Širom Vojvodine Širom Vojvodine

U pčelarstvu ima posla cijele godine

Svaki med, ako je prirodan i pravi, je ljekovit. Poznato je da med pomaže kod mnogih zdravstvenih problema i tegoba te se zbog toga u današnje vrijeme tegla meda može pronaći u svakom kućanstvu. Jedna pčela radilica proizvede oko 1/12 čajne žlice meda u svom životu (koji traje 5-6 tjedana), što nam govori da treba cijeniti tu namirnicu i rad, kako pčela tako i ljudi koji se bave ovim poslom. Jedan od vrlo uspješnih gospodarstvenika pčelara dolazi iz Srijemske Mitrovice. Tomislav Kostić se više od dva desetljeća bavi ovim lijepim, ali zahtjevnim poslom. Njegovi počeci izgledali su vrlo skromno, ali mu se vremenom posao proširivao da bi danas došao do ukupno 400 košnica.

Suncokretov med

»Moje gospodarstvo se isključivo bavi pčelarstvom. Sam početak je bio 1998./99. godine, sasvim slučajno kada me je susjed pozvao kod njegovog oca u radionicu da zajedno pravimo košnice. Kada je došlo proljeće, pomagali smo mu na pčelinjaku. U međuvremenu sam to zavolio i onda se više nisam dvoumio čime ću se baviti u životu. Na početku je bilo dosta skromno, ali se s godinama brojno stanje pčelinjaka proširilo, a shodno tome kupovao sam više opreme, nova vozila, radionicu i skladišne kapaciteta za vrcanje i čuvanje meda. Jeste ovaj posao težak i naporan zato što imam oko 400 košnica, pa to zahtijeva puno rada, ali kada se nešto voli onda ništa nije teško«, kaže Kostić.

Tomislav u svom pčelinjaku proizvodi tri vrste meda: bagremov, lipov i suncokretov, od kojih je najprodavaniji i najtraženiji suncokretov. Kaže kako su kupci zainteresirani i za proizvode poput propolisa, peluda i pčelinjih društava.

Kako bi se došlo do jedne tegle meda potrebno je puno posla, a taj posao obavlja se tijekom cijele godine. Rad s pčelama i u pčelinjaku ovisi o dobu godine. Tomislav zimi obično ima posla u svojoj radionici gdje pravi nove košnice, i za svoj pčelinjak, ali i za prodaju drugim pčelarima. U sezoni kada su pčele aktivne posao je fokusiran na proizvodnju i prodaju meda.

Opseg posla je samo jedan od razloga zbog čega Tomislav ne stremi k stvaranju velike proizvodnje gdje će raditi mnogo uposlenih, jer, kako kaže, smatra da na trenutačnoj razini svog posla zadovoljava potrebe svojih mušterija, istovremeno ostavljajući slobodno vrijeme za svoju djecu i prijatelje.

Treba investirati

Jedna količina proizvedenog meda se prodaje na kućnom pragu obitelji Kostić, dok glavnicu otkupljuju velike firme registrirane za otkup i prodaju meda na veliko. Prema riječima ovog iskusnog pčelara, posao kojim se bavi nije uvijek jednostavan i zahtijeva puno investiranja i truda.

»Počeci su za mene bili teški zato što ovaj posao zahtijeva puno ulaganja, gdje sam morao uzimati kredite da bih ubrzao proces proširenja pčelinjaka. Posljednjih nekoliko godina pčelari od Ministarstva poljoprivrede imaju pravo na subvencije koje iznose 800 dinara po košnici. Ovaj iznos nije dovoljan, ali je svaka pomoć dobrodošla. Najveća prednost subvencija je što smo prepoznati kao pčelari u Ministarstvu i u bankama, dosad smo uvijek bili u posljednjoj grupi i nitko nas nije prepoznao. Tako da je ranije bilo mnogo teže tražiti sredstva i financijsku podršku za kupovinu košnica. Kada sam se počeo baviti pčelarstvom učio sam od starijih pčelara, a danas ima dosta početnika koji dolaze kod mene po savjet i na obuku i uvijek mi je drago što nekom mogu pomoći i prenijeti svoje znanje i iskustvo. Ovaj posao zahtijeva da uvijek budemo tijeku što se tiče nove tehnike i opreme. Zato je neophodno odlaziti na sajmove i razne pčelarske manifestacije, gdje se susrećem s kolegama i razmjenjujem svoja iskustva iz prethodnih godina«, kaže Kostić.

Društvo pčelara Srijemske Mitrovice

Pored firmi koji otkupljuju med na veliko, Tomislav također ima zainteresirane kupce koji kupuju njegove proizvode po preporuci, što prema njegovim riječima jeste malo sporiji način, ali svake godine prodaja je sve uspješnija. Međutim, u nekim godinama može doći i do velike razlike u ponudi i potražnji meda, što posljedično dovodi do fluktuacije cijena, jer kada med dobro rodi njegova potražnja na tržištu pada te ga je teško prodati. Nepredvidivost poslovnog uspjeha koji se sreće i u ovom vidu posla ne obeshrabruje obitelj Kostić, koja zajedničkim trudom članova obitelji i kolega pčelara uspješno proizvodi vrlo kvalitetan i ukusan med. Posao u velikom pčelinjaku preko ljeta podrazumijeva širok spektar aktivnosti, dok se zimi Tomislav posvećuje pravljenju košnica u radionici.

Kostić obnaša i dužnost predsjednika Društva pčelara iz Srijemske Mitrovice pa je njegov rad također praćen angažiranjem i zalaganjem za ovo društvo.

»Naše pčelarsko društvo aktivno radi tijekom cijele godine, tako što svakog četvrtka održavamo druženja u našim prostorijama. Zimi imamo par većih skupova, odnosno održavamo predavanja, gdje nam dolaze profesionalni pčelari s iskustvom koji nam govore o svom načinu rada, kao i profesori s Veterinarskog fakulteta koji nam predaju o pčelinjim bolestima. Udruženje također aktivno radi na nabavi lijekova za pčele, nabavi opreme, zamjeni voska, kupovini matica i matičnjaka i svemu za čega postoji interesiranje i potreba naših članova. Svake godine idemo na edukativnu ekskurziju kada posjećujemo neko od okolnih pčelarskih udruženja, a sve u cilju razmjene iskustva i stjecanje novih saznanja o pčelarstvu«, ističe Tomislav.

Mnogi mladi danas proizvodnju meda i pčelarstvo doživljavaju kao posao u kome se za kratko vrijeme i uz malo truda može zaraditi. Stoga Tomislav sa svojim dugogodišnjim iskustvom poručuje:

»Moj najvažniji savjet početnicima je da budu uporni, zato što će naići na puno prepreka i nepoznanica u ovom poslu. Najbitnije je da se ne razočaraju poslije svakog problema, a problema će sigurno biti kao i u početku svakog posla. Upoznajte starijeg kolegu, slušajte njegove savjete i ulazite postupno u sve pore ovog posla pa će uspjeh doći sam po sebi. Ovaj posao je škola i kao takav treba vremena da bi se škola naučila.«

S. Žurovski

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika