Kultura Kultura

»Vrijedan doprinos hrvatskoj zajednici«

Organizacija Croatian Women’s Network / Mreža hrvatskih žena sa sjedištem u Torontu izabrala je v. d. ravnateljice Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i dugogodišnju aktivisticu u kulturnom i vjerskom životu Hrvata u Srbiji Katarinu Čeliković za jednu od dobitnica nagrade Utjecajne hrvatske žene za 2023. godinu. Nagrađeno je ukupno 23 utjecajne žene, a Čeliković je nagrađena u kategoriji Umjetnost i kultura. Nagrade se dodjeljuju i u kategorijama: Vodstvo i inovacije, Poduzetništvo, Znanost, Sport i Humanitarni rad. Laureatkinje za 2023. dolaze još iz Argentine, Austrije, Čilea, Hrvatske, Češke, Njemačke, Mađarske, Perua i Sjedinjenih Američkih Država. Ova nagrada i nagrada Buduće liderice koju dodjeljuje Mreža hrvatskih žena prepoznaju vodstvo, inovativnost i utjecaj Hrvatica i žena hrvatskog podrijetla.

Nagrada kao inspiracija

U obrazloženju se nagrade, među ostalim, navodi: »Vaš je doprinos hrvatskoj zajednici vrijedan i upravo Vas je to istaknulo među više od 135 nominiranih i nagnalo članove žirija da Vam dodijele nagradu. Zaslužili ste ovu nagradu i priznanje i neka Vas to uvijek podsjeća na Vašu predanost radu i neka Vam bude vjetar u leđa u budućnosti. Pridružujete se uspješnoj skupini od 140 dobitnica nagrada u cijelom svijetu«.

Nagrada Utjecajne hrvatske žene dodjeljuje se od 2016. godine, a Čeliković je prva Hrvatica iz Srbije koja je dobila ovu nagradu. Nagrađene su dobile statuu čiji je oblik inspiriran glagoljičkim simbolom slova ž kao početnog slova riječi žena.

»Nagrade su uvijek poticajne. Imati u rukama Ž kao žena upisano je i u mom srcu, jer volim upravo to što sam žena, volim posao koji radim, a volim ga i dijeliti s mlađima, prenositi svoju ljubav prema hrvatskoj kulturi, hrvatskoj riječi. Iznimno sam zahvalna za nominaciju i nagradu, napose inspirativnoj Caroline Spivak koja je kao utemeljiteljica Mreže hrvatskih žena pokazala kako žene mogu mijenjati svijet oko sebe. Već smo počele razmjenjivati ideje i povezivati se u budućim aktivnostima. Voljela bih i druge Hrvatice iz Srbije vidjeti u ovom društvu jer dobitnice ove nagrade zrače entuzijazmom i prava su inspiracija«, izjavila je Katarina Čeliković.

Snažnije povezivanje

Svečana dodjela nagrade Utjecajne hrvatske žene održana je prošloga tjedna povodom Međunarodnog dana žena, 8. ožujka, u zagrebačkom hotelu Westin.

»Vi ste pravi uzori i žene inspiracije! Budite podrška jedna drugoj, surađujte i pridonosite promociji Hrvatske u svijetu!«, poručila je osnivačica Mreže hrvatskih žena Caroline Spivak.

Ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Mijo Marić tom je prigodom rekao: »Ponosni smo i čestitamo dobitnicama koje su inspiracija, a svojim uspjesima pridonose i promociji Hrvatske u svijetu. Hrvatska matica iseljenika od samih početka podupire ovaj projekt s ciljem jačeg i boljeg povezivanja domovinske i iseljene Hrvatske«.

Priređena je i konferencija »Napredak žena, napredak ekonomije. Ostvari potencijal! Njena snaga«. Svečano otvorenje uveličali su ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas, zamjenik ravnatelja HMI Ivan Tepeš, tajnica ravnateljstva Dušobrižništva za Hrvate Marija Žebec, izaslanica predsjednika Hrvatske Martina Ciglević, urednik Programa za Hrvate izvan Hrvatske HRT-a Ivo Kujundžić i mnogi drugi. Ministar Grlić Radman čestitao je svim dobitnicama nagrade Utjecajne hrvatske žene. Program konferencije uključio je neke od dobitnica kako bi podijelile svoje poduzetničke priče i bolje se povezale što je, kako je Caroline Spivak naglasila, jedan od ciljeva ovog programa. Na konferenciji je održana i panel rasprava o očuvanju hrvatskog identiteta u kojoj su sudjelovale dobitnice nagrada: Katarina Čeliković iz Srbije, Francesca Sammartino iz Italije, Mariana Balatinac iz Mađarske te Julija Kaleb iz Hrvatske. One su kroz razgovor ponudile odgovor na izazove s kojima se susreću u svojem djelovanju usmjerenom na čuvanje jezika i kulture u manjinskim hrvatskim zajednicama.

D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika