izravno financiranje.

Smjernice za financiranje i ugovaranje programa i projekata udruga donosi Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, a na postupak financiranja programa i projekata udruga nacionalnih manjina koji provodi Savjet za nacionalne manjine primjenjuje se poseban propis kojim se uređuju kriteriji financiranja, ugovaranja, praćenja i vrjednovanja provedbe podržanih programa.

»Manjinske udruge i ustanove imaju i druge izvore financiranja, i to ne samo za aktivnosti kulturne autonomije, jer ih financiraju i matične države, ili se financiraju putem donacija, vlastitih prihoda od aktivnosti i imovine, kao i iz sredstava iz proračuna jedinica lokalne i područne samouprave i iz sredstava državnog proračuna koja se raspoređuju drugim kanalima (npr. sredstva za realizaciju programa i projekata besplatne pravne pomoći)«, navodi Antonija Petričušić u svom radu iz 2022. (»Financiranje kulturne autonomije nacionalnih manjina i njegove klijentelističke disfunkcije«).

Savjet za nacionalne manjine dodjeljuje godišnje oko pet milijuna eura (2022. je iznos bio oko 6,5 milijuna eura) udrugama i ustanovama devetnaest nacionalnih manjina koje provode projekte iz područja informiranja i izdavaštva, kulturnog amaterizma ili održavaju kulturne manifestacije. Od tih sredstava za programe i projekte Srba u Hrvatskoj izdvaja se oko 1,8 milijuna eura, za Talijane oko 1,2 milijuna, Mađare 844 tisuća eura, Čeha oko 570 tisuća itd..

Uvećanje sredstava

Na svojoj posljednjoj održanoj sjednici 9. veljače ove godine članovi Savjeta za nacionalne manjine su donijeli Program rada Savjeta za 2023. godinu.

Razmotrene su i informacije o prijedlozima programa pristiglih na Javni poziv udrugama i ustanovama nacionalnih manjina za predlaganje programa za ostvarivanje kulturne autonomije i programa koji proizlaze iz bilateralnih sporazuma i ugovora, koji će se sufinancirati sredstvima Državnog proračuna Hrvatske u 2023. godini.

Na Javni poziv za 2023. godinu ukupno je izvršeno prijava za 74 programa u području informiranja, 82 programa u izdavaštvu, 462 programa u području kulturnog amaterizma i 603 programa koji se odnose na kulturne manifestacije.

Udruge i ustanove 20 nacionalnih manjina predložile su za ostvarivanje programa kulturne autonomije dodjelu sredstava za 2023. godinu u ukupnom iznosu od 9,8 milijuna eura što u odnosu na 2022. godinu, kada je bilo zatraženo 8,5 milijuna eura, predstavlja povećanje od 17,4%.

U Državnom proračunu, u okviru aktivnosti Stručne službe Savjeta za nacionalne manjine, planirane su i osigurane tekuće donacije za sufinanciranje programa kulturne autonomije u 2023. godini u iznosu od 7,7 milijuna eura, što je 20,62 posto više nego u 2022. godini kada je odobreno 6,4 milijuna eura, navodi se u zapisniku sa sjednice Savjeta.

Ministarstvo kulture i medija također raspolaže sredstvima iz državnog proračuna za potrebe ostvarivanja kulturne autonomije nacionalnih manjina osiguravajući oko dva milijuna eura godišnje za potrebe nacionalnih manjina.

Udruge i ustanove nacionalnih manjina natječu se za dodjelu financijske potpore iz proračunskih sredstava tako što svake godine Savjetu za nacionalne manjine predlažu svoje programe, a Savjet potom formira Povjerenstvo za raspodjelu sredstava sastavljeno od stručnih osoba iz područja informiranja i izdavaštva, kulturnog amaterizma i kulturnih manifestacija. Članice i članovi Povjerenstva potpisuju pisanu izjavu kojom pod materijalnom i kaznenom odgovornošću izjavljuju da nemaju osobnih interesa kojima mogu utjecati na nepristranost rada i da će u obavljanju dužnosti članica i članova Povjerenstva postupati časno, pošteno, savjesno i odgovorno.

Prihvaćanje godišnjih izvješća od strane Stručne službe Savjeta o namjenskom korištenju dodijeljenih proračunskih sredstava jedan je od glavnih uvjeta za nastavak sufinanciranja djelatnosti manjinskih udruga.

»Sustav kontrole trošenja javnog novca za potrebe ostvarivanja kulturne autonomije očito je tijekom vremena formalno osiguran time što su propisane pretpostavke koje udruge i ustanove nacionalnih manjina trebaju ispunjavati pri zahtjevu za dodjelu financijske potpore iz sredstava državnog proračuna putem Savjeta za nacionalne manjine. Uz ovaj mehanizam osiguranja financijske transparentnosti u dodjeli proračunskih sredstava, a u cilju osiguranja kontinuiranog nadzora provođenja manjinske politike, Vlada jednom godišnje podnosi Hrvatskom saboru izvješće o provođenju Ustavnog zakona i o utrošku sredstava koja se u državnom proračunu osiguravaju za potrebe nacionalnih manjina, a Savjet za nacionalne manjine Hrvatskom saboru, odnosno Odboru za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, radnom tijelu Sabora u čijem je djelokrugu ostvarivanje prava nacionalnih manjina, podnosi polugodišnje izvješće o pitanjima koja su u djelokrugu Savjeta te kvartalno izvješće o utrošku sredstava koja su u državnom proračunu osigurana za potrebe nacionalnih manjina«, navodi Petričušić.

Kultura i u operativnim programima Vlade

Vlada Hrvatske je na sjednici održanoj 30. prosinca 2020. godine donijela Odluku o donošenju Operativnih programa nacionalnih manjina za razdoblje 2021. – 2024., u čijoj pripremi su sudjelovali i zastupnici nacionalnih manjina u Hrvatskome saboru. I u ovim programima se uz programe obnove, stambenog zbrinjavanja, statusnih prava, prava civilnih žrtava rata, procesuiranja ratnih zločina, obnove komunalne infrastrukture i drugog navode kao operativni ciljevi, odnosno aktivnosti, unaprjeđenje socijalne i kulturne infrastrukture srpske nacionalne zajednice. Među ostalim, navodi se i da će Vlada podržati kupnju, izgradnju, dogradnju, obnovu i opremanje kulturnih cenatra za srpsku nacionalnu zajednicu u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Vukovaru, Kninu i u drugim mjestima i da će Vlada osigurati sredstva za obnovu i uređenje društvenih domova na područjima koja su bila obuhvaćena ratnim stradanjima i razaranjima.

Na polju kulturne autonomije i spomeničke baštine kao kontinuirana aktivnost je navedeno da će se osigurati sredstva za obnovu spomenika značajnih za identitet Srba u Hrvatskoj, kao i da će se osigurati dodatna sredstva za adapataciju vjerskih objekata koji imaju status spomenika kulture i važni su za njihov identitet.

Zanimljivo, kao jedna aktivnost se navodi i da će Vlada predložiti osnivanje zaklade za promicanje dijaloga i suradnje između mladih Hrvata iz Srbije i mladih Srba iz Hrvatske.

Jasminka Dulić

Kroz serijal članaka podastrijeti ćemo pojedine aspekte zakonskih rješenja, institucija, društvenih normi i pokazatelja društvenog položaja od značaja za bolje razumijevanje položaja nacionalnih manjina kada su u pitanju Hrvati u Srbiji i Srbi u Hrvatskoj kao pripadnici nacionalne manjine.

 

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika