Tema Tema

Sačuvano kulturno dobro

Tijekom prvih proljetnih dana, kada su radnici počeli skidati građevinska pomagala, Špilerova (Špilerkina) kuća u Petrovaradinu zablistala je u svom svojem sjaju, koji ju je krasio i u vremenu kada je sagrađena, u prvim godinama XVIII. stoljeća. Danas se nalazi u Ulici Vladimira Gortana u petrovaradinskom Starom Majuru, a kada je podignuta, ova prizemna građevina krasila je dio Petrovaradina koji se prvi počeo naseljavati van Tvrđave, i to obiteljima vojnih službenika i osoblja koje je neposredno bilo uključeno u obrambenu ulogu Tvrđave, te kojih je počelo bivati sve više u Ljudevit dolu. Tako je urbana matrica ovog dijela modernog Petrovaradina rasla, s prepoznatljivim prizemnim kućama i ovom ljepoticom u njezinom središtu.

Konzervacijski radovi

Početkom radova, u studenom 2021. godine, izvođač radova, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada, našem je listu specificirao radove koji su u međuvremenu izvedeni.

»To su građevinsko-obrtnički i konzervacijsko-restauracijski radovi na obnovi uličnih pročelja i krova ovog stambenog objekta. Obuhvaćaju zahvate na zamjeni oštećenih i degradiranih elemenata fasada i krova, radove na restauraciji i konzervaciji žbučne plastike, fasadne stolarije i bravarije. Radovima je tretiran i pripadajući ogradni zid s polukružno završenom zidanom kapijom. Obijene se površine dotrajale i oštećene žbuke do zdrave podloge – opeke. Novo žbukanje se izvodi isključivo tvornički spravljenom žbukom koja je po svojem sastavu, tehničkim značajkama i svojstvima namijenjena renoviranju povijesnih objekata. Dodirna zona pročelja i nogostupa izvršena je hidroizolacijskom vodootpornom žbukom. Hidraulično vapnenom žbukom za podnožja obrađena je zona sokle, a sustavom parapropusne žbuke za renoviranje na bazi prirodnog hidrauličnog vapna žbukani su fasadni zidovi. Površine s vučenim profilima sanirane su mineralnim žbukama za renoviranje armiranim vlaknima visoke obradivosti, minimalnog naprezanja i dobre prionjivosti.«

Zavod navodi i kako je urađena zamjena krovnog pokrivača novim, kao i popravka i zamjena oštećenih elemenata krovne konstrukcije, uz saniranje dijelova krova i stropa jugoistočnog dijela objekta oštećenog u požaru. Obnovljeni su karakteristični elementi krova u svemu sukladno autentičnim rješenjima obrade sljemena i grbina od lima. Osim toga, zamijenjena je limarija, sanirani dimnjaci. Radovima je obuhvaćena i konzervacija i restauracija originalne stolarije, zamjena elemenata koji su znatno oštećeni, kao i ugradnja novih elemenata izrađenih po uzoru na originalne koji su u ranijim intervencijama uklonjeni ili zamijenjeni neadekvatnim. To znači da su zamijenjeni prozori sa svim elementima. Velika ulazna drvena dvokrilna kapija s pješačkim ulazom je zamijenjena novom, u svemu izgrađenom po modelu stare. Restaurirane su kapije na ulazima u podrum, kao i ulazna dvokrilna i jednokrila vrata na dvorišnoj strani. Restaurirani su i konzervirani svi elementi od kovanog željeza: prozorske rešetke, elementi ograde i nosači oluka. Konačno, fasada je obojena silikatnom bojom po izboru konzervatorskog nadzora.

Muzej Petrovaradina?

»Objekt Špilerove kuće od velikog je interesa za mjesnu hrvatsku zajednicu«, kaže zamjenik pokrajinske tajnice za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama Goran Kaurić.

»Jedan od prioriteta rada Radne skupine Grada Novog Sada i Hrvatskog nacionalnog vijeća za rješavanje otvorenih pitanja hrvatske zajednice bio je i ovaj objekt. Osim toga što je bio u lošem građevinskom stanju, bio je i u opasnosti da je privatni investitor u sklopu kupovine objekata u okolici kupi, te ga time dovede u stanje građevinske propasti, sruši i podigne zgradu na tom mjestu. Tada smo reagirali i Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada je zajedno s nama pravovremeno povukao ključne poteze. Investitor je kuću ustupio za potrebe Grada Novog Sada i zadovoljan sam kvalitetom radova na obnovi koji je urađen«, kaže on.

Kaurić navodi kako će nastaviti razgovore s Gradom glede načina i funkcije u koju će biti stavljena ova kuća.

»Naše je stanovište da je potrebno da ona bude muzej Petrovaradina. Špilerova kuća će tako činiti kulturno-povijesnu cjelinu sa Spomen-domom bana Josipa Jelačića i crkvom svetog Jurja. To je opravdano, budući da je crkva sv. Jurja s isusovačkim samostanom prva crkva na području Petrovaradina, a Špilerova kuća najstarija škola na širem prostoru, a obje su povijesno vezane za hrvatsku zajednicu«, kaže Kaurić.

On dodaje kako je ponosan budući da se rezultati rada Radne skupine nakon nekoliko godina jasno vide, u vidu završene obnove ove kuće i doma bana Jelačića, što je postignuto zahvaljujući razumijevanju gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića i prethodnog gradonačelnika Miloša Vučevića.

Nakon uređivanja vanjskog dijela i konzervacijske zaštite, na redu je operacionaliziranje planova o enterijeru kuće.

Nakon protesta javnosti

Radovima koji su na objektu izvedeni prethodila je prilično burna reakcija javnosti na najave da će kuća, na placu prethodno kupljenom od strane privatne tvrtke koja je zainteresirana za gradnju višekatnica u Starom Majuru, biti srušena. To se nije dogodilo, a vlasnik kuće je od Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada zatražio informaciju o tome u kakvom je stanju kuća i koje su intervencije potrebne u smislu njezine konzervacije i zaštite. Razlog tome je što je kuća 2013. godine zaštićena kao spomenik kulture i dio je zaštićene okolice Prostorno kulturno-povijesne cjeline »Petrovaradinska tvrđava s podgrađem«, što znači da objekt i njegova okolica imaju utvrđene mjere zaštite.

Povijest ovog objekta vrlo je burna. Špilerovu kuću, baroknih značajki, izgradili su isusovci za vrijeme boravka u Petrovaradinu, koncem XVII. ili početkom XVIII. stoljeća. Služila je kao ljetnikovac za zajednicu redovnika koja je djelovala u samostanu i crkvi sv. Jurja na Petrovaradinskoj tvrđavi. U svojoj dugoj povijesti bila je i škola (isusovačka gimnazija, ustanovljena 1765. godine, daleko je najstarija škola na području današnjeg Novog Sada), najčešće osobna kuća, a u njoj je snimljeno i nekoliko filmova.

»Najreprezentativnija u unutrašnjosti je 'velika dvorana' smještena u središte kuće, kvadratne osnove, s jednostavno riješenom svodnom konstrukcijom – četiri široka luka, koja se susreću nad središtem prostora. U trijemu gdje se oni sučeljavaju, na širokoj površini, izveden je dominantan rokajni element (rozeta), a na ravnim površinama četiri kuta nalazi se po jedan ornament: asocijacija na malteški križ, rokajni kvadrat s vitrajom, krug s motivom sunca i još jedan kružni ornament, danas znatno oštećen. Ornamenti su izvedeni kao štuko-reljefi smesom sige, mramornog praha i kreča. Ulaz u podrum koji ima pet prostorija je iz dvorišta, odnosno nije u okviru osnovnog gabarita kuće. Sustav svodova je raznovrstan i složen, ipak najupečatljiviji su poluobličasti i poluelipsasti, s rukavicama i bez njih«, navode u Zavodu.

M. T.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika