Tema Tema

Među onima koji su podnijeli najveću žrtvu

U selu Hrtkovci, koje je simbol stradanja srijemskih Hrvata, hrvatska nacionalna zajednica u Srbiji proslavila je 19. ožujka Svetog Josipa, koji je jedan od četiri nacionalna praznika. To je prvi puta da se jedan od praznika hrvatske manjine proslavlja u Hrtkovcima, mjesta iz kojeg se 90-ih iselila većina Hrvata.

U crkvi sv. Klementa održana je sveta misa, koju je predvodio srijemski biskup koadjutor msgr. Fabijan Svalina, nakon koje je u župi priređen prigodni program.

»Malo nas je ostalo ovdje, ali znači nam što se jedan od praznika hrvatske nacionalne zajednice obilježava u Hrtkovcima. Mislim da će nas poslije ovoga većinska zajednica malo više poštovati. Prvi puta ovdje je i predstavnica mjesne zajednice i to su ipak neke promjene, male, ali su promjene. Ranjena smo mi zajednica, u Hrtkovcima nas je ispod 200, uglavnom starih ljudi, a prije rata od oko 3.500 Hrvata je bilo oko 70 posto. Mnogi su otišli, a ja bih im poručio da su Hrtkovci i dalje njihovi, uvijek mogu doći, atmosfera je sada drugačija, evo dočekali smo da se i praznik naše zajednice proslavlja u Hrtkovcima«, kaže Dubravko Tkalac.

»Skupili smo se koliko nas ima i što da kažem: drago mi je kada ovdje vidim ljude iz Hrtkovaca, Nikinaca, Platičeva. Moja obitelj je u Nikincima više od 300 godina i tu smo i dalje. Nisam nikada razmišljao otići i uvijek sam bez straha govorio što sam«, kaže Zlatko Begović.

»Otišao sam prije 20 godina u Hrvatsku, ali redovito dolazim jer mi u Nikincima živi majka. Ukoliko usporedim vrijeme prije 20 godina i sada, rekao bih da je drugačije, opuštenije. A 90-e, njih se ne želim ni sjećati«, kaže Vladimir Štimac.

Potpora i zaštita

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić podsjetila je kako hrvatska zajednica blagdan Sv. Josipa – zaštitnika hrvatskog naroda, proslavlja uvijek u drugom mjestu, mjestu kojemu, kako je istaknula, »želimo poručiti da nam je posebno važno«.

»Zato smo danas ovdje u Hrtkovcima. I zato je cijeli Izvršni odbor HNV-a danas s vama. S vama i među vama koji ste podnijeli najveću žrtvu za našu zajednicu, koju nikada nećemo zaboraviti. Došli smo vam danas zahvaliti što ste smogli snage za novi početak, novu udrugu i novu stranicu. Na tome vam čestitamo. Slijedite put i dr. Nikole Dogana koji je brinuo o potrebitima i put sv. Josipa koji je zatajno krčio puteve, oslanjajući se na HNV i vodstvo zajednice u kojoj ćete uvijek imati potporu i zaštitu jer je branik sada u našim rukama«, poručila je Vojnić.

Proslavi blagdana Sv. Josipa prisustvovao je i predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov, koji je ovom prigodom čestitao na odluci HNV-a da se jedan od praznika hrvatske zajednice obilježi u Hrtkovcima, a čestitku je uputio i Hrtkovčanima i Hrtkovčankama koji su odlučili skupa s Nikinčanima i s ljudima iz Platičeva osnovati svoju hrvatsku kulturnu udrugu kao mjesto gdje će se okupljati, kao prostor u kojem će djelovati kako bi sjećanje, ali i kulturno stvaralaštvo razvijali na ovom mjestu.

»Govor u Hrtkovcima uvijek mora uračunati i stanovitu nijemost. Ne smijemo zaboraviti sudbinu Mijata Štefanca i ne možemo zaboraviti brojne vaše sumještane koji su morali ovaj prostor, vaš prostor, ovo mjesto, vaše mjesto napustiti 90-ih godina. Sjećanje na tu žrtvu, sjećanje na tu cijenu koju smo plaćali te godine također ne smije kopniti. Tu smo da zajedno s vama gradimo i to sjećanje, da iskazujemo pijetet spram onih koji su bili žrtve, i na koncu, ali ne manje važno, da s onima koji su otišli s ovog prostora i koji su danas najviše u Hrvatskoj obnavljamo i gradimo veze i odnose kako bi život ovdje u Hrtkovcima imao perspektivu. Drukčije smo pozicionirani u strukturama vlasti, to otvara jednu novu perspektivu, vjerujem da će se posljedice toga osjetiti i u svakoj lokalnoj zajednici«, naveo je Žigmanov.

Korak prema izliječenju

Svetu misu predvodio je biskup koadjutor Srijemske biskupije mons. Fabijan Svalina, koji je uoči nje istaknuo kako je svako okupljanje uvijek veliki događaj, pogotovo za hrvatsku zajednicu koja djeluje na prostoru Vojvodine. Na pitanje koliko slobodno tamošnji puk može očitovati svoju vjersku i nacionalnu pripadnost, on je odgovorio da još uvijek postoji puno rana koje ljudi s ovih prostora nose, pogotovo iz Srijema, te izrazio uvjerenje da su ovakva okupljanja jedan korak prema izliječenju svega onoga što se dogodilo i pogled prema budućnosti, prema nečem novom. Istaknuo je kako podržava svaku inicijativu koja je na tome tragu te sve inicijative koje su za novi rast i priliku za naš korpus koji djeluje na ovim prostorima. Rekao je i kako su na državoj, političkoj razini neke nove mogućnosti, budući da »imamo ministra iz hrvatskih redova, koji može komunicirati naše potrebe i izazove pa da se i na toj razini mogu neke stvari rješavati«.

Proslavi blagdana Sv. Josipa u Hrtkovcima, među ostalim, prisustovali su i otpravnica poslova u Veleposlanstvu Hrvatske u Srbiji Natali Lulić, generalni konzul Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Velimir Pleša, zamjenik pokrajinske tajnice za kulturu i informiranje Goran Kaurić, predsjednik mjesne HKU Dr. Nikola Dogan Mirko Paulić i župnik župe sv. Klementa u Hrtkovcima i sv. Antuna Padovanskog u Nikincima preč. Ivica Živković, te predstavnici hrvatskih institucija i udruga.

Podsjetimo, svetog Josipa je Hrvatski sabor 1687. godine izabrao za nebeskog zaštitnika Hrvatskog Kraljevstva, odnosno hrvatskog naroda. Riječ je o jednom od četiriju praznika Hrvata koji, prema Zakonu o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, praznuju pripadnici hrvatske zajednice u Srbiji. Odluka o tome usvojena je na sjednici Nacionalnog vijeća hrvatske nacionalne manjine sredinom 2005. godine, a ista je potvrđena od strane Savjeta za nacionalne manjine.

Z. V. / I. P. S

Čestitka ministra

Blagdan Sv. Josipa pripadnicima hrvatske zajednice u Srbiji čestitao je i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, koji je među ostalim podsjetio da su tijekom povijesti, Hrvati u Srbiji sačuvali nacionalni identitet, a u proteklih 20 godina su uspjeli uspostaviti respektabilnu manjinsku nacionalnu infrastrukturu. Kako je istaknuo, najrazvijene područje rada je prostor kulture – više od 40 društava, 30-ak objavljenih knjiga, znanstveni i časopis za književnost. S ponosom ističu kako je najcitiraniji znanstvenik u Srbiji – akademik Ivan Gutman iz Sombora, pripadnik hrvatske zajednice. O informiranju na hrvatskom jeziku brine tjednik Hrvatska riječ, 15-ominutni dnevni informativni program na Radioteleviziji Vojvodina, dvije polusatne emisije tjedno na Trećem programu Radio Novog Sada, te nekoliko listova u okviru Katoličke crkve i kulturnih društava. Obrazovanje se odvija od vrtića do srednje škole, u nekoliko škola na teritoriju Grada Subotice i Monoštora, a službena upotreba hrvatskog jezika i pisma je u institucijama AP Vojvodine, Gradu Subotica i 15-ak naseljenih mjesta. O svemu tome brine Nacionalno vijeće hrvatske zajednice u Srbiji, a političku artikulaciju interesa provodi najjača politička stranka Demokratski savez Hrvata u Vojvodini.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika